We zijn alweer in december! Wat is het jaar weer snel gegaan. Binnenkort komt er natuurlijk een jaaroverzichtje aan. 😉 Maar nu eerst, hoe “overleef” je die decembermaand? Kruidnootjes, chocoladeletters, veel te veel kerstdiners en borrels…. Ik geef jou tips en ik vertel hoe ik het ervaar.

Geen stress!

Eerst hebben we sinterklaas. Wij zelf doen daar vaak niet veel mee. Kerst wordt groter aangepakt. En ook op mijn werk is kerst favoriet. Ik heb op mijn werk 3 kerstfeestjes/borrels. Waarvan ik er 1 sowieso mis door een fysio afspraak voor mijn stuitje die ik niet wil verzetten (gevalletje we proberen nog 1 ding en daarna ben je uitbehandeld…) Daarna hebben we nog een kerstfeest op het werk van Frank. En kerstavond en de 2 kerstdagen zijn bezet met familiebezigheden. Zo zal iedereen wel meerdere dingen te doen hebben in december. En met een beetje pech, of geluk, dat is net hoe je het ziet, heb je er 2 op 1 dag. Dat had ik 2 jaar terug! Maar ook dat kwam weer goed. Heb in ieder geval geen stress hierover! Stress is niet gezond en je wordt er ook niet gezelliger van. 😉 En als je echt teveel feestjes en borrels hebt kan je natuurlijk altijd even kritisch kijken of je ze wel allemaal af moet gaan.

Geniet met mate!

Dat geldt voor alcohol, chocoladeletters, kruidnoten, kerststollen en al het andere lekkers wat je voor je neus krijgt. De grootste valkuil is natuurlijk dat je veel te veel gaat eten. Mensen slaan eten in, in de dagen voor de kerst, in hoeveelheden dat het lijkt alsof we een tweede hongerwinter in het verschiet hebben of dat ze een heel weeshuis gaan voeden. Het is niet te geloven wat mensen ineens denken nodig te hebben! Maar het hoeft echt niet allemaal ineens maal 10! En supermarkten zijn tegenwoordig ook met kerst gewoon open, dus je hoeft ook niet bang te zijn dat je honger krijgt, wanneer je iets vergeten bent. Ik vind dat het beter in een normale hoeveelheid heel lekker kan smaken dan dat je 10 keer zoveel gaat eten en eigenlijk niks proeft, omdat het veel te veel is. Als je van wat minder gezonde dingen maar een beetje neemt komt het helemaal goed.

kerst natuurlijk linda

80/20 principe

Tijdens de decembermaand geldt voor mij weer het prachtige 80/20 principe. Zoals altijd eigenlijk. Zorg dat je het grootste gedeelte gezond eet. Dus wanneer je thuis bent en zelf invloed hebt op wat je eet kan je makkelijk volhouden te eten zoals je gewend bent. Daarnaast kan je dan prima iets ongezonds nemen. Zolang je ook dit weer met mate doet is er niks aan de hand en kom je echt niet meteen kilo’s aan en is je lichaam ook niet meteen compleet in de war. Zeker als je al wat langer bezig bent met een gezonde leefstijl kan je lichaam het prima aan om even wat extra kruidnoten of teveel eten te verwerken. En als je ook die 20% ongezonde dingen niet wilt, dan heb je vast een wilskracht of motivatie die sterk genoeg is om er vanaf te blijven. Sterker dus dan mijn wilskracht. 😉

Receptideeën

Heb je nu nog stress omdat je hebt beloofd iets te maken voor het kerstdiner en weet je niet wat? Ik heb hier wat voorbeelden van lekkere dingen die je kunt maken!

Neem bijvoorbeeld deze superleuke spinazie pannenkoekjes met gezellige kerstkleuren en verstopte groenten voor de kinderen. 😉

En als bijgerecht zijn deze groenten uit de oven geweldig.

En voor een gezond toetje kan je deze gezonde vla maken. Als je het wat dikker houdt komt het dicht in de buurt van ijs.

Als snack zijn deze dadel-kokosballetjes heerlijk. Doe er wat meer cacaopoeder door en het zijn net brownies!

Geen stress!

Ja, dat had ik al gezegd. Ik weet het. Maar dat is ook echt het belangrijkste wat ik je mee wil geven. Het duurt maar even. Het is zo weer voorbij! Heb je echt ineens toch teveel gegeten of te veel van de minder gezonde dingen? Geen stress! Je lichaam kan het aan! En voor je het weet is het weer januari en kan je weer rustig op de gezonde toer verder. Het komt goed, echt waar. 😉 Onthoud ook, je wordt niet dik tussen kerst en oud en nieuw, maar tussen oud en nieuw en kerst!

Een hele fijne decembermaand gewenst aan iedereen! En natuurlijk ben ik nog even benieuwd hoe jullie de maand december beleven. Laat je het weten?

Tips om de decembermaand gezond door te komen
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *