We zijn weer 5 maanden verder sinds mijn laatste bericht over mijn stuitje. Hoe is het in de tussentijd gegaan en is er verbetering?

Hoe was het ook alweer?

In het kort wat er ook alweer aan de hand is. 🙂 Februari 2015 gingen we naar Costa Rica met een groepsreis. De bus was slecht en de rijdagen waren soms erg lang. Ik was best dun, dus had geen vet op mijn kont en onderuitgezakt zitten in de bus heeft een pijnlijk stuitje opgeleverd. Deze pijn is nooit meer weg gegaan. Inmiddels heb ik tig dingen geprobeerd om er vanaf te komen, zoals je in het vorige bericht kunt lezen.

Nieuwe fysio

Vorige keer vertelde ik al over een nieuwe fysiotherapeut. En ik leek verbetering te merken. De NIMOC methode die ik noemde hebben we een tijdje geprobeerd. Samen met het masseren van de bilspieren.

Verdere behandeling

Inmiddels hebben we meerdere dingen geprobeerd. Sommige dingen wil ik niet aan terug denken. Zoals het inwendig masseren van het stuitje…. Ja. Inwendig. Ik denk dat ik het verder niet hoef uit te leggen. 😉 Het was heel pijnlijk!! Het leek even te helpen, maar even later toch weer niet. Verder heeft deze fysiotherapeut een samenwerking met een osteopaat/acupuncturist. Een aantal keren heb ik een consult gehad met hem erbij. De conclusie is wel dat er iets mis is rond het stuitje, maar op de een of andere manier werken de behandelingen niet. Hij werkt ook met Oosterse geneeswijzen en energie en hij zegt dat het “donker” is rond mijn stuitje. De energie stroomt daar niet.

Hoe is de pijn nu?

De pijn is minder erg dan in februari, voordat ik bij deze fysio begon. Maar het is niet weg. En ik kan nog steeds op veel plekken niet zitten. Vliegtuigen, bussen, treinen (die laatste 2 gebruik ik gelukkig hooguit 2 keer per jaar, vliegtuigen wat meer) en banken bij andere mensen thuis zijn een hel. Ook is een hele middag zitten op mijn werk niet te doen. Alleen in mijn eigen auto kan ik zonder kussentje of opgevouwen kleedje zitten. Ik wilde eigenlijk een andere auto gaan kopen, maar aangezien dit de enige plek is waar ik zonder pijn kan zitten wacht ik er nog even mee tot hij echt aan vervanging toe is (nu vervangen is meer een luxe dingetje…). Alhoewel de enorme 4WD die we hadden in Madagaskar super lekker zat, zonder kussentje! Dus als ik dan een andere koop, moet ik die maar nemen. 😉 Keep on dreaming… Veeeeel te duur. Haha

En nu?

Alles wijst erop dat er toch iets in mijn hele systeem niet goed is, waardoor alle behandelingen niet werken. Iets psychisch klinkt meteen zo alsof ik achterlijk ben. Maar vooralsnog lijkt het erop dat er iets diep in mij zit, waardoor het niet lukt. Een onverwerkte gebeurtenis? Iets van toen ik klein was? Of later, zoals het pesten waar ik nogal last van heb gehad. Of misschien zelfs al vanuit de baarmoeder of energieën die ik heb opgepikt van mijn moeder al van voordat ik geboren werd. Er schijnen echt bizarre dingen zich in je systeem te kunnen nestelen.

Dit jaar heb ik nog fysio beurten over van mijn verzekering, dus ik ga nog 1 of 2 keer bij haar langs. Ze is sowieso een fijn mens om mee te praten, die verder denkt dan alleen het lichamelijke en het af en toe weer even los masseren kan geen kwaad. En het is goedkoper dan een psycholoog. 😉 In het nieuwe jaar wil ik even stoppen met fysio. Ik wil niet mijn nieuwe verzekeringsbeurten meteen aanspreken aan het begin van het jaar. Wie weet waar ik ze nog eens voor nodig heb de rest van het jaar. Er zitten nog wat ideeën in mijn hoofd die ik nog kan doen om mijzelf te helpen.

Al het mogelijke op lichamelijk gebied heb ik geprobeerd nu. Dus nu maar verder met het psychische vlak dan! Daar wordt een mens sowieso niet slechter van, dus het is het proberen waard.

Natuurlijk komt het vast weer hier langs als ik weer iets geprobeerd heb! 😀

Lees nu ook hoe het weer een paar maanden verder met mijn stuitje ging in deel 3!

Hoe is het nu met mijn stuitje? #2
Getagd op:            

21 gedachten over “Hoe is het nu met mijn stuitje? #2

 • 2 december 2017 om 11:57
  Permalink

  Helemaal niet zo vekeerd om aan de binnenkant te werken…
  Maar een massage aan je stuitje, die had ik nog niet eerder gehoord.

  Beantwoorden
 • 8 december 2017 om 17:25
  Permalink

  Hoi Linda,
  Net vol aandacht je blogs over je stuitpijn gelezen. Ik heb sinds 5 maanden flink last van mijn stuitje, gekomen tijdens de zwangerschap. Ook bij verschillende fysio’s geweest maar die kunnen er niets mee. Net bij de orthopeed geweest en ik ga nu voor een eerste injectie, ik hoop zo dat het helpt! Ik ga tot die tijd weer diclofenac slikken, mijn 3e kuur. Dit neemt de pijn gelukkig weg maar is natuurlijk geen blijvende oplossing. De orthopeed stelde ook een operatie voor, maar ik wil eerst de pijninjecties afwachten.. Mocht dat niet helpen dan overweeg ik toch een operatie, de orthopeed gaf aan dat dit een zeer effectieve operatie is, jij geeft aan dat ook dit vaak niet helpt? Een operatie is zeker ingrijpend maar ik zou het wel overwegen. Als ik daardoor uiteindelijk weer pijnvrij zou kunnen zitten..

  Groetjes,
  Kitty

  Beantwoorden
  • 8 december 2017 om 19:34
   Permalink

   Hi Kitty,
   Deze blog heb ik zeer recent geschreven, dus dit is hoe het nu is ? Ik ben allergisch voor diclofenac en wil sowieso geen pijnstillers slikken. Als ik niet zit heb ik er weinig last van, dus ik ga dan gewoon regelmatig lopen of staan. ? Van die operatie zei de pijnarts inderdaad dat dat zelfs 50% kans is dat het helpt. Dat vind ik te weinig voor de pijn die ik heb. Ik hoop dat het bij jou wel helpt met de injecties! Bij mij was de pijn binnen 3 maanden weer terug. Succes in ieder geval!
   Groetjes,
   Linda

   Beantwoorden
 • 26 december 2017 om 10:19
  Permalink

  Hallo Linda,

  Wat heftig om je verhalen m.b.t het stuitje te lezen en toch ook heel herkenbaar voor mij.

  Ik ben dit jaar 3x geopereerd aan een abces tussen mijn billen, net aan het begin van de bilnaad. Sinds na de eerste operatie heb ik ook enorm last van mijn staartbeen bij het zitten. Het zit echt aan het einde (midden) van de billen de pijn. Ik denk dat er iets verkeerd is gegaan tijdens de operatie of in ieder geval dat ze grof zijn omgegaan met mij. Ik heb hier namelijk eerder nooit last van gehad. Vorige week had ik mijn laatste wondcontrole. Ik heb toen te horen gekregen dat deze pijn ook nooit meer over zal gaan, wel nog iets minder kan worden. Ik ben nu ook doorverwezen naar de Pijnpoli om de injecties te overwegen. Het lijkt mij erg spannend, maar van de andere kant denk ik ook dat het niet meer erger kan worden. Ik ben pas 22 jaar en moet ook net zoals jij, voorover gaan hangen tijdens het zitten. Heb trouwens ook een speciaal stuitkussen aangeschaft voor in de auto/studie.
  Ik leef dus echt met je mee en vind het goed dat je hierover schrijft. Ik wens je het beste!

  Groet,
  Sabrina

  Beantwoorden
  • 27 december 2017 om 13:39
   Permalink

   Hi Sabrina,

   3 keer geopereerd! Wauw! Heftig zeg. Is het abces nu wel weg dan? Nog vervelender is dat het eigenlijk waarschijnlijk dus een fout of grof geweld bij de operatie is geweest, waardoor jij nu van de ene klacht naar de andere klacht bent gegaan! 🙁
   Ik vind het altijd zo irritant als artsen zeggen dat je er maar mee moet leven… Inderdaad zijn wij veel te jong om er maar mee te leren leven. Over de pijnpoli kan ik alleen maar zeggen dat die injecties bij mij zo’n 3 maanden helpen en dan komt het vervolgens weer in volle vaart terug. Maar het hoeft natuurlijk niet hetzelfde te zijn bij jou! Het is het proberen waard misschien. Onthoud dan in ieder geval dat het enorm helpt als je rustig uitademt op het moment dat de naald geprikt wordt! De eerste keer prikte de arts al bij 1, 2 en prik! En ik zat nog op 3 te wachten en was dus niet ontspannen. Dat deed best wel pijn. De tweede keer kende ik dat trucje van die arts en ben ik dus al uit gaan ademen bij 1. 😉 Ik voelde bijna niks!! Een andere optie die ik nog te horen kreeg bij de pijnpoli was om de zenuw bij de stuit plat te leggen, maar ook dat geeft maar 50% kans op een pijnloos bestaan. Die kans vind ik te weinig voor een best wel heftige operatie.
   De fysio waar ik nu loop heeft contact gehad met een man in Brabant die op een hele andere manier pijntherapie doet. Door massages en drukpunten kan hij het seintje wat gaat van de stuit naar de hersenen dat zegt dat je pijn hebt onderbreken. Want misschien heb ik eigenlijk geen pijn meer, maar denken mijn hersenen dat alleen maar! Ik mag eind januari als proefpersoon fungeren. De fysio gaat dan kijken of zij een samenwerking met hem aan wil gaan. Ik fungeer graag als proefkonijn in dit geval. 😉 Natuurlijk schrijf ik daar ook weer over als dat wel of niet gewerkt heeft! Heb je mijn Facebook pagina al geliked? Het komt dan sowieso daar voorbij namelijk. 😀
   Jij heel veel succes in ieder geval! Laat je nog even weten wat je besluit te gaan doen en hoe het gaat?

   Groetjes,
   Linda

   Beantwoorden
   • 28 december 2017 om 10:47
    Permalink

    Hey Linda,

    Bedankt voor je reactie. Mijn abces is nu gelukkig weg, nu hopen dat het ook nooit meer terug zal komen. Maar ik kan momenteel toch alleen aan mijn staartbeen denken!
    Ik vind het ook erg als artsen zeggen ‘daar moet je mee leven’ of ‘daar kunnen we weinig mee’, want voor mijn gevoel proberen ze soms niet eens om je te helpen. En dan kreeg ik nog te horen: ”De enige optie is dat je 50 kilo aankomt, dan voel je de pijn niet meer zo met zitten.” Tja, wat moet ik hier op zeggen? Het is toch niet de bedoeling dat je zo’n pijn hebt, tegenwoordig kunnen ze toch al zo veel wat dat betreft. Pijnstillers helpen bij mij trouwens ook niet en ik zie het ook niet zitten dat ik elke dag pijnstillers inneem.
    Ik ben heel benieuwd, heb op 17 januari de afspraak. Heel erg bedankt voor de tips, ik vind het echt super spannend. Hoop ook echt dat het helpt. Ben benieuwd wat jouw behandelingen zullen doen. Ik blijf in contact met je, ik vind het heel fijn dat je hierover schrijft.

    Groetjes en tot snel,

    Sabrina

   • 29 december 2017 om 10:04
    Permalink

    50 kg aankomen?! Wat is dat nou weer voor een rare opmerking… *Zucht* Dan heb je alleen maar meer “kussen” bij je stuitje. Bij mij doet het juist meer pijn naarmate het zitoppervlak zachter wordt. Ik kan het beste op een houten plank zitten, zodat er helemaal geen druk op mijn stuitje komt. Is dat bij jou ook?
    Jammer van specialisten en eigenlijk elke behandelaar is dat ze altijd vanuit hun eigen straatje kijken en ze weten vaak niks van andere behandelingen, waardoor ze niet kunnen samenwerken en jou niet naar de goede persoon kunnen sturen. Zo zal je helaas dus zelf moeten zoeken wat alle opties zijn. Als je een goed gevoel hebt bij die injectie moet je het natuurlijk gewoon proberen. Wie weet helpt het bij jou wel! Het is wel zooi wat je ingespoten krijgt. Mijn menstruatiecyclus was maanden van slag (ik slik geen pil, vanwege leveradenomen, heb ik ook eens iets over geschreven, je kunt zoeken in mijn zoekbalkje 🙂 ) en ik heb maanden lang enorm gezweet. Mijn hele systeem was in de war door die injecties. Maar ik weet natuurlijk niet of dat bij iedereen zo’n reactie geeft!
    Ik hoop dat jij sneller dan ik een oplossing vindt!

   • 29 december 2017 om 21:29
    Permalink

    Hey Linda,

    Ja erg he! Bij mij ligt dat er echt aan hoe ik zit, als ik voorover gebogen zit en dus het minst druk op mijn stuitje is, is dat het beste voor mij. Maar volgensmij kan ik wel wat beter tegen zachte oppervlakten dan jij. Hoe verschillend het nog kan zijn!
    Precies dat is echt zo, dan maar zelf gaan kijken wat de beste mogelijkheid inderdaad is. Ben ook al heel benieuwd hoe het verder zal gaan. Vervelend dat zo’n injecties meteen weer andere dingen veroorzaken! Ik wens je alvast een fijne jaarwisseling. Groet, Sabrina

   • 29 december 2017 om 21:31
    Permalink

    Het is bij iedereen toch weer anders. ?Jij ook een fijne jaarwisseling! Hopelijk wordt 2018 het jaar dat we er allebei vanaf komen?

   • 17 januari 2018 om 11:36
    Permalink

    Niet zenuwachtig zijn! ? Natuurlijk voel je de prik, maar als je maar ontspannen blijft in je bilspieren valt de pijn mee. Goed uitademen als hij gaat prikken. Vraag desnoods of hij het even aangeeft als hij gaat prikken zodat je kunt uitademen en ontspannen wanneer de naald erin gaat. Het helpt echt! Veel succes! Hopelijk werkt het voor jou wel. Ik heb volgende week vrijdag een behandeling bij een pijnarts die het op een alternatieve manier bekijkt. Natuurlijk ga ik daar een blog over schrijven!?

 • 17 januari 2018 om 09:49
  Permalink

  Hoi Linda,

  Hoe gaat het met je?
  Ik had vandaag de afspraak in het ziekenhuis, bij de pijn poli. Ik krijg eind februari zo’n injectie ingespoten. Ik word er nu al enorm zenuwachtig van. Heb gelukkig een hele fijne arts, erg begripvol en geeft ook goede uitleg.
  Hij denkt ook dat ze in het ziekenhuis grof met mij zijn omgegaan. Aangezien het raar is dat ik zomaar pijn heb sinds na de eerste abces operatie. Hij zei dat het ook niet typisch is om na een abces zo’n pijn te krijgen. Ik ben benieuwd hoe het verder gaat…

  Groet,
  Sabrina

  Beantwoorden
 • 17 januari 2018 om 12:33
  Permalink

  Dankjewel Linda! Ben benieuwd naar jouw ervaring. Ik zie je blog dan wel verschijnen. Groet, Sabrina

  Beantwoorden
 • 17 september 2018 om 01:15
  Permalink

  Hi Linda,

  Ik kan niet achterhalen wanneer je blog ia geschreven maar ik geef je graag een tip:

  In Zutpen zit radioloog Anton van den Biezenbos; hij maakt röntgenfoto’s van de stuit in zitstand; dus als je zit.

  Bij mijn is na 5 jaar stuitpijn ontdekt dat bij het zitten de laatste twee wervels verschuiven (ik heb 5 jaar geleden last gekregen na 4 uur lang zitten op een kerkbankje bij de Mattheus Passion). Het is heel duidelijk te zien oo de röntgen. Nu kunnen ze gerichter corticosteroideninjectie toedienen.

  Ik geef je graag nog een tip: de man die mijn doorverwees naar deze radioloog is stuitjesdokter Meine Veldman (meineveldman.nl). Maak ajb eens een afspraak met hem.

  Je mag je mailen als je meer info wilt!

  Sterkte,

  Eline

  Beantwoorden
  • 17 september 2018 om 07:30
   Permalink

   Hi Eline, dat was november 2017, maar er is nog niks veranderd. Ik ga jouw tips eens bekijken! Maar werken die injecties bij jou ook echt nu? Of maar tijdelijk? Injecties werken bij mij een maand of 2 en dan is de pijn weer helemaal terug. Ondertussen is mijn lichaam er wel helemaal van ontregeld voor een half jaar. Menstruatiecyclus compleet van slag, super veel stinkend zweten. Geeft dus wel aan dat het veel effect heeft op mijn hele lichaam. Dat heb ik niet over voor die 2 maanden minder pijn. De arts die bij mij 2 keer de injecties heeft gedaan voelt eerst waar het stuitje zit en injecteert dan daar. Dus lijkt mij behoorlijk op de goede plek. Of bedoel je dat het probleem misschien bijvoorbeeld niet zit in het puntje maar een stukje naar boven en dat dat dus te zien zou kunnen zijn op de röntgenfoto? 😃

   Beantwoorden
   • 15 februari 2021 om 09:11
    Permalink

    Hi Linda,
    Ik weet niet of je nog last hebt. Zo ja hoop ik voor jou dat je naar Meine Veldman kunt gaan.
    Hij is de uitvinder van een handeling die Nimoc ook probeert te gebruiken na een paar workshops bij hem.
    Doen!!!
    Sterkte.

   • 15 februari 2021 om 13:43
    Permalink

    Hi,

    Ik heb niet zoveel last meer. Toevallig dit weekend wel weer wakker geworden met pijn aan mijn stuitje, maar dat trok vrij vlot weer weg. Ik lag in een bed met een kuil in een vakantiehuisje…. 😉 Ik zal die naam eens gaan bekijken.

    Groetjes,
    Linda

 • 17 september 2018 om 10:12
  Permalink

  Hallo Linda,

  Ik dacht ik zal mij weer eens melden bij jou.

  Inmiddels heb ik dus 2 injecties gehad, waarvan de 2e op een andere methode werd gedaan. Echter heeft dit ook niet geholpen, de pijn werd tijdelijk zelfs veel erger.

  Nu zijn mijn klachten in het multidisciplinair team besproken, vorige week had ik een afspraak. Wat blijkt is dat mijn zenuwbaan i.v.m de operaties is veranderd, waardoor er een andere prikkeling is ontstaan. Ze kunnen er verder helaas niet veel mee, zoals ik al had verwacht. Ze denken ook dat ik bijvoorbeeld minder goed bloed door mijn staartbeen krijg, waardoor ik soms het gevoel heb, alsof het verdoofd is. Ze denken ook dat het bij mij zo pijnlijk is, omdat ik bekkenklachten heb en omdat ik 3x op deze gevoelige plek werd geopereerd.
  Wat nu aan te raden is, het volgen van fysiotherapie bij een bekkenbodem specialist. Dit ga ik komend jaar ook doen. Dit jaar is het helaas niet mogelijk, omdat al mijn vergoedingen hiervoor al zijn verbruikt. Ik kreeg ook een ander soort pijnstilling, een NSAID 3e generatie, die dus ook minder versuffend is. Nu is het zo dat dit de ene dag beter werkt dan de andere, wat ik tot nu toe heb opgemerkt.
  Gelukkig geeft mijn staartbeen kussen ook verlichting tijdens mijn kantooruren.

  Ik vind het jammer dat er verder niet meer aan te doen is, het team vermoedt wel dat de klachten in verloop van tijd zullen afnemen. Ik ben benieuwd, want ik heb deze klachten nu al 1,5 jaar zonder verbetering. De ene dag gaat het natuurlijk wel beter dan de andere.

  Hoe gaat het bij jou nu?

  Beantwoorden
  • 17 september 2018 om 09:18
   Permalink

   Hi! Wat leuk dat je even een update geeft! Vervelend dat je nog steeds geen oplossing gevonden hebt. 😧 Hopelijk gaat de fysio uitkomst bieden voor je. Ik ben ondertussen bij een holistisch therapeut geweest, wat voor mijn stuitje niet geholpen heeft, maar wat wel inzichten heeft gegeven in andere dieperliggende dingen bij mij op psychisch vlak, dus het is niet voor niks geweest. Daarnaast ben ik nu een paar weken bezig met de Wim Hof methode. Dit kan mensen van veel dingen, waaronder reuma, afhelpen, dus wie weet. Ik heb er een blog over geschreven die je op mijn homepage kan vinden. Ook wil ik weer met een fysio aan de slag gaan. Nog een keer de nimoc methode proberen. Maar we gaan eerst de spanning in mijn bekkenbodemspieren meten over een paar weken door een ballonnetje wat wordt ingebracht. Je gaat gekke dingen doen na 3,5 jaar pijn zullen we maar zeggen 😂 Ik heb het in ieder geval nog niet opgegeven!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *