https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-HESP0X0EK3

Deze gehaktballen zijn echt zo lekker! Met dank aan mijn Griekse collega, die mij het recept gaf. Helemaal suiker-, gluten en lactosevrij. 😀

Ingrediënten voor 20 balletjes:

Voor de gehaktballen:

  • 600 gram biologisch rundergehakt
  • 1 niet te klein biologisch ei
  • 1 ui (heel klein gesneden, ik had hem in de bulletblender gedaan)
  • 2 handen gemalen havermout (of havermoutmeel) (koop een goed merk, zodat je zeker weet dat het niet vervuild is met ander graan, waardoor het toch gluten bevat)
  • 1 eetlepel olijfolie
  • verse peterselie, hoeveel je lekker vindt
  • 2 theelepels komijn
  • snufje Keltisch zeezout
  • halve theelepel zwarte peper

Voor de tomatensaus:

  • 1 kg gezeefde tomaat (dat zijn bij de Lidl 2 van die 500 gram pakjes Passata di Pomodoro van Freshona)
  • 1 ui (klein gesneden, maar hoeft niet zo klein als voor de balletjes)
  • 1 rode peper, zonder zaadlijsten
  • 2 teentjes knoflook
  • Beetje Keltisch zeezout
  • Beetje zwarte peper, afhankelijk van hoe pittig je het wilt maken
  • Verse basilicum, lekker veel, maar doe wat je lekker vindt

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Voor de gehaktballen:

Snijd de ui heel klein. Meng dit met het ei, de havermout, de olijfolie, peterselie, komijn, zout en peper. Voeg dan het gehakt toe en kneed met je handen alles goed door elkaar. Als het te nat is, voeg meer havermout toe. Als het te droog is, voeg dan olijfolie toe. Maak balletjes van zo’n 4 cm doorsnede en leg deze in een ovenschaal. Bak de balletjes ongeveer 20 minuten op 180 graden tot ze gaar zijn. Daarna kan je nog even de grill aan zetten voor ongeveer 5 minuten, zodat ze een lekker bruin kleurtje krijgen.

Voor de tomatensaus:

Bak de ui, knoflook en rode peper even aan in de pan. Voeg daarna de gezeefde tomaten toe en de rest van de ingrediënten, zout, peper en de verse basilicum. Laat dit lekker koken. Als je het laat koken wordt het ook wat dikker, dus wees niet bang als het in het begin wat te vloeibaar is. Hoe langer het blijft koken, hoe lekkerder de saus wordt.

Als de gehaktballetjes klaar zijn kan je deze door de tomatensaus roeren en klaar zijn ze! Ook handig om vooraf te maken en later op te warmen in de pan. Wij hebben dit gemaakt als voorgerecht voor het afgelopen kerstdiner en dat was een succes!

Wat denk je? Ga je deze balletjes ook eens maken?

Recept: Gehaktballetjes in tomatensaus op z’n Grieks
Getagd op:    

18 gedachten over “Recept: Gehaktballetjes in tomatensaus op z’n Grieks

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.