Wil jij gaan mediteren? Om je hoofd rustig te krijgen? Of om beter te slapen? Of gewoon omdat het je fijn lijkt? Sommige mensen hebben het idee bij het woord mediteren dat je gaat zitten en aan niks moet denken. Als het zo makkelijk zou gaan…. Ik geef jou in deze blog tips en oefeningen om te beginnen met mediteren en het ook echt vol te houden!

Wat is mediteren?

Met mediteren maak je je hoofd en lichaam rustig. Je haalt jezelf even terug naar het hier en nu, kan rustig kijken naar de gedachten die je hebt en je kalmeert je hoofd daarmee. Mediteren kan daardoor helpen tegen stress, angst en onzekerheid en helpt je een betere concentratie en rust te krijgen. Yoga of een stiltewandeling is in principe ook een vorm van meditatie, maar ik hou het in deze blog even bij meditatie in de vorm van ademhalingsoefeningen.

Neem een vast punt op de dag

Als je zegt “Ik ga iedere dag mediteren” en verder geen plan maakt dan komt er dus niks van. Bij mij niet tenminste. 😉 De hele dag denk je dan “Ik doe het straks wel”, maar aan het eind van de dag lig je in je bed en heb je het nog steeds niet gedaan en wil je eigenlijk gaan slapen. Bepaal dus van tevoren een vast punt op je dag. Bijvoorbeeld zodra je wakker wordt, voor of na het eten of juist voordat je gaat slapen. Het voordeel van het begin van de dag is dat je de effecten meeneemt je dag in en dus de hele dag profijt ervan hebt. Het beste is natuurlijk om dit iedere dag te doen, zodat het echt een routine wordt. Maar al doe je het al een paar keer per week dan ben je natuurlijk al super goed bezig! Alle beetjes helpen.

Maak een mooi plekje 

Een belangrijk punt is dat je plekje waar je wilt gaan mediteren klaar is, zodat je meteen kunt beginnen als je wilt. Zo voorkom je dat je eerst allerlei dingen moet gaan pakken of juist puin moet ruimen en in de tussentijd je zin ver te zoeken is geraakt. Ik heb een meditatiekussen, maar er bestaan ook meditatiebankjes en als je liever op een dekentje zit of gewoon op de grond kan dat natuurlijk ook. Je kunt in een halve of hele lotus of in kleermakerszit gaan zitten. Maar vind je dit helemaal niet fijn ga dan anders zitten. Het belangrijkste is dat je niet in elkaar gezakt zit, maar zo veel mogelijk je rug recht houdt en je kin een beetje in, alsof je een onderkin maakt. Op die manier is je ruggengraat netjes in 1 lijn. Lukt het je niet om te gaan zitten, ga dan liggen. Je hebt dan alleen wel het risico dat je in slaap valt. 😉

Tips voor mediteren
Mijn mediteerplekje, lekker warm bij de kachel en met edelstenen binnen handbereik.

Zet een timer!

Ik ben altijd bang dat ik de tijd vergeet en dan te laat kom op een afspraak of werk of juist dat ik te vroeg denk “Ik ben er klaar mee” en dan stiekem ga spieken hoe lang ik nog “moet”. De oplossing hiervoor is om een timer te zetten. Begin eens met 5 minuten en bouw dit op tot een minuut of 20. Zorg wel dat je timer niet te hard staat, want dan schrik je je een ongeluk als die ineens gaat als je net lekker in je meditatie zit. Ja, ik spreek uit ervaring haha…

Ademhalingsoefening #1, Tellen

Daar gaan we dan, een aantal oefeningen om te beginnen met mediteren! Het makkelijkste vind ik om je te focussen op je ademhaling en dan te tellen. Adem door je neus in naar je buik in 4 seconden, houdt 2 seconden vast en adem door je neus weer uit in 6-8 tellen. Doordat je telt ben je minder snel geneigd om je gedachten af te laten dwalen. Dwalen je gedachten toch af of raak je de tel kwijt, oordeel niet, maar begin gewoon weer opnieuw.

Ademhalingsoefening #2, Bodyscan

Bij de bodyscan kan je wel blijven zitten, maar is het misschien makkelijker om te gaan liggen. De bodyscan betekent dat je je hele lichaam langs gaat en alles stuk voor stuk ontspant. Je kunt bijvoorbeeld beginnen bij je tenen, je voeten, je onderbenen, je knieën, etc en zo je hele lichaam langs gaan, tot aan je kruin. Ik zelf vind het het makkelijkst om een bodyscan onder begeleiding te doen van een filmpje van het internet. Zo sla je niks over. Even Googlen op bodyscan meditatie en je vind er heeeel veel. Sommige stemmen vind ik vervelend, anderen zijn juist heel fijn, dus zoek er zelf eentje die je fijn vindt.

Ademhalingsoefening #3, Derde oog

Het derde oog is een energiecentrum wat tussen je ogen zit, boven je neus. Het is het centrum van je intuïtie. Op dit punt kun je je focussen tijdens een meditatie. Probeer deze focus vast te houden, terwijl je rustig via je neus in en uit ademt naar je buik. Gaan je gedachten even ergens anders heen, ga dan gewoon weer rustig terug naar het derde oog. Het kan zijn dat je beelden voorbij ziet komen. Ik zie bijvoorbeeld regelmatig beelden bij meditaties. Ook wel eens zonder op het derde oog te focussen, maar als ik dat wel doe wordt het wel meer. Zo zie ik regelmatig apen voorbij komen, ook wel eens leeuwen, maar ook stukjes tekst of mensen. Schrik hier niet van. Misschien hebben de beelden je juist wel iets moois te zeggen!

Word niet boos!

Wordt niet boos als je gedachten maar af blijven dwalen. Ga gewoon telkens weer terug naar datgene waar je op focust en ga rustig weer verder. Als je boos wordt raak je gefrustreerd en lukt het alleen maar minder goed. Telkens als er een gedachte opkomt kijk je daarnaar, accepteer je dat die gedachte er is en ga je weer terug naar je focus. Het kan helpen om de gedachte voor je te zien en deze in verbeelding in een doosje te stoppen of op een wolk te zetten en die weg te laten waaien.

Heb jij nog meer tips?

Ik hoop dat je iets hebt aan deze blog en zo ook rust in je hoofd kunt vinden. Heb je nog meer tips, reageer dan onder deze blog, zodat andere mensen hier ook iets aan hebben! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met mediteren. Laat het weten, dat vind ik leuk. 😀

Tips en oefeningen om te beginnen met mediteren
Getagd op:        

21 gedachten over “Tips en oefeningen om te beginnen met mediteren

 • 24 november 2018 om 11:46
  Permalink

  Ik heb nooit echt aan mediteren gedaan. Nou moet ik zeggen dat ik eigenlijk niet zo goed weet waarom niet. Ik denk er eigenlijk gewoon nooit aan!

  Beantwoorden
  • 24 november 2018 om 16:23
   Permalink

   Mooi moment dan om te beginnen en kijken wat het met je doet 😀

   Beantwoorden
 • 24 november 2018 om 12:17
  Permalink

  Interessant om te lezen. Zelf heb ik hier helemaal niets mee heb ik het gedoeld niet voor stil zitten is iets wat voor mij niet helemaal is weg gelegd nooit geweest ook.

  Beantwoorden
  • 24 november 2018 om 16:23
   Permalink

   Niet iedereen hoeft het een goed idee te vinden natuurlijk. 😉

   Beantwoorden
 • 24 november 2018 om 14:36
  Permalink

  heerlijke practische tips, zo krijg ik ook zin de zaken weer eens op te pakken..
  Ik mediteerde vroeger op de slaapkamer, als ik aangaf dat ik even ging mediteren zei zoonlief vriendelijk : kijk je uit voor het plafond mam..:-)

  Beantwoorden
 • 24 november 2018 om 15:45
  Permalink

  Die bodyscan vind ik heel goed, alleen helpt het mij als ik op youtube een stem vind die me daarin begeleid. anders ben ik nog niet aan mn knieeen en denk ik alweer aan de boodschappen.

  Beantwoorden
 • 24 november 2018 om 20:11
  Permalink

  Ha Linda, ik ga na het lezen weer eens een tijd in plannen. Ik zal laten weten of het is gelukt. Timer zetten is een top advies.

  Beantwoorden
 • 25 november 2018 om 08:28
  Permalink

  Ik heb de rust niet voor mediteren, maar denk ook niet dat ik het nodig ben. Mijn vrouw vindt het wel fijn, maar heeft vaak niet de discipline om het vol te houden. Ik zal haar de tips een laten lezen.

  Beantwoorden
  • 25 november 2018 om 08:44
   Permalink

   Natuurlijk vindt iedereen er wat anders van 😃 Leuk dat je vrouw er misschien wel iets aan heeft!

   Beantwoorden
 • 25 november 2018 om 15:47
  Permalink

  Mediteren is voor mij een dagdagelijkse relaxatie methode.
  De kracht van mediteren is enorm!
  Zeer leuk artikel! Ik hou van dit soort topics!

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *