Ik had er al eens workshop in gedaan en een losse les en soms doe ik wel eens thuis een filmpje, maar nu doe ik het wekelijks bij de yogastudio waar ik 2 keer per week heen ga. Yin yoga! Soms is het nog een enorm gevecht met mijzelf, maar ik ben super enthousiast over deze vorm van yoga. Wat deze vorm precies is en waar het goed voor is lees je in deze blog!

Wat is yin yoga?

Heel kort gezegd is yin yoga een vorm van yoga waarbij de houdingen lang aangehouden worden, soms wel tot 10 minuten. Bij de les die ik wekelijks doe worden alle houdingen bijvoorbeeld 5 minuten aangehouden. Het zijn vooral liggende en zittende houdingen. Je spieren laat je helemaal los, wat bij een actievere vorm van yoga niet haalbaar is, omdat je snel door moet naar een volgende houding. Doordat je de spieren helemaal los laat kom je bij je bindweefsel en gewrichten, waar je door alles los te laten ruimte kunt gaan maken.

Waar is yin yoga goed voor?

Yin yoga heeft meerdere voordelen, waaronder bijvoorbeeld dat je:

  • Wordt soepeler, doordat je het bindweefsel rekt
  • Komt meer in contact met jezelf, doordat je lang in een houding blijft en met je gedachten naar binnen keert
  • Energie gaat weer stromen, doordat bij iedere houding bepaalde energiebanen gestimuleerd worden
  • Je leert meer over jezelf, bijvoorbeeld dat je altijd je grenzen opzoekt of snel opgeeft
  • Je leert accepteren, omdat je lang in een houding bent en daarbij beter maar kan accepteren dat je even in die houding moet blijven dan dat je gaat vechten
  • Zorgt voor een diepe ontspanning in bepaalde houdingen
Yin yoga Mudra meditatie

Wat is mijn ervaring met yin yoga?

Ik doe yin yoga nu een aantal weken en ik vind het heerlijk! Lang wilde ik juist iets actiefs doen, maar ik vind yin yoga nu een heerlijke tegenhanger naast de actieve hatha yoga die ik ook doe.

Ik merk dat sommige houdingen een enorm gevecht met mijzelf zijn. Mijn lichaam werkt niet helemaal mee zoals ik dat zou willen en als ik dan in een bepaalde houding niet zo ver kom als ik zou willen kan ik daar behoorlijk gefrustreerd over raken. Ik probeer dan dus terug te gaan naar mijn ademhaling en ik merk dat dat echt werkt, al is het maar voor even.

Andere houdingen zijn juist heel fijn en kan ik meteen helemaal in ontspannen. Daarin is het dan de uitdaging om ook echt bij mijn ademhaling te blijven en niet afgeleid te worden door geluiden in de omgeving of dingen die ik thuis nog moet doen.

Wat heb je nodig voor yin yoga?

Naar mijn idee is yin yoga wel de vorm waar je de meeste hulpmiddelen voor nodig hebt. Dit is om jezelf helemaal lekker neer te kunnen leggen, waardoor je al je lichaamsdelen helemaal kunt ontspannen. Dit kun je doen met kussentjes, blokken, dekentjes of een bolster. Alles wat je nodig hebt kun je terugvinden bij de accessoires in de Natuurlijk Linda shop!

Doe je liever een actieve vorm van yoga? Lees dan eens mijn blog over ashtanga yoga. Daar wordt je zeker weten moe van. 😉

Wat is yin yoga? En waar is het goed voor?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.