We zijn op Spitsbergen! Frank wilde al sinds onze noorderlichtreis van 2 jaar geleden heel graag naar Spitsbergen. Maar ik zag Spitsbergen voor het noorderlicht niet zo zitten met ongeveer -30 graden Celcius… (Ik hoorde gisteren dat het hier helemaal niet zo koud wordt, maar ik geloof er niks van πŸ˜‰ ) En de reizen naar Spitsbergen met een boot zijn niet te betalen en ik wil niet alleen maar op die boot moeten zitten. Dus toen Voigt Travel met deze rondreis Spitsbergen en Lapland kwam hebben we onze kans gegrepen! Met dezelfde reisleider, Ruben Weytjens, als met de noorderlichtreis. Totaal 8 dagen, waarvan 4 dagen op Spitsbergen en 3 dagen Lapland, op de plek waar we ook met de noorderlichtreis waren. Het hele reisverslag lees je hier! Onderweg houd ik alles bij op mijn telefoon, dus excuus voor eventuele auto correct fouten en rare lay-outs, volgende week werk ik alles thuis netjes bij. πŸ˜‰

De route

Op dag 1 vliegen we vanaf Amsterdam naar Longyearbyen op Spitsbergen, via een overstap in Oslo. Hier blijven we dan 3,5 dag.

Op dag 5 vliegen we naar Tromso, waar vanuit we met de bus naar KilpisjΓ€rvi rijden.

De volgende dag rijden we naar Luosto, waar we dan nog 1,5 dag zijn.

De laatste dag vliegen we terug naar Amsterdam, via Helsinki.

Wat we allemaal doen daar lees je zodra we er zijn en ik een stukje getypt heb. πŸ™‚

route Spitsbergen Lapland rondreis

Dag 1, Amsterdam naar Spitsbergen

Dag 1 begon laat, want we vlogen pas om 19:05 vanaf Amsterdam. Met wat vertraging kwamen we op tijd aan op de tussenstop in Oslo. Na een paspoortcontrole gingen we vrij snel alweer het volgende vliegtuig in, naar Longyearbyen op Spitsbergen.

We zijn met een groep van 10 mensen. 9 daarvan hadden we op Schiphol al gevonden en de tiende hebben we bij de paspoortcontrole in Oslo gevonden. Een mooie mix van alleen reizenden en koppels, waarvan wij de jonkies zijn volgens mij. πŸ˜‰ Maarja leeftijd maakt niet uit, want we zijn hier toch allemaal met hetzelfde doel. πŸ˜€

Om 1 uur ’s nachts landden we op Spitsbergen. Het wordt hier nu niet donker, dus behalve dat ik heel moe was leek het geen tijd om te slapen. Toch sliep ik om 2:30 vrij vlot, dus dat viel weer mee. De gordijnen dus hun werk goed.

Dag 2, Spitsbergen; Rib boat en Camp Barentsz

Na een kort nachtje in Funken Lodge, met een heerlijk bed, zijn we wakker geworden in de meest noordelijke nederzetting van de wereld. πŸ˜€ Vanochtend hebben we een toer van 3 uur gedaan met een RIB boot langs een stukje kust met een oud mijndorpje en een vogelklif. Zo’n boot is niet comfortabel kan ik je melden. πŸ˜‰ Je zit met 5 keer 2 plekken achter elkaar en je zit dan als op een paard zeg maar. Door de golven maakt de boot behoorlijke klappen. Dus stuitje omhoog houden, wat een soort continue squat oplevert. πŸ˜‰

We maakten eerst koers richting de vogels, een hele klif vol met zeekoeten, echt heel veel. Op de foto zitten veel richels vol met zeekoeten.

Onderweg was het heel leuk dat er papegaaiduikers voor de boot uit vlogen en weg doken om ons heen. Voor het eerst dat ik deze beestjes zie!

Na de vogelklif vaarden we langs een oud mijndorpje. Hier was vroeger een hoop bedrijvigheid, maar nu is het helemaal verlaten.

Ingepakt in thermoshirt, vest, winterjas, gevoerde outdoorbroek en droogpak was het niet heel koud op de boot. Comfortabel is wel echt iets heel anders. Morgen gaan we 7 uur op zo’n boot zitten voor de walrussenexcursie. Dit zou een normale boot zijn, maar die is kapot. Dat wordt afzien ben ik bang. Voordeel is wel dat we dan niet door een raampje hoeven te fotograferen!

Hierna zijn we met reisleider Ruben en nog wat mensen van de groep een ronde door en om Longyearbyen gaan lopen, nadat we geluncht hadden. Het is heel apart dat het echt een stukje niemandsland is. Plantjes zijn maar een paar centimeter hoog en hooguit wat grassen die wel boven de 15 centimeter komen. Het veld waar we over liepen was heel drassig en veerde helemaal onder onze voeten. We liepen ook langs een oude kolenfabriek. Helemaal vervallen en niet meer in gebruik. Het uitzicht over Longyearbyen was heel mooi, met af en toe de zon die door de wolken kwam en mooi licht op de bergen liet vallen.

Door heel Longyearbyen lopen ook rendieren rond te scharrelen. Ze staan hier een stuk lager op hun poten dan we in Lapland en Canada hebben gezien. Logisch natuurlijk als je bedenkt dat de plantjes super laag zijn die ze moeten eten.

Toen we net naar het hotel terug wilden gaan zagen we nog een poolvos op enige afstand tegen de berg op lopen! Heel cool! Die hebben we mooi ook alvast gezien, al is het wat ver weg. πŸ˜‰

Mijn thermometer gaf trouwens 8 graden aan, maar met de wind voelt het wel kouder dan dat, zeker vanochtend op zee! πŸ™‚

Na het lopen hadden we nog een uurtje om even te relaxen. Dat was wel even lekker. Vervolgens gingen we om 19:00 met een bus even rijden, naar een replica van de hut van Camp Barentsz. Die linker grijzen hut op de foto. Onderweg zagen we veel rendieren en het is een heel bijzonder gezicht om door dit verlaten landschap ge rijden.

Hierin kregen we te eten, een soort soep met rendierenvlees, ik ben de naam even kwijt. En we kregen informatie over de ontdekkingsreis van Barentsz en hoe ze leefden in de hut. Daarna ook nog over de ijsberen die op Spitsbergen lopen. Heel interessant om te horen. Tijdens de rondleiding door de andere hut en de tent vertelde de man nog over de milieuvriendelijkheid van Spitsbergen. Aangezien de verwarming komt van de kolencentrale is dit natuurlijk niet zo best. In de zomer hebben veel mensen zonnepanelen, maar in de winter wordt het niet licht, dus dan zijn ze toch afhankelijk van kolen. Toen een aantal mensen contact wilden opnemen met Elon Musk van Tesla om hen te helpen met accu’s voor opslag voor de winter werden ze teruggefloten door de regering, omdat dan natuurlijk de kolenhandel in duigen valt en ze daar dus niks aan kunnen verdienen… Dus is hen verboden hier actie voor te ondernemen. Andere ideeΓ«n, zoals kassen zetten om de verwarmingspijpen, zodat de restwarmte wordt gebruikt of groenten telen op permafrost werden tot nu toe ook niks. Het lijkt dus wel alsof de bevolking wel wil, maar dat ze worden tegen gehouden. Zo zonde! Ik hoop dat ze gewoon door blijven vechten.

Het eten was lekker en de avond zeer informatief, dus zeker geslaagd. Om 22:00 waren we weer bij het hotel en konden we heerlijk gaan slapen.

Dag 3, Walrussenexcursie

Of nouja, walrussenexcursie was het idee bij boeken van deze trip op de vrije dag die we vandaag hebben. Met nog 4 mensen van onze groep en 3 andere mensen waren we. De (dichte) boot waarmee we normaal gesproken zouden gaan was kapot, dus moesten we, net als gisteren, met een RIB boot. Omdat dit dus een kleine, open boot is mag deze de open zee niet op en konden we dus niet naar de walrussenkolonie. Hoofddoel van vandaag bleek nu een gletsjer.

Voor de gletsjer moesten we eerst een eind varen. Het was vrij ruwe zee, dus we werden zeiknat door het opspetterende water en die boot is na gisteren al niet mijn favoriet, dus ik was niet heel blij… Ja, ik snap dat het bij de beleving hoort, maar het is gewoon niet comfortabel, zeker niet met mijn zere stuitje, waardoor ik toch al opzag tegen zo lang in deze boot. Gelukkig waren we wel weer helemaal ingepakt in een pak. En er waren weer een hoop papegaaiduikers! Die zijn zo leuk! Het laatste stukje was gelukkig rustiger en daar vaarden we tussen de ijsschotsen door en dat was natuurlijk wel heel mooi. Het was trouwens geweldig weer, dat hielp ook mee! Een graad of 4 en niet te veel wind en een strakblauwe lucht.

Toen we de gletsjer naderden zagen we een walrus! Hij vond het geen goed idee dat we te lang naar hem gingen kijken, dus al vrij snel ging hij het water in en waren we hem kwijt, maar we hebben hem heel goed gezien, dus dat was leuk! Ik dacht dat er nog meer zouden komen (walrusexcursie, remember?), maar het zou bij deze ene blijven bleek aan het eind van de trip. Ik had nog niet helemaal begrepen dat we niet alleen met een andere boot moesten gaan en een andere plek, maar dat ook de hele trip was veranderd naar “gletsjertoer”. Blijkbaar is er niet nog een andere plek waar veel walrussen zitten, waar deze boot wel heen mag.

Met uitzicht op de gletsjer kregen we ook een broodje voor de lunch. Tijdens het lunchen stortte er nog een ijsschots in elkaar. Wat een geweld en een mooi gezicht! Het klikt echt alsof het onweert! Na de lunch vaarden we nog wat verder langs mooie ijsschotsen en een ijsvlakte. Ik zag ook allemaal kleine kwallen in het water, een soort kokers waren het meer. Mooie dingen wel! Ook waren er een hoop vogels actief.

We zijn zo nog een beetje langs het ijs gevaren en nog een keer langs de plek waar we de walrus hadden gezien om te kijken of hij weer terug was, maar helaas. Nog een extra rondje om een ijsschots, dan weet je dat je niks noemenswaardigs meer gaat zien, net als op safari in Afrika, wanneer ze gaan vertellen over bomen. πŸ˜‰

Gelukkig hebben we in ieder geval 1 walrus gezien, waardoor we ons iets minder belazerd voelen, maar toch zit het nog niet helemaal lekker. Vooral omdat we niet wisten dat we niet meer naar een walrussenkolonie zouden gaan en we dachten dat alleen de boot veranderd was. Maargoed, we zien wel. Voigt kan hier niks aan doen, dit is slechte communicatie van Svalbard adventures. Ik was in ieder geval stiekem blij dat we iets eerder dan gepland klaar waren door een kind wat het koud had (eigenwijs om genoeg kleren aan te doen….). Ik was na een uur of 5 wel behoorlijk uitgezeten in de boot.

Toen we terug waren hebben we even alle spullen die nat waren uitgelegd en zijn we een rondje langs de winkels gaan lopen. Het zijn er niet veel, maar je kunt er goed even wat tijd doden. In het hotel is tussen 17:00 en 18:00 gratis koffie en thee, dus die hebben we nog even meegepakt. Daarna hebben we gedineerd bij Nansen. Het eten was heerlijk! Nu een keertje op tijd slapen! πŸ˜€

Dag 4, Boottocht naar Pyramiden en wildlife!

Vandaag een lange, maar geweldige dag! Dit keer met een comfortabele boot. πŸ˜‰ Om 8:30 werden we opgehaald om naar de boot te gaan. Het eerste doel was het oude mijndorpje Pyramiden. Daarvoor moesten we 3 uur varen. Er waren mensen op de boot die alleen maar binnen bleven, maar wij hebben de hele dag (op 1 keer snel thee drinken) buiten op het dek gestaan. πŸ˜€ Ik wil niet het risico lopen dat er net een ijsbeer voorbij komt als ik binnen zit!

Ingepakt in thermokleding, gevoerde outdoorbroek, dik vest, winterjas en handschoenen en muts stonden we heerlijk buiten. De ene keer wat meer wind dan de andere keer. Op de heenweg hebben we 1 walrus gezien, waar we later nog even naar terug vaarden, zodat iedereen het kon zien. Verder hebben we heel veel papegaaiduikers gezien! Eindelijk is het gelukt om ze op de foto te zetten! Ze zijn zo snel! Maar ik denk dat ik wel een paar goede heb. πŸ˜€ Dit is mijn nieuwe lievelingsdier. πŸ˜‰ Een deel van de route was heel mistig, wat een mysterieus gezicht gaf.

Na ongeveer 3 uur kwamen we bij Pyramiden aan. Hier kregen we een rondleiding over het terrein en door wat oude gebouwen. Pyramiden is nu alleen nog in gebruik voor toeristen. Er liep ook een poolvos rond! Die konden we goed zien. Ze zeggen dat ze deze niet voeren, in tegenstelling tot geruchten die gaan over het voeren. Het heeft wel wat, die oude gebouwen. Toch vond ik het leuker om weer terug te gaan naar de boot om meer dieren te spotten. πŸ˜‰

Terug bij de boot kregen we eerst lunch. Dwergvinvis van de barbecue. Best lekker, het was lekker gemarineerd. En ik had het nog nooit op, dus dat is leuk. Met daarbij een paar blaadjes sla, rijst en een salade van krab of surimi volgens mij. We hebben het snel opgegeten en zijn weer snel naar het bovendek gegaan, want de boot was weer aan het varen en je weet nooit welke dieren je mist! πŸ˜‰ Het zenuwachtige eten van het noorderlichtjagen kwam weer een beetje omhoog haha.

De volgende stop was een gletsjer. Groter dan die van gisteren. Best indrukwekkend. Bij deze gletsjer lagen geen grote ijsschotsen zoals gisteren, wel losgelaten ijsplaten waar de boot tussendoor ging. Stiekem maakt het se toer van gisteen een beetje goed, omdat we toen wel prachtige ijsschotsen hebben gezien en ik dat eigenlijk sowieso wel had verwacht te gaan zien rond Spitsbergen. We zagen een zeehond 2 keer met z’n kop boven water komen. En wat nog mooier was waren de ongeveer 70 (volgens de toerleider) beluga’s (witte dolfijnen) die er zwommen! Zo gaaf! Het zijn die witte dingen voor het ijs op de foto. πŸ˜€ Ze bleven maar duiken en als ze even weg waren kwamen ze later weer terug. Met die achtergrond natuurlijk nog mooier.

Na deze ervaring gingen we op de terugweg nog langs een vogelklif. Met dezelfde zeekoeten als 2 dagen terug. En ook 1 papegaaiduiker zagen we ertussen zitten. Ik denk dat die een identiteitscrisis heeft. πŸ˜‰

Op de terugweg hebben we verder nog een walrus ver weg gezien en heel veel rendieren, die ik aanzag voor ijsbeer, totdat ik een ver ingezoomde foto maakte om te checken of het een ijsbeer was. Meestal was het dan een rendier. Of een hoopje sneeuw. πŸ˜‰ Leuke bezigheid om de 3 uur terug te vullen in ieder geval om op zoek te gaan naar ijsberen of andere dieren. Heerlijk in de zon die inmiddels was gaan schijnen. Die bracht de temperatuur naar 10 graden, waar deze eerder 5 graden was.

Een hele mooie dag, met prachtige uitzichten, vooral op de terugweg toen het super mooi weer was. Om 19:45 waren we terug in het hotel. Daar kregen we nog een heerlijk 3-gangen diner, wat de dag helemaal compleet maakte. Naar het eten van deze reis had ik ook uitgekeken, omdat de noorderlichtreis heel goed verzorgd was met het eten en ik verwachtte dat dat nu ook zou zijn. Tot nu toe heeft dit mij inderdaad niet teleurgesteld. πŸ˜€ Het is nu 23:05 dus ook zou eigenlijk moeten gaan slapen. Maar het is nog super licht. Ik ga toch een poging doen. Morgen nog een laatste ochtend in Longyearbeyn!

Dag 5, rondje Longyearbyen en door naar kilpisjarvi

Vanochtend hebben we nog heerlijk even vrij gehad voordat we vanmiddag naar Tromso vliegen. We zijn een rondje richting de gletsjer achter Longyearbyen gelopen.

Onderweg kwamen we langs een koepeltje en dat bleek het kasje te zijn waarover we gehoord hadden in het hotel. Hier probeert ene Benjamin van Polar permaculture groenten en kruiden te kweken. Per toeval kwamen we dit eigenlijk tegen. Ik liep er foto’s van te maken en toen kwam er een man aangelopen die erbij bleek te horen.

Dit was niet Benjamin, maar wel een man uit Duitsland die met hem samenwerkt en het plastic levert voor de koepel en helpt met het opzetten hiervan. Hij kwam alles checken om het plastic te vervangen en we mochten even mee naar binnen. Super leuk! Leuk praatje gehad en contactgegevens uitgewisseld. Het was er 26 graden en wordt verwarmd door de zon. In de zomer gaat het goed met het groeien van de planten op deze manier. In de winter maken ze gebruik van LED lampen. Super leuk om even binnen te kijken. Hij wilde een foto maken om aan Benjamin te laten zien πŸ˜‰

Hierna zijn we het rondje verder gelopen, met mooi uitzicht op de stad. Het waaide megahard, maar het weer is verder heerlijk. We hebben megaveel geluk gehad met het weer de afgelopen dagen!

Na ruim een uur waren we weer bij de winkels. We hebben even een rondje gelopen langs de winkelstraat en richting het fjord. Een broodje gekocht bij de bakker die open was en toen naar het hotel terug gegaan om nog even een uurtje te zitten, voordat we naar het vliegveld gingen.

Op het vliegveld ging het allemaal volgens plan totdat de boarding tijd in zicht kwam. 1 van de nooduitgangen van het vliegtuig bleek een probleem te hebben, waardoor het aantal reizigers gereduceerd moest worden naar 110. Een snelle schatting van ons zei ons dat er 200 mensen in het vliegtuig passen en tijdens het inchecken leek het vliegtuig vol te zijn.

Lang bleef het spannend of we mee mochten of niet. Uiteindelijk mochten we gelukkig mee! We moesten onze bagage aanwijzen op de karren, zodat ze wisten welke bagage mee moest in het vliegtuig. In het vliegtuig kregen we een Noorse wrap gratis te eten voor wie honger had, want het was inmkddels allang etenstijd. Uiteindelijk met een vertraging van ruim 2 uur zijn we dan toch geland in Tromso.

Met een busje zijn we daar opgewacht en zijn we gereden naar het restaurant waar we gingen eten, halverwege de route naar Kilpisjarvi. Rendier met iets te veel roomsaus, maar toch lekker! De hele weg van Tromso naar Luosto vandaag en morgen hebben we 2,5 jaar in de andere richting gereden tijdens de noorderlichtreis. Toen lag er alleen een hoop sneeuw. De haven van Tromso herkende ik goed, maar de rest zegt mij tot nu toe niks. πŸ™‚

Wordt vervolgd!

Spitsbergen met Voigt Travel
Reisverslag rondreis Spitsbergen en Lapland
Getagd op:                

4 gedachten over “Reisverslag rondreis Spitsbergen en Lapland

 • 14 juni 2019 om 10:07
  Permalink

  Beste Linda,
  Ik las je verslag via Noorderlichtclub. Wij zijn er afgelopen winter geweest met Ruben. Fantastisch was het en de kou viel echt mee hoorπŸ˜‰. Deze reis wil ik ook nog een keer onder de middernachtzon doen. Vandaar dat ik erg benieuwd ben.
  Ik zag dat je ook naar Nepal wil gaan. Daar komen wij net vandaan, prachtig was het! Wij hebben de reis gecombineerd met Bhutan. Zeker een aanrader!
  Ik volg verder graag je belevenissen op Spitsbergen. Voor ons was het de vierde winterreis naar het hoge noorden. Ik krijg echt alweer de kriebels als ik dit zie en lees. Fijne week! Gerda van der Veen.

  Beantwoorden
 • 16 juni 2019 om 11:18
  Permalink

  Dag Linda en Frank,

  Beluga’s!!!! geweldig dat je die ziet.
  En verder gewoon zolang mogelijk buiten op een boot staan en genieten met daarbij het voordeel dat het 24 uur licht is dus duurt de reis 2x zo lang πŸ˜‰

  Beantwoorden
  • 16 juni 2019 om 12:15
   Permalink

   Haha ja precies! Heel raar dat het niet donker wordt. Wel super handig!

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *