We zijn naar Spitsbergen en Lapland geweest! Frank wilde al sinds onze noorderlichtreis van 2 jaar geleden heel graag naar Spitsbergen. Maar ik zag Spitsbergen voor het noorderlicht niet zo zitten met ongeveer -30 graden Celcius… (Ik hoorde trouwens dat het hier helemaal niet zo koud wordt, maar ik geloof er niks van 😉 ) En de reizen naar Spitsbergen met een boot zijn niet te betalen en ik wil niet alleen maar op die boot moeten zitten. Dus toen Voigt Travel met een rondreis Spitsbergen en Lapland kwam hebben we onze kans gegrepen! Met dezelfde reisleider, Ruben Weytjens, als met de noorderlichtreis. Totaal 8 dagen, waarvan 4 dagen op Spitsbergen en 3 dagen Lapland, op de plek waar we ook met de noorderlichtreis waren. Het hele reisverslag lees je hier!

De route

 • Dag 1: Vlucht Amsterdam naar Longyearbyen op Spitsbergen, via Oslo.
 • Dag 2-4: Activiteiten op Spitsbergen
 • Dag 5: Vlucht Longyearbyen naar Tromsø in Noorwegen en met de bus naar Kilpisjärvi in Finland
 • Dag 6: Met de bus van Kilpisjärvi naar Luosto in Finland
 • Dag 7: Activiteiten rond Luostø
 • Dag 8: Vlucht terug naar Amsterdam, via Helsinki
route Spitsbergen Lapland rondreis

Dag 1, Amsterdam naar Spitsbergen

De eerste dag van deze reis begon laat, want we vlogen pas om 19:05 vanaf Amsterdam. Met wat vertraging kwamen we op tijd aan op de tussenstop in Oslo. Na een paspoortcontrole gingen we vrij snel alweer het volgende vliegtuig in, naar Longyearbyen op Spitsbergen.

We zijn met een groep van 10 mensen. 9 daarvan hadden we op Schiphol al gevonden en de tiende hebben we bij de paspoortcontrole in Oslo gevonden. Een mooie mix van alleen reizenden en koppels, waarvan wij de jonkies zijn. 😉 Maarja leeftijd maakt niet uit, want we zijn hier toch allemaal met hetzelfde doel. 😀

Om 1 uur ’s nachts landden we op Spitsbergen. Het wordt hier nu niet donker, dus behalve dat ik heel moe was leek het geen tijd om te gaan slapen. Toch sliep ik om 2:30 vrij vlot, dus dat viel weer mee. De gordijnen doen hun werk goed.

Spitsbergen aankomst Natuurlijk Linda

Dag 2, Spitsbergen; Rib boat en Camp Barentsz

Na een kort nachtje in Funken Lodge, met een heerlijk bed, zijn we wakker geworden in de meest noordelijke nederzetting van de wereld. Hoe cool is dat! 😀 Vanochtend hebben we een toer van 3 uur gedaan met een RIB boot langs een stukje kust met een oud mijndorpje en een vogelklif. Zo’n boot is niet comfortabel kan ik je melden. 😉 Je zit met 5 keer 2 plekken achter elkaar en je zit dan als op een paard zeg maar. Door de golven maakt de boot behoorlijke klappen. Dus stuitje omhoog houden, wat een soort continue squat oplevert. 😉

We maakten eerst koers richting de vogels, een hele klif vol met zeekoeten, echt heel veel. Op de foto zie je de richels vol met zeekoeten.

spitsbergen zeekoeten natuurlijk Linda

Onderweg was het heel leuk dat er papegaaiduikers voor de boot uit vlogen en weg doken om ons heen. Voor het eerst dat ik deze beestjes zie! Mooie kleuren hebben ze.

Na de vogelklif vaarden we langs een oud mijndorpje. Hier was vroeger een hoop bedrijvigheid, maar nu is het helemaal verlaten.

spitsbergen mijndorpje natuurlijk Linda

Ingepakt in thermoshirt, vest, winterjas, gevoerde outdoorbroek en droogpak was het niet heel koud op de boot. Comfortabel is wel echt iets heel anders. Morgen gaan we 7 uur op zo’n boot zitten voor de walrussenexcursie. Dit zou een normale boot zijn, maar die is kapot. Dat wordt afzien ben ik bang. Voordeel is wel dat we dan niet door een raampje hoeven te fotograferen!

Spitsbergen met Voigt Travel
Rondje Longyearbyen

Na de boottocht zijn we met reisleider Ruben en nog wat mensen van de groep een rondje door en om Longyearbyen gaan lopen, nadat we geluncht hadden. Het is heel apart dat het echt een stukje niemandsland is. Plantjes zijn maar een paar centimeter hoog en er zijn hooguit wat graspluimen die wel boven de 15 centimeter komen. Het veld waar we over liepen was heel drassig en veerde helemaal onder onze voeten. We liepen ook langs een oude kolenfabriek. Helemaal vervallen en niet meer in gebruik. Er was wel iemand aanwezig, maar we mochten niet binnen kijken helaas. Het uitzicht over Longyearbyen was heel mooi, met af en toe de zon die door de wolken kwam, wat mooi licht op de bergen liet vallen.

spitsbergen longyearbyen natuurlijk Linda

Door heel Longyearbyen lopen ook rendieren rond te scharrelen. Ze staan hier een stuk lager op hun poten dan we in Lapland en Canada hebben gezien. Logisch natuurlijk als je bedenkt dat de plantjes super laag zijn die ze moeten eten. Dan heb je niks aan lange poten.

Toen we naar het hotel terug wilden gaan zagen we nog een poolvos op enige afstand tegen de berg op lopen! Heel cool! Die hebben we mooi ook alvast gezien, al was het wat ver weg. We konden hem wel echt zien.

Mijn thermometer gaf trouwens 8 graden aan, maar met de wind voelt het wel kouder dan dat, zeker vanochtend op zee! 🙂

Camp Barentsz

Na het lopen hadden we nog een uurtje om even te relaxen. Dat was wel even lekker. Vervolgens gingen we om 19:00 met een bus even rijden, naar een replica van de hut van Camp Barentsz. Die linker grijzen hut op de foto. Onderweg zagen we veel rendieren en het is een heel bijzonder gezicht om door dit verlaten landschap te rijden.

spitsbergen camp barentsz natuurlijk Linda

In de hut kregen we te eten, een soort soep met rendierenvlees, ik ben de naam even kwijt. En we kregen informatie over de ontdekkingsreis van Barentsz en hoe ze leefden in de hut. Daarna ook nog over de ijsberen die op Spitsbergen lopen. Heel interessant om te horen.

Tijdens de rondleiding door de andere hut en de tent vertelde de man nog over de milieuvriendelijkheid van Spitsbergen. Aangezien de verwarming komt van de kolencentrale is dit natuurlijk niet zo best. In de zomer hebben veel mensen zonnepanelen, maar in de winter wordt het niet licht, dus dan zijn ze toch afhankelijk van kolen.

Toen een aantal mensen contact wilden opnemen met Elon Musk van Tesla om hen te helpen met accu’s voor opslag voor de winter werden ze teruggefloten door de regering, omdat dan natuurlijk de kolenhandel in duigen valt en de regering daar dus niks aan kan verdienen… Dus is hen verboden hier actie voor te ondernemen. Andere ideeën, zoals kassen zetten om de verwarmingspijpen, zodat de restwarmte wordt gebruikt of groenten telen op permafrost werden tot nu toe ook niks. Het lijkt dus wel alsof de bevolking wel wil, maar dat ze worden tegen gehouden. Zo zonde! Ik hoop dat ze gewoon door blijven vechten.

Het eten was lekker en de avond zeer informatief, dus zeker geslaagd. Om 22:00 waren we weer bij het hotel en konden we heerlijk gaan slapen.

Spitsbergen met Voigt Travel

Dag 3, Walrussenexcursie

Of nouja, walrussenexcursie was het idee bij boeken van deze trip op de vrije dag die we vandaag hebben. Met nog 4 mensen van onze groep en 3 andere mensen waren we. De (dichte) boot waarmee we normaal gesproken zouden gaan was kapot, dus moesten we, net als gisteren, met een RIB boot. Omdat dit dus een kleine, open boot is mag deze de open zee niet op en konden we dus niet naar de walrussenkolonie. Hoofddoel van vandaag bleek nu een gletsjer.

Voor de gletsjer moesten we eerst een eind varen. Het was vrij ruwe zee, dus we werden zeiknat door het opspetterende water en die boot is na gisteren al niet mijn favoriet, dus ik was niet heel blij… Ja, ik snap dat het bij de beleving hoort, maar het is gewoon niet comfortabel, zeker niet met mijn zere stuitje, waardoor ik toch al opzag tegen zo lang in deze boot. Ik had geboekt voor een comfortabele boot en daar is een reden voor. 😉 Gelukkig waren we wel weer helemaal ingepakt in een pak. En er waren weer een hoop papegaaiduikers! Die zijn zo leuk! Het laatste stukje was gelukkig rustiger en daar vaarden we tussen de ijsschotsen door en dat was natuurlijk wel heel mooi. Het was trouwens geweldig weer, dat hielp ook mee! Een graad of 4 en niet te veel wind en een strakblauwe lucht.

Een walrus!

Toen we de gletsjer naderden zagen we een walrus! Hij vond het geen goed idee dat we te lang naar hem gingen kijken, dus al vrij snel ging hij het water in en waren we hem kwijt, maar we hebben hem heel goed gezien, dus dat was leuk! Ik dacht dat er nog meer zouden komen (walrusexcursie, remember?), maar het zou bij deze ene blijven bleek aan het eind van de trip. Ik had nog niet helemaal begrepen dat we niet alleen met een andere boot moesten gaan en een andere plek, maar dat ook de hele trip was veranderd naar “gletsjertoer”. Blijkbaar is er niet nog een andere plek waar veel walrussen zitten, waar deze boot wel heen mag.

spitsbergen walrus natuurlijk Linda

Met uitzicht op de gletsjer kregen we ook een broodje voor de lunch. Tijdens het lunchen stortte er nog een ijsschots in elkaar. Wat een geweld en een mooi gezicht! Het klikt echt alsof het onweert! Na de lunch vaarden we nog wat verder langs mooie ijsschotsen en een ijsvlakte. Ik zag ook allemaal kleine kwallen in het water, een soort kokers waren het meer. Mooie dingen wel! Ook waren er een hoop vogels actief.

Meer ijs

We zijn zo nog een beetje langs het ijs gevaren en nog een keer langs de plek waar we de walrus hadden gezien om te kijken of hij weer terug was, maar helaas. Nog een extra rondje om een ijsschots, dan weet je dat je niks noemenswaardigs meer gaat zien, net als op safari in Afrika, wanneer ze gaan vertellen over bomen. 😉

spitsbergen ijsschots natuurlijk Linda

Gelukkig hebben we in ieder geval 1 walrus gezien. Toch is de manier waarop het gegaan is een beetje vervelend. Vooral omdat we niet wisten dat we niet meer naar een walrussenkolonie zouden gaan en we dachten dat alleen de boot veranderd was. Maargoed, Voigt kan hier niks aan doen, dit is slechte communicatie van Svalbard adventures. Ik was in ieder geval stiekem blij dat we iets eerder dan gepland klaar waren door een kind wat het koud had (eigenwijs om genoeg kleren aan te doen….). Ik was na een uur of 5 wel behoorlijk uitgezeten in de boot.

Toen we terug waren hebben we even alle spullen die nat waren uitgelegd en zijn we een rondje langs de winkels gaan lopen. Het zijn er niet veel, maar je kunt er goed even wat tijd doden. In het hotel is tussen 17:00 en 18:00 gratis koffie en thee, dus dat hebben we ook nog even meegepakt. Daarna hebben we gedineerd bij Nansen. Het eten was heerlijk! Nu een keertje op tijd slapen! 😀

Spitsbergen met Voigt Travel

Dag 4, Boottocht naar Pyramiden en wildlife!

Vandaag een lange, maar geweldige dag! Dit keer met een comfortabele boot. 😉 Om 8:30 werden we opgehaald om naar de boot te gaan. Het eerste doel was het oude mijndorpje Pyramiden. Daarvoor moesten we 3 uur varen. Er waren mensen op de boot die alleen maar binnen bleven, maar wij hebben de hele dag (op 1 keer snel binnen thee drinken) buiten op het dek gestaan. 😀 Ik wil niet het risico lopen dat er net een ijsbeer voorbij komt als ik binnen zit!

Ingepakt in thermokleding, gevoerde outdoorbroek, dik vest, winterjas en handschoenen en muts stonden we heerlijk buiten. De ene keer wat meer wind dan de andere keer. Op de heenweg hebben we 1 walrus gezien, waar we later nog even naar terug vaarden, zodat iedereen het kon zien. Verder hebben we heel veel papegaaiduikers gezien! Eindelijk is het gelukt om ze op de foto te zetten! Ze zijn zo snel! Maar ik heb toch nog een goede foto kunnen maken met mijn compactcamera. Deze komt niet aan de duur, want de foto’s van Frank zijn veel beter (zijn camera is ook 5 keer zo duur, dus tja, wat wil je…), maar ik ben blij dat ik deze foto zelf heb kunnen maken. 😀 Dit is mijn nieuwe lievelingsdier. 😉 Een deel van de route was heel mistig, wat een mysterieus gezicht gaf. Kijk hier mijn foto waar ik mega trots op ben. 😉

Spitsbergen papegaaiduiker natuurlijk Linda
Pyramiden

Na ongeveer 3 uur kwamen we bij Pyramiden aan. Hier kregen we een rondleiding over het terrein en door wat oude gebouwen. Pyramiden is nu alleen nog in gebruik voor toeristen. Er liep ook een poolvos rond! Die konden we goed zien. Ze zeggen dat ze deze niet voeren, in tegenstelling tot geruchten die gaan over het voeren. Deze was aan het verharen naar zijn zomervachtje. Net een poedel die net van de trimmer komt… Het heeft wel wat, die oude gebouwen. Toch vond ik het leuker om weer terug te gaan naar de boot om meer dieren te spotten. 😉

spitsbergen pyramiden natuurlijk Linda
Dwergvinvis lunch

Terug bij de boot kregen we eerst lunch. Dwergvinvis van de barbecue. Best lekker, het was lekker gemarineerd. En ik had het nog nooit op, dus dat was leuk om eens te proberen. Met daarbij een paar blaadjes sla, rijst en een salade van krab of surimi volgens mij. We hebben het snel opgegeten en zijn weer snel naar het bovendek gegaan, want de boot was weer aan het varen en je weet nooit welke dieren je mist! 😉 Het zenuwachtige eten van het noorderlichtjagen kwam weer een beetje omhoog haha.

Nordenskiöld gletsjer

De volgende stop was de Nordenskiöld gletsjer. Groter dan die van gisteren. Best indrukwekkend. Bij deze gletsjer lagen geen grote ijsschotsen zoals gisteren, wel losgelaten ijsplaten waar de boot tussendoor ging. Stiekem maakte het de toer van gisteren een beetje goed, omdat we toen wel prachtige ijsschotsen hebben gezien en ik dat eigenlijk sowieso wel had verwacht te gaan zien rond Spitsbergen. We zagen een zeehond 2 keer met z’n kop boven water komen. En wat nog mooier was waren de ongeveer 70 (volgens de toerleider) beluga’s (witte dolfijnen) die er zwommen! Zo gaaf! Het zijn die witte dingen op de foto. 😀 Ze bleven maar duiken en als ze even weg waren kwamen ze later weer terug.

spitsbergen beluga's natuurlijk Linda

Na deze ervaring gingen we op de terugweg nog langs een vogelklif. Met dezelfde zeekoeten als 2 dagen terug. En ook 1 papegaaiduiker zagen we ertussen zitten. Ik denk dat die een identiteitscrisis heeft. 😉

Terug naar Longyearbyen

Op de terugweg hebben we verder nog een walrus ver weg gezien en heel veel rendieren, die ik aanzag voor ijsbeer, totdat ik een ver ingezoomde foto maakte om te checken of het een ijsbeer was. Meestal was het dan een rendier. Of een hoopje sneeuw. 😉 Leuke bezigheid om de 3 uur terug te vullen in ieder geval om op zoek te gaan naar ijsberen of andere dieren. Heerlijk in de zon die inmiddels was gaan schijnen. Die bracht de temperatuur naar 10 graden, waar deze eerder 5 graden was.

spitsbergen boottocht natuurlijk Linda

Een hele mooie dag, met prachtige uitzichten, vooral op de terugweg toen het super mooi weer was. Om 19:45 waren we terug in het hotel. Daar kregen we nog een heerlijk 3-gangen diner, wat de dag helemaal compleet maakte. Naar het eten van deze reis had ik ook uitgekeken, omdat de noorderlichtreis heel goed verzorgd was met het eten en ik verwachtte dat dat nu ook zou zijn. Tot nu toe heeft dit mij inderdaad niet teleurgesteld. Het is nu 23:05 dus ik zou eigenlijk moeten gaan slapen. Maar het is nog super licht. Ik ga toch een poging doen. Morgen nog een laatste ochtend in Longyearbyen!

Dag 5, rondje Longyearbyen en door naar Kilpisjärvi

Vanochtend hebben we nog heerlijk even vrij gehad voordat we in de middag naar Tromsø vlogen. We zijn een rondje richting de gletsjer achter Longyearbyen gelopen.

Onderweg kwamen we langs een koepeltje en dat bleek het kasje te zijn waarover we gehoord hadden in het hotel. Hier probeert ene Benjamin van Polar Permaculture groenten en kruiden te kweken. Per toeval kwamen we dit eigenlijk tegen. Ik liep er foto’s van te maken en toen kwam er een man aangelopen die erbij bleek te horen.

Dit was niet Benjamin, maar wel een man uit Duitsland die met hem samenwerkt en het plastic levert voor de koepel en helpt met het opzetten hiervan. Hij kwam alles checken om het plastic te vervangen en we mochten even mee naar binnen. Super leuk! Leuk praatje gehad. Het was er 26 graden en het wordt verwarmd door de zon. In de zomer gaat het goed met het groeien van de planten op deze manier. In de winter maken ze gebruik van LED lampen. Super leuk om even binnen te kijken. Hij wilde een foto maken om aan Benjamin te laten zien. 😉

Hierna zijn we het rondje verder gelopen, met mooi uitzicht op de stad. Het waaide heel hard, maar het weer is verder heerlijk. We hebben heel veel geluk gehad met het weer de afgelopen dagen!

spitsbergen longyearbyen natuurlijk Linda

Na ruim een uur waren we weer bij de winkels. We hebben even een rondje gelopen langs de winkelstraat en richting het fjord. Een broodje gekocht bij de bakker die open was en toen zijn we naar het hotel terug gegaan om nog even een uurtje te zitten, voordat we naar het vliegveld gingen.

Vliegen naar Tromsø

Op het vliegveld ging het allemaal volgens plan, totdat de boarding tijd in zicht kwam. 1 van de nooduitgangen van het vliegtuig bleek een probleem te hebben, waardoor het aantal reizigers gereduceerd moest worden naar 110. Een snelle schatting van ons zei ons dat er 200 mensen in het vliegtuig passen en tijdens het inchecken leek het vliegtuig vol te zijn.

Lang bleef het spannend of we mee mochten of niet. Uiteindelijk mochten we gelukkig mee! We moesten onze bagage aanwijzen op de karren, zodat ze wisten welke bagage mee moest in het vliegtuig. In het vliegtuig kregen we een Noorse wrap gratis te eten voor wie honger had, want het was inmiddels allang etenstijd. Uiteindelijk met een vertraging van ruim 2 uur zijn we dan toch geland in Tromsø.

Met een busje zijn we daar opgewacht en zijn we gereden naar het restaurant waar we gingen eten, halverwege de route naar Kilpisjärvi. Rendier met iets te veel roomsaus, maar toch lekker! De hele weg van Tromsø naar Luosto vandaag en morgen hebben we 2,5 jaar in de andere richting gereden tijdens de noorderlichtreis. Toen lag er een hoop sneeuw. De haven van Tromsø herkende ik goed, maar de rest zag er zo anders uit dat ik het niet echt herkende. Bij een aantal mooie plekken zijn we nog gestopt. Zo mooi met de lage zon!

Finland middernachtzon natuurlijk Linda
Wandeling onder de middernachtzon

Om 00:15 (plaatselijke tijd Finland, we hebben een uur moeten inleveren) kwamen we aan bij Santa’s chalets Rakka in Kilpisjärvi. Met echte middernachtzon dus! De man van de chalets dacht dat we niet goed geworden waren, maar we zijn nog gaan wandelen onder de middernachtzon naar een waterval en een uitzicht op de Sanaa berg. Super mooi! Deze zagen we 2,5 jaar terug in de sneeuw liggen en hierachter gingen we toen ijsvissen.

kilpisjarvi Finland middernachtzon natuurlijk Linda

Om 1:35 waren we weer terug en moesten we toch echt gaan slapen. Een van de ramen in de slaapkamer had alleen geen gordijntje! Hoe suf is dat als het niet donker wordt… We hebben een deken in het kozijn gepropt en toen ging het wel. Uiteindelijk na wat lezen viel ik toch wel in slaap.

Noorderlicht in Lapland met Voigt Travel

Dag 6, verder naar Luosto

Vanochtend ging om 8:00 de wekker weer. Even douchen, alles weer in de tas, tassen in de bus, ontbijtje en nog even naar de supermarkt om vervolgens om 10:00 te vertrekken voor een lange reisdag naar Luosto.

De omgeving waar we doorheen reden is heel mooi. Ik werd er een beetje verdrietig van toen ik mij bedacht dat we over 2 dagen alweer in het vliegtuig terug naar huis zouden zitten… We zaten gelukkig voorin, dus ik kon goed naar buiten kijken.

Finland natuurlijk Linda

Natuurlijk zijn we ook nog even gestopt bij het kerkje net over de grens met Zweden. Een vaste prik als Ruben hierlangs komt met een groep volgens mij. En ook bij het enorm volle winkeltje van Sannan, waar we natuurlijk allemaal weer een knuffel kregen en een rendier sandwich konden eten (stel je hier niet te veel van voor 😉 ).

Ik ben een paar keer weggedommeld, want ik ben heel moe na de korte nachten. Om 17:00 kwamen we aan bij de Silver Pine Cabins in Luosto, dezelfde huisjes als 2,5 jaar terug. Nu hebben we alleen niet echt tijd om gebruik te maken van de sauna in het huisje denk ik. Wie weet morgen. De winterjas, muts, sjaal en handschoenen hebben plaats gemaakt (in een vacuumzak, tipje!) voor de zomerjas, want hier is het nu een heerlijk temperatuurtje van zo’n 16 graden en morgen wordt het nog warmer.

Muggenplaza

Na het eten wilden we een rondje lopen naar “veldje” en “meertje”, 2 plekken waar vaak heen gegaan wordt met noorderlichtjagen. Leuk om ook zonder sneeuw en ijs te zien. Er waren alleen zo vreselijk veel muggen dat je niet normaal kon lopen. Ze kwamen overal zitten, wel of niet gesprayd met anti-mug, het maakt echt niet uit. Ik heb dus eigenlijk alleen maar naar de grond gekeken en ben snel doorgelopen om het meertje heen. Het was echt niet te doen! Alleen mijn gezicht was niet bedekt, maar daar heb ik zeker 6 keer gevoeld dat ik werd geprikt ondanks het wapperen met mijn armen voor mijn hoofd. Ik ben benieuwd hoe ik er morgen uit zie. Vandaag kunnen we wel een keer op tijd gaan slapen, dat is ook wel eens fijn.

Finland luosto meertje natuurlijk Linda

Dag 7, Luosto; amethistmijn en wandeling Iso Kuru kloof

Ja hoor, inderdaad gisterenavond 7 muggenbulten opgelopen in mijn gezicht en hals… Gelukkig blijven ze bij mij altijd vrij klein, dus je ziet ze wel, maar ik zie er nog redelijk normaal uit. 😉 Maar! Eindelijk weer eens een heerlijk lange nacht gehad! Dat had ik ook wel nodig! We hoefden pas om 10:40 klaar te staan, dus we hadden de wekker om 8:00 gezet. Na het ontbijt zijn we het supermarktje nog even in gegaan voor antimuggenspul wat beter werkt dan dat van ons en ook hebben we 2 petjes met een net eraan gekocht voor als de muggen weer zo erg zijn.

Amethistmijn

We gingen vandaag eerst naar de amethistmijn. De vorige keer hebben we hier een paar mooie steentjes gevonden. Nu was het buiten waar we gingen graven naar de amethisten, rookkwartsen, sneeuwkwartsen en bergkristal. We mochten denk ik een minuut of 15 zoeken en daarna werden ze gewassen. We hebben een paar mooie stukjes gevonden. 😀 Officieel mag je er dan 1 meenemen. Mijn officiële is een stukje van zo’n 2,5 bij 1 cm met rook- en sneeuwkwarts en amethist. 😉

Finland luosto amethistmijn natuurlijk Linda

Hier kregen we ook nog de lunch, die bestond uit een salade vooraf en dan een heerlijke zalmsoep.

Wandeling door Iso Kuru kloof

Na het eten gingen we met de bus richting de Iso Kuru kloof. De diepste kloof van Finland, op zo’n 25 minuten rijden van Luosto. Vanaf het busje liepen we eerst een stukje richting de kloof tot waar je de kloof in kan met een trap naar beneden. Vervolgens liepen we in de kloof op houten vlonders tot een waterval, Pyhankasteenlampi. Dat was ons eindpunt voor vandaag. Hier waren we na 50 minuten lopen ongeveer aangekomen. Met Frank en nog iemand van de groep ben ik, terwijl de rest bij de waterval zat, omhoog gelopen naar het Uhriharju uitkijkpunt. Ik had wel even zin in een klim omhoog in plaats van daar te blijven zitten.

Finland iso kuru kloof natuurlijk Linda

Daarna liepen we weer terug naar het beginpunt. Het was heel mooi om door de kloof te lopen. Er zijn grote rotsen te zien en mooie watertjes. Onderweg waren bessen te zien, wilde rozemarijn en jonge dennenappels, waar ook wel ijs van gemaakt wordt. Zeker een aanrader om doorheen te lopen. In 2,5 uur waren we weer terug bij het beginpunt. De petjes met netten hebben we gelukkig niet nodig gehad, want er waren maar weinig muggen. Voor 3,40 euro per stuk is dit niet erg en nu kunnen we ze mooi meenemen als we nog eens ergens heen gaan waar muggen te verwachten zijn. 😀

Finland iso kuru kloof natuurlijk Linda
Afscheidsdiner

In de buurt is een restaurant waar we nog even wat hebben gedronken met een mooi uitzicht. In 25 minuten reden we weer terug naar de cabins, waar we nog een uur tijd hadden voordat het afscheidsdiner werd geserveerd. Een selderijsoep, trekkerzalm, wat iets steviger is dan gewone zalm, en als dessert ijs van kruipbraam. Super lekker allemaal!

20:30 waren we klaar. We zijn nog heel even richting het meertje gelopen, maar we werden meteen weer aangevallen door de muggen. We zijn dus maar richting het huisje gegaan en onze tassen gaan inpakken. Morgen vliegen we weer naar huis. Later ging het nog hard regenen en onweren. De rest van de week hebben we geen regen gehad, dus we hebben echt super geluk gehad met het weer!

Scandinavië met Voigt Travel

Dag 8, terug naar huis

Vanochtend hebben we rustig aan ontbeten en afscheid genomen van ons huisje.

Finland luosto silver pine cabins natuurlijk Linda

Om 10:00 reden we weg en binnen 1,5 uur waren we op het vliegveld van Rovaniemi. We moesten nog even een half uur wachten voordat we de tassen af mochten geven. Bij de bagagecheck nog even een drugstest gehad. De camera van Frank kreeg ook nog een drugstest. Nederlanders hè, die zitten natuurlijk allemaal aan de drugs. 😉 Op het vliegveld nog even thee gedronken terwijl we nog 5 kwartier moesten wachten. Het is een lekker rustig vliegveld!

Met 20 minuten vertraging vertrokken we van Helsinki, maar dit had geen effect op de overstap. Bij aankomst bij de gate voor de vlucht naar Amsterdam gingen we bijna meteen door met boarden. Om 17:50 landden we op Schiphol, waar vandaan we weer naar huis gereden zijn. De betonnen wereld weer in… 😉

Afrondend praatje

Spitsbergen was super gaaf! Zo’n afgelegen plek, een soort maanlandschap met de uitgestrekte gebieden en de plantjes die niet groter worden dan een paar centimeter. Maar dan wel met sneeuw. 😉

Wildlife

Ook heel leuk is dat er overal dieren te zien kunnen zijn, dieren die we eerder niet gezien hebben. De beluga’s waren heel bijzonder, de 2 walrussen ook heel gaaf en 2 poolvosjes super leuk. En natuurlijk mijn nieuwe favoriete dier, de papegaaiduikers. Zo schattig!

Ijsschotsen

De prachtige ijsschotsen waren ook heel gaaf en natuurlijk de dag op de boot was heel fijn. Lekker gevaard worden door de mooie landschappen.

Lapland

Daarna Lapland, met de plekken waar we al eerder waren geweest. Ook heel mooi, het doet voor mij een beetje denken aan Canada, maar dan zonder de bergen. Sowieso was het leuk om de plekken die we in de sneeuw hadden gezien nu zonder sneeuw te zien.

Iso Kuru kloof

De wandeling in de Iso Kuru kloof vond ik een fijne uitdaging zo aan het eind. Zeker omdat wij ook nog even naar boven de waterval zijn gelopen. Het idee dat je ook nog even echt bewogen hebt vind ik altijd fijn. Alleen moe worden van het weinige slapen vind ik geen voldoenende vermoeidheid. Ik wil ook zo af en toe een mooie uitdaging hebben. 🙂

Middernachtzon

Van het licht heb ik volgens mij niet veel last gehad met slapen. Ik werd soms wel op rare tijdstippen wakker, maar ik heb niet gehad dat ik niet in slaap kon komen. Ik vind het wel heel praktisch dat het niet donker wordt eigenlijk haha.

Al met al zeker een reis die ik een aanrader zou willen noemen als je houdt van aparte bestemmingen (vooral Spitsbergen natuurlijk)! En natuurlijk voor de wilde dieren die je tegen kan komen.

Wordt dit jouw volgende bestemming?

Spitsbergen met Voigt Travel
Reisverslag rondreis Spitsbergen en Lapland juni 2019
Getagd op:                

8 gedachten over “Reisverslag rondreis Spitsbergen en Lapland juni 2019

 • 14 juni 2019 om 10:07
  Permalink

  Beste Linda,
  Ik las je verslag via Noorderlichtclub. Wij zijn er afgelopen winter geweest met Ruben. Fantastisch was het en de kou viel echt mee hoor😉. Deze reis wil ik ook nog een keer onder de middernachtzon doen. Vandaar dat ik erg benieuwd ben.
  Ik zag dat je ook naar Nepal wil gaan. Daar komen wij net vandaan, prachtig was het! Wij hebben de reis gecombineerd met Bhutan. Zeker een aanrader!
  Ik volg verder graag je belevenissen op Spitsbergen. Voor ons was het de vierde winterreis naar het hoge noorden. Ik krijg echt alweer de kriebels als ik dit zie en lees. Fijne week! Gerda van der Veen.

  Beantwoorden
 • 16 juni 2019 om 11:18
  Permalink

  Dag Linda en Frank,

  Beluga’s!!!! geweldig dat je die ziet.
  En verder gewoon zolang mogelijk buiten op een boot staan en genieten met daarbij het voordeel dat het 24 uur licht is dus duurt de reis 2x zo lang 😉

  Beantwoorden
  • 16 juni 2019 om 12:15
   Permalink

   Haha ja precies! Heel raar dat het niet donker wordt. Wel super handig!

   Beantwoorden
 • 18 juni 2019 om 20:20
  Permalink

  Ook een supermooie reis! Leuk om te lezen en deze reis is zeker een optie! Lijkt me leuk om de plekken die we in de winter zagen ook eens in de zomer te zien. Hele goede thuisreis! Doe Ruben de groeten!

  Beantwoorden
  • 18 juni 2019 om 21:10
   Permalink

   Ja heel grappig om de plekken die we eerder in de sneeuw zagen nu zonder sneeuw te zien! Ik moet zeggen dat sommige dingen met sneeuw wel mooier waren. 😉 Die muggen hier nu zijn wel echt een probleem! :O Een rondje rond het meer zit er nu niet in. 🙁

   Beantwoorden
 • 19 juni 2019 om 12:40
  Permalink

  Beste Linda,

  Daar ik plotseling ziek werd en niet mee kon op deze fantastische reis (ik was anders reisgenoot), heb ik op afstand de week toch mee kunnen maken .
  Dank je voor je verhaal en foto’s!!!
  Hoop het volgend jaar live te gaan beleven…

  Groetjes Annelien

  Beantwoorden
  • 20 juni 2019 om 17:00
   Permalink

   Zo jammer dat je ziek werd! Fijn dat je het toch een beetje mee hebt kunnen beleven aan de hand van mijn verhaal. Hopelijk kan je inderdaad volgend jaar wel gewoon gaan! 😀

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *