Hormonen. Je hoort ze nog wel eens voorbij komen als excuus als iemand sacherijnig is en het is het grootste excuus om legaal irritant te kunnen doen als iemand zwanger is. Maar wat zijn die hormonen nou eigenlijk? En hoe kan je hier gebruik van maken om bepaalde klachten op te lossen. In dit boek wordt dit allemaal uitgelegd. En er is nu een nieuwe versie! Met nog veel meer informatie en super mooi vormgegeven. Ik heb deze review dus een update gegeven naar aanleiding van het nieuwste boek.

Ralph Moorman

Ralph Moorman volg ik al een hele tijd en hij staat bekend om zijn kennis over hormonen, wat hij ook al deelde in zijn eerdere boek De hormoonfactor. Ook werkt hij vaak mee aan de verantwoorde Jouwboxen. Ralph heeft levensmiddelentechnologie gestudeerd en is voedingscoach.

Hormoonbalans voor vrouwen Ralph Moorman

Waarom mijn interesse in dit boek?

Mijn leveradenomen zijn ontstaan door de hormonen in de pil. Daarom was ik benieuwd of dit boek mij inzicht kon geven in hoe ik mijn lichaam kan ondersteunen om die leveradenomen voorgoed op te ruimen. De eerste versie van deze review schreef ik in 2017. Wauw, zo lang geleden al! Nu in 2023 kan ik melden dat de leveradenomen helemaal weg zijn. Hoe dat is gebeurd kan ik niet zeggen. Ik heb van alles geprobeerd. Mijn lever ondersteund, bijna geen alcohol gedronken, kurkuma supplementen geslikt. En goed naar de tips in dit boek gekeken over oestrogeendominantie, omdat ik dacht dat dat misschien het verdwijnen van de adenomen zou tegengaan. Omdat adenomen groeien door oestrogeen. Ik kan zelfs vertellen dat ik ondertussen zwanger ben geweest (dit mocht alsoluut niet toen de adenomen nog groot waren), al eindigde dat in een zwangerschapsafbreking, waar ik nog steeds van aan het herstellen ben.

Eerste indruk van het boek

De nieuwste versie van dit boek is prachtig! De hardcover vormgeving van de buitenkant, maar ook de full colour binnenkant. Ook helemaal in lijn met de andere boeken van Ralph Moorman en zo vormt het een mooie set met superveel informatie. Het heeft een duidelijke inhoudsopgave, waardoor je meteen gericht kunt zoeken naar jouw klacht. Je hoeft dus niet het hele boek door te spitten om iets te kunnen vinden. Dit maakt het zeer overzichtelijk.

De indeling

Als eerst wordt uitgelegd wat hormonen eigenlijk zijn. Als je dit nog niet weet is dit erg handig. Daarna wordt uitgelegd hoe je bepaalde hormonen weer in balans kunt brengen. Er zijn drie hormonen toegevoegd in de uitleg, namelijk HCG (het zwangerschapshormoon), DHEA (voorloper van de geslachtshormonen) en pregnenolone (basis van stress- en geslachtshormonen).

Natuurlijk ontbreken de succesverhalen niet in dit boek. En het sluit af met een alfabetische lijst van klachten met daarbij uitgelegd wat de symptomen zijn, de oorzaken, hoe de reguliere artsen over deze klacht denken en hoe je met behulp van natuurvoeding en levensstijl zelf je lichaam kunt helpen om van deze klacht af te komen. Dit alles staat in duidelijke taal uitgelegd en is erg prettig om te lezen.

In de nieuwe versie van het boek zijn een aantal vrouwenklachten toegevoegd. Namelijk galstenen en hoog prolactine. Totaal staan er nu 40 vrouwenklachten in het boek, waaronder menstruatiepijn, blaasontsteking, PCOS, overgangsklachten en bacteriële vaginose. Verder zijn er ook hoofdstukken over tampon of maandverband toegevoegd en over anticonceptie.

Mijn conclusie over het boek

Het is een heel fijn boek met allerlei hormonale klachten bij elkaar, echt gericht op de vrouw. Het is overzichtelijk en er wordt duidelijke taal gebruikt. Ga het zeker lezen als je denkt een hormonale klacht te hebben! Of ook als je vage klachten hebt en niet weet waar het vandaan komt. Wie weet wist je nog niet dat je een hormonaal probleem hebt.

Mijn persoonlijke conclusie

Ik heb veel gehad aan het stuk over oestrogeendominantie, zoals ik eerder al zei. Echt alles wat je wilt weten rond het vrouwenlichaam en hormonen staat in dit boek. Gebruik het niet als vervangende dokter. Als je echt vervelende klachten hebt dan is het altijd goed om een arts te bezoeken. Maar ik vind wel dat je veel lichte klachten of dingen die door een arts niet opgelost kunnen worden en blijven sluimeren best eens geholpen kunnen zijn met de informatie in dit boek. Ook om bepaalde klachten te voorkomen!

Boekreview: Ralph Moorman – Hormoonbalans voor vrouwen
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *