Eerder had ik er eigenlijk nooit van gehoord, maar ineens zie ik sinds een tijdje overal skyr opduiken in de supermarkten. Ik heb het een aantal keren gekocht en ik vind het erg lekker! Maar wat is het nu eigenlijk en is het wel gezond? Dat lees je in deze blog.

Hoe wordt skyr gemaakt?

Skyr komt oorspronkelijk uit Ijsland. Ik vind het een beetje lijken op een kruising van yoghurt en kwark. Lekker dik, fris, maar zeker niet zuur! Om het te maken worden yoghurtculturen en microbieel stremsel toegevoegd aan melk. Daarna wordt dit mengsel gefiltreerd en het wei weggehaald. De eiwitmassa die overblijft is de skyr, klaar om te eten. Er zijn ook varianten waarbij er een smaakje is toegevoegd, maar naast de smaakstoffen wordt er ook vaak veel suiker toegevoegd, dus smaakjes zal ik nooit nemen. Niet van yoghurt of kwark en dus ook niet van skyr.

Skyr mango walnoten Natuurlijk Linda
Serveertip, lekker met mango en walnoten 😀

Is skyr gezond?

Skyr is onder andere populair bij sporters, omdat skyr veel meer eiwitten bevat dan yoghurt of kwark. Zo zit er in de skyr van Lidl (ik kom vooral bij de Lidl, dus daarom neem ik deze als voorbeeld) maar liefst 11 gram eiwitten per 100 gram skyr. In vergelijking, in Griekse yoghurt en kwark zitten bijvoorbeeld tussen de 4 en 6 gram eiwitten per 100 gram.

Een groot voordeel van skyr is dat er bijna geen vet in zit, dat is wat rondgaat op internet. Namelijk maar 0,1 gram per 100 gram! Ter vergelijking, in Griekse yoghurt en volle kwark zit maar liefst rond de 8-10 gram vet per 100 gram. Maar! Als je kijkt naar magere kwark en magere yoghurt zit daar ook maar 0,1 gram vet per 100 gram in. Dus het ligt er maar net aan waar je het mee wilt vergelijken om te kijken of de vetten het verschil maken. Normaal neem ik, als ik al yoghurt van een koe eet, altijd de volle variant, omdat die minder bewerkt is dan de magere variant. Dus als ik het daarmee vergelijk bevat het wel veel minder vet.

skyr Natuurlijk Linda

Maar het blijft toch koemelk?

Ja, het is zeker gemaakt van koemelk en over koemelk schreef ik al eens een blog. Dus daarom is het heel apart dat ik geen darmproblemen krijg van skyr. Met gewone yoghurt krijg ik dat namelijk wel. Daarom eet ik eigenlijk nooit gewone yoghurt van een koe, maar altijd van geiten. Ik kan niet verklaren waarom ik geen buikpijn krijg van skyr. Een rondje op Google biedt ook geen uitkomst. Misschien gebeurt er iets in de productie waardoor iets verandert in de samenstelling en dit beter te verdragen is voor mijn darmen.

Dus, skyr eten of niet?

Het is dus van koemelk gemaakt en het is van magere melk, dus vanuit orthomoleculair standpunt zijn dit 2 redenen waarom je dit niet zou willen eten. Koemelk is voor kalfjes en magere melk is te veel bewerkt. Maar, zoals ik sta in alles rond voeding, als je dit gewoon maar af en toe neemt is er niet meteen een probleem.

Als je veel eiwitten wilt binnenkrijgen, bijvoorbeeld omdat je veel sport, is skyr een geweldige oplossing! Ik vind het in het algemeen belangrijk om meer eiwitten binnen te krijgen dan koolhydraten, dus wat dat betreft vind ik dit product een goed idee.

Conclusie

Zie het als een lekkere (want dat is het zeker!) afwisseling in je voedingspatroon en kijk vooral zelf even hoe je buik hierop reageert. Ikzelf haal meestal geitenyoghurt, maar als ik geen zin heb om hiervoor apart naar de Jumbo te rijden is skyr van de Lidl een goede oplossing voor af en toe.

Wat vind jij van skyr? Heb je het al eens gegeten?

Wat is skyr en is het gezond?
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *