Dit boek had ik eens zien liggen in een boekhandel. Later heb ik dit op internet verder bekeken en besloten dat ik het moest hebben na het lezen van het inkijkexemplaar! Ik herkende mijzelf compleet in de eerste paar pagina’s! Toen ik het voor mijn verjaardag kreeg was ik super blij! En daarom wil ik graag mijn review over dit boek met jou delen.

Emilie Wapnick

Emilie Wapnick is een echte multipotentialist, waar dit boek ook over gaat. Ze schrijft, geeft lezingen, blogt, is leraar, ontwerpt, is loopbaancoach, kunstenaar, onderzoeker en filosoof. Ze studeerde kunst, muziek, filmproductie en rechten. Ze heeft het haar missie gemaakt om de wereld bij te brengen dat je niet 1 ding hoeft te zijn. Je kunt al je passies en interesses doen als je dat wilt. Deze boodschap wil ze overbrengen. Hierover deed ze ook eens een TED talk (ik hou van TED talks!), die je hieronder ziet.

Eerste indruk

Van het inkijkexemplaar op internet werd ik dus al heel blij, doordat ik mij in het verhaal herkende. De cover ziet er ook leuk uit en met de ondertitel roept dit boek gewoon naar mij dat ik het moet lezen!

Voor mensen die (nog steeds) niet weten wat ze willen worden

Jep! Dat ben ik! Ik heb echt geen idee wat ik wil. 

Het is verder een boek met een goed formaat en de teksten zijn lekker wijd opgezet, met niet te kleine lettertjes.

De inhoud

Emilie legt eerst uit wat zij verstaat onder multipotentialisten. Mensen die veel interesses hebben en hier goed gebruik van kunnen maken door het naast elkaar te doen of juist alle talenten te combineren. Daarna legt ze uit dat er vier soorten multipotentialisten zijn.

 • Zoals het Smeltkroesmodel, waarbij je verschillende interesses in 1 baan of bedrijf kwijt kunt.
 • Het Schuinestreepmodel, waarbij je verschillende banen of bedrijven naast elkaar hebt.
 • Of het Einsteinmodel, waarbij je een fulltime baan of bedrijf hebt waarbij genoeg geld binnenkomt waarmee je je andere interesses kunt bekostigen.
 • Of als laatste het Feniksmodel, waarbij je maanden of jaren aan 1 ding werkt, het dan zat bent en overstapt naar iets compleet anders.

Ieder model legt ze heel duidelijk uit en er zitten ook opdrachten in het boek om te kunnen achterhalen wat voor model jou het beste past en wat je er dan mee kunt doen. Het boek is op een grappige, luchtige manier geschreven, wat heerlijk vlot leest en enorm veel inzichten geeft. Aan mij althans. 😉

Ik ben een multipotentialist!

Ik weet het zeker! Ik ben een multipotentialist! Na het lezen van dit boek ben ik erachter dat ik niet gek ben. Dat het niet erg is om mijn interesse in dingen na een tijdje te verliezen. Dat het niet erg is om meerdere dingen tegelijk te doen. Ik ben niet alleen een research analist. Als iemand die je niet kent vraagt wat je doet word vaak 1 antwoord verwacht. Je bent arts of advocaat of analist of huisvrouw of wat dan ook. Dat is wat men verwacht. Maar het is helemaal niet erg om meerdere dingen te zijn en meerdere dingen leuk te vinden en er ook echt serieus iets mee te doen.

review emilie wapnick hoe word je alles

Welk model past bij mij?

Natuurlijk hoef je niet in 1 model te passen. Je kunt ook meerdere tegelijk zijn of juist zo nu en dan wisselen van model. Net wat je op dat moment leuk vindt. Ik denk dat ik een mix ben van 2 modellen. Het Einsteinmodel, omdat ik een fulltime betaalde baan heb en probeer daarnaast een extra zakcentje te verdienen met wat ik leuk vind, schrijven. Maar daar zit dus geen druk achter dat het geld moet opleveren (al zou dat natuurlijk helemaal top zijn als dat wel een beetje gaat lopen)! Owja en ook geef ik zo nu en dan voedingsadviezen aan mensen die gezonder willen gaan leven. En het Smeltkroesmodel, omdat ik in mijn baan als research analist een hoop verschillende taken heb. En ook mijn website betekent meerdere dingen, zoals fotograferen, website bouwen en bijhouden, schrijven, administratie, enz.

Conclusie

Dit boek heeft mijn ogen geopend over het feit dat het niet zo hoeft te zijn dat je 1 ding doet. Ik betrap mijzelf er tegenwoordig zelfs op dat als iemand vraagt wat ik doe ik vertel dat ik research analist ben en ook meteen vertel dat ik mijn eigen website heb waarop ik schrijf en voedingsadviezen geef aan mensen! Eigenlijk weet ik dus wel een beetje wat ik wil, dat is vooral niet in 1 hokje gezet worden en met maar 1 ding bezig zijn. Dan raak ik veel te snel verveeld!

Dit is zeker een geweldig boek voor als je niet zo goed weet wat je wilt of als jij ook meer wilt weten over hoe je meerdere dingen tegelijk kunt doen! Je gaat niet ineens weten wat je wel wilt, maar je kunt wel een hoop ideeën ervan krijgen.

Wil je dit boek ook gaan kopen? Als je het via onderstaande partnerlink doet, dan krijg ik een beetje commissie en help je dus bij het voortbestaan van deze website! Want, zoals hierboven gezegd, mijn inkomen moet toch echt nog steeds van mijn baan als research analist komen en deze website kost ook geld! 😉

Boekreview: Emilie Wapnick – Hoe word je alles?
Getagd op:            

24 gedachten over “Boekreview: Emilie Wapnick – Hoe word je alles?

 • 9 november 2018 om 12:14
  Permalink

  Klinkt als een erg interessant boek waar ik mijzelf ook wel in herken.

  Beantwoorden
  • 9 november 2018 om 12:20
   Permalink

   Ineens vielen er dingen op zijn plek waar ik nog niet eerder over nagedacht had! 😃

   Beantwoorden
 • 9 november 2018 om 12:35
  Permalink

  Grappig, de tekst voor mensen die niet weten wat ze willen en dan daarboven zien wat de schrijfster zelf allemaal doet, ze weet dus duidelijk waar ze over schrijft. Fijn dat je er zoveel aan hebt ( gehad)

  Beantwoorden
  • 9 november 2018 om 19:15
   Permalink

   Ja, ze doet zelf van alles tegelijk en hopt ook van het een naar het ander 😉

   Beantwoorden
 • 9 november 2018 om 14:50
  Permalink

  Ik doe ook van alles, maar niet tegelijk. Dat kunnen wij mannen ook niet hoor ik wel eens. Ik vind het heerlijk om van alles te doen. Het enige wat ik niet leuk vind zijn verplichtingen, maar goed als ik mijn werkgever verplicht om maandelijks mij te betalen dan zal ik natuurlijk ook verplichtingen naar hem hebben haha.

  Beantwoorden
  • 9 november 2018 om 19:38
   Permalink

   Hahaha ja daar heb je wel een punt dat je baas ook een verplichting heeft. 😉 Maar daar zul je dan inderdaad ook iets voor moeten doen haha.

   Beantwoorden
 • 9 november 2018 om 19:21
  Permalink

  Ja, ik heb deze Tedtalk gezien en ze is echt briljant. Ik heb vooral met m’n vaste banen gehad dat ik me ging vervelen en dan weer iets anders ging doen. Nu ik een blog heb die een beetje loopt en ik daar m’n creativiteit in kwijt kan, wil ik weer terug naar het Einstein model. Want die is ook vooral veilig. Ik heb een hernia gehad dit jaar dus ik weet nu supergoed hoe fijn en veilig een vaste baan kan zijn. Dus daar ga ik weer voor! Wat leuk wat jij allemaal doet, jij bent ook van veel markten thuis! Mooie blog Linda!

  Beantwoorden
  • 9 november 2018 om 19:37
   Permalink

   Dank je wel! 🙂 Wat leuk dat jij het ook kent! Het Einsteinmodel geeft mij inderdaad wel rust. Dan ligt de druk niet zo op alles. Als je iets gewoon doet omdat je het leuk vindt en het kunt betalen met de andere bezigheden is het prima 😀 Ik snap dat je daar nog eens extra aan denkt als je een hernia hebt gehad.

   Beantwoorden
 • 10 november 2018 om 09:43
  Permalink

  Is er ook een boek voor als je teveel wilt worden? Ik ben begonnen met verpleegkundige uiteindelijk apothekersassistente en ben nog begonnen aan doktersassistente. Een ding is wel zeker iets in de zorg dus

  Beantwoorden
  • 11 november 2018 om 16:40
   Permalink

   Te veel kan dus niet! Dat is precies waar het boek over gaat. Hoe je dit beschrijft is precies wat in dit boek beschreven wordt 😉 Ik denk dat dit een goed boek is voor jou en dat je dan tot de conclusie komt dat het niet erg vindt dat je meerdere dingen wilt.

   Beantwoorden
 • 10 november 2018 om 11:59
  Permalink

  Dat klinkt erg interessant! Ik vind TED talks altijd zo interessant om te zien.

  Beantwoorden
  • 11 november 2018 om 16:39
   Permalink

   Ik ook ja! Ik doe niet aan Netflixen, maar wel aan TED-talken. 😉

   Beantwoorden
 • 10 november 2018 om 13:02
  Permalink

  Alleen al het lezen van je blog is een feest der herkenning. Ik krijg altijd naar mijn hoofd geslingerd: Jij loopt in zeven sloten tegelijk. Bent met teveel dingen bezig. En na een tijdje laat je de helft weer vallen om met wat anders bezig te gaan. Maar nu ik dit zo lees zou ik zomaar eens niet zo’n warhoofd kunnen zijn als men denkt… Ik duik er eens verder in. Leuke stof!!

  Beantwoorden
  • 10 november 2018 om 14:35
   Permalink

   Zeker dat dit boek jou gaat helpen dan! 😃 Alleen al met de herkenning van waarom je dingen doet zoals je ze doet 😃 En het is heel leuk geschreven

   Beantwoorden
 • 10 november 2018 om 20:24
  Permalink

  zo af en toe eens nadenken : wie ben ik , wat wil ik, waar ben ik eigenlijk mee bezig, dat kan nooit kwaad. voor mij was het het boek Priorities destijds zo’n boek

  Beantwoorden
  • 10 november 2018 om 20:29
   Permalink

   Precies, kan nooit kwaad 😊 Dat boek ga ik ook eens kijken 😃

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *