Kerstvakantie, een mooie tijd om eens na te denken over wat ik geleerd heb het afgelopen jaar en wat ik dus kan gaan veranderen in 2019! En jij mag het ook weten. 😉 Mijn leerpunten van dit jaar lees je in deze blog.

Ik mag (meer) van mijzelf houden

In mijn zoektocht naar de oplossing voor mijn stuitje heb ik gesprekken gehad met veel mensen, waaronder een holistisch therapeut en een fysiotherapeut, die soms meer als psycholoog fungeert dan als fysio, omdat ze echt geniale dingen kan zeggen! Het is niet gegarandeerd dat dit mijn stuitprobleem gaat oplossen, maar het is sowieso een goed punt om aan te werken: ik hou niet (of in ieder geval te weinig) van mijzelf. Dit jaar heb ik dat eindelijk ingezien.

Mijn lichaam wil niet wat mijn hoofd wil, waardoor ik boos word op mijn lichaam. En ik voel mij soms echt enorm nutteloos en dom. Ik herken het nu in ieder geval, dus dan kan ik er wat aan gaan doen. Hoe ik meer van mijzelf moet gaan houden weet ik nog niet, want dat vertelt niemand erbij. (Dat vind ik wel een beetje flauw, wel roepen dat ik meer van mijzelf moet gaan houden, maar er niet bij vertellen hoe ik dat dan moet doen) Maar ik ga er naar op zoek! Heb je tips, laat ze dan even weten. 😉

Ik ben te hard voor mijzelf

Dit is natuurlijk een beetje in het verlengde van het eerste punt, maar toch komt het in mijn hoofd op aparte momenten op, dus ik zie het als 2 losstaande dingen. Ik mag wel wat liever voor mijzelf zijn. Het is niet goed om iets niet te kunnen of iets spannend te vinden. Ik blijf altijd maar door gaan, ook als het eigenlijk even niet kan door pijn of vermoeidheid en als ik iets niet denk te kunnen stel ik het uit, want dan vind ik het eng om te beginnen. Terwijl ik ook hulp zou kunnen vragen. Yoga helpt mij altijd, dus dat sla ik sowieso nooit over, dat zou alleen maar nadelig zijn voor mijzelf. Maar Body Balance maakt soms meer kapot dan dat het mij helpt. Dus als ik daar te moe voor ben ofzo, dan mag ik gewoon rust nemen. Wel moet ik nog even leren dat ik mij dan niet meteen een mislukkeling voel als ik iets oversla. 😉

Ik beteken iets voor andere mensen

Ik dacht altijd dat niemand het ook maar een beetje interessant vond wat ik vind en wat ik doe, gezien de weinige reacties op mijn blogs op Facebook en op de website zelf. Maar het laatste jaar merk ik steeds vaker dat het tegenovergestelde waar is. Uitspraken in de trend van “Jij hebt altijd alles goed uitgezocht, dus dit zal wel goed zijn” of “Vraag maar aan Linda, die weet alles” zijn niet zeldzaam. Bij verzorgingsproducten, verzekeringen, yogaplek of zelfs hoe iets werkt in Excel of Outlook, ik schijn het allemaal te weten. 😉 Ik ben blij dat er mensen zijn die mij serieus nemen! En ik ben blij dat ik mensen hiermee kan helpen! Dan voel ik mij toch al iets minder nutteloos.

Ik kan best leuke stukjes schrijven

Althans, dat denk ik. 😉 Vertel het mij gerust als dit niet zo is. 😉 Ik heb soms wat moeite met verzinnen waar ik over zal schrijven, maar als ik eenmaal een onderwerp heb bedacht of aangedragen heb gekregen voor een samenwerking dan staat dat binnen een half uur op “papier”. En als ik dan (via via) hoor dat mijn blogs wel worden gelezen, maar mensen er gewoon niet bij nadenken dat het belangrijk is om op Facebook een like te geven krijg ik toch weer motivatie om door te gaan.

Ik kan veel meer dan ik denk!

Ondanks dat mijn lichaam soms niet wil kan ik veel meer dan ik soms denk! Een ijsbad is geen probleem meer. Een koude douche (hij is deze maanden echt megakoud…) gaat ook steeds makkelijker nu ik de Fundamentals Wim Hof cursus doe en het geeft iedere keer weer een kick als ik het heb gedaan! Een normale vooroverbuiging bij de yoga kan ik niet, maar soms kan ik met yoga houdingen ineens iets wel dat ik denk “Hoe dan?!”. Dat is dan toch leuk. 😉 De Samaria kloof op Kreta heb ik ook maar mooi gedaan, in een mooie tijd, maar niet geracet, zodat we ook nog echt naar de omgeving hebben kunnen kijken. De volgende echte uitdaging wordt een 5-daagse trekking in Nepal! 😀 In mijn hoofd gaat dit een beetje in tegen dat ik niet zo hard moet zijn. Maar ik snap ook wel dat het niet zo moet zijn dat ik dan meteen maar helemaal niks meer doe. Een uitdaging heb ik ook wel af en toe nodig, anders wordt het allemaal wel heel saai.

Ik moet niet meer naar meningen van anderen luisteren

Ik schreef het al eens eerder, mensen vinden yoga stom, gezond eten is stom, te dun is niet goed, te dik is niet goed en een ijsbad en de ademhaling van de Wim Hof methode is al helemaal belachelijk. Let lekker op jezelf, dan doe ik dat ook, met de leefwijze die mij het beste past, met het gewicht waar ik mij het lekkerst bij voel. Ik veroordeel anderen ook niet omdat die dingen doen die ik stom vind. Dat moeten ze lekker allemaal zelf weten. In het kader van lief zijn voor mijzelf kan ik dan mooi meteen integreren dat ik doe wat goed voelt voor mij en niet alleen wat mijn omgeving goed vindt. 😉

Nu ik dit zo op een rijtje zie mag ik eigenlijk best trots op mijzelf zijn! Inzicht is het begin van verandering. Dus nu ik deze dingen allemaal inzie kan ik daar wat aan gaan doen. Want dat heb ik nog niet met alle punten gedaan. 2019 wordt het jaar van verandering, het jaar waarin ik eindelijk echt mijzelf op orde ga krijgen! Herken jij dingen? Of heb je tips voor genoemde punten? Ik hoor het natuurlijk graag! 😀

6 dingen die ik heb geleerd in 2018
Getagd op:    

16 gedachten over “6 dingen die ik heb geleerd in 2018

  • 5 januari 2019 om 22:30
   Permalink

   Zeker! Ik ben blij dat ik mijzelf eindelijk een beetje leer kennen nu 🙂

   Beantwoorden
 • 5 januari 2019 om 23:14
  Permalink

  Jeminee, dat is een mooi jaar geweest. Ikzelf ben ook dankbaar dat de wijsheid (mezelf kennen) met de jaren komt. En daarmee het loslaten wat anderen van je vinden. Mooi om dat zo gespiegeld te krijgen, dankjewel!

  Beantwoorden
 • 5 januari 2019 om 23:46
  Permalink

  Ik herken me in wat punten van jou. Vooral punt 1 en 2. Goed dat je je hierop reflecteert.

  Beantwoorden
 • 6 januari 2019 om 09:30
  Permalink

  Altijd goed om dingen op te schrijven en op een rijtje te zetten. Als je het dan zo ziet staan dan dringen dingen vaak beter tot je door.

  Beantwoorden
 • 6 januari 2019 om 14:26
  Permalink

  Ow, wauw! Of ik mijzelf in dit artikel lees. Ik ben net als jij. En doe al deze punten (ook) nog niet genoeg! Maar moet ik inderdaad wel meer gaan doen.

  Beantwoorden
 • 7 januari 2019 om 10:06
  Permalink

  Wat maken we het onszelf toch moeilijk, he! Lief zijn voor een ander is vaak heel makkelijk, maar lief zijn voor jezelf kost zoveel meer moeite. Eigenlijk vallen alle punten die je beschrijft daaronder. Je mag er zijn; jouw mening doet er toe; een andere mening is niet altijd een persoonlijk aanval; je bent geen mislukkeling omdat je naar je lichaam luistert; wat goed voelt voor jou, gewoon blijven doen; en ik kan beamen: je stukjes zijn de moeite waard om te lezen 😉 Laat 2019 het jaar zijn dat we wat liever voor onszelf zijn. Gewoon, door te doen wat we leuk vinden en trots te zijn op wat we al voor elkaar gebokst hebben.

  Beantwoorden
 • 7 januari 2019 om 15:49
  Permalink

  Mooie lijst! Ik moet ook echt meer voor mezelf gaan kiezen en minder luisteren naar wat anderen vinden.

  Beantwoorden
 • 7 januari 2019 om 18:34
  Permalink

  wat goed om dit zo op te schrijven ook. dat maakt het weer een stukje echter vind ik altijd

  Beantwoorden
  • 7 januari 2019 om 19:30
   Permalink

   Precies. 🙂 Pas als ik het opgeschreven heb en het dus uit mijn hoofd is kan ik het los laten en mij er sowieso ook minder druk om maken. 😀

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *