Je voelt je moe, krijgt rare pijntjes en komt lastig je bed uit. Ken je dat ook? Ik nu weer wel… Omdat ik wat te veel chocola en koekjes heb gegeten in deze tijd van sinterklaas- en kerstfeestjes. Ik had heel lang geen last meer van deze klachten, maar het is weer terug! Hoe herken je nu dat je niet (meer) gezond aan het eten bent?

10 jaar moe
Ik was altijd heel moe. Al zolang dat ik wist en ik zei altijd maar dat het al ruim 10 jaar zo was, dus ongeveer sinds mijn achttiende. Ik moest altijd hele boeken overschrijven op school, omdat alleen lezen niet kon. Dan vielen mijn ogen dicht. Dus ik heb honderden samenvattingen gemaakt. Wat op zich prima werkte voor mij om het te leren, maar handig is anders.

Toen was het over!
Toen ik 3 jaar terug begon met gezond eten was ik ineens niet meer moe! Een bevrijding! Ik kon ineens ’s avonds ook nog normaal functioneren! En tijdens vergaderingen op mijn werk gingen mijn ogen niet de hele tijd dicht. Sommige vergaderingen waren ook gewoon echt saai hoor. 😉 Na verloop van tijd gingen mijn gewrichten ook minder pijn doen. Alles ging top!

Tanzania
Totdat we in Tanzania waren en ik een nacht lang op de wc heb gezeten en mij daarna nog dagen en zelfs weken niet helemaal ok heb gevoeld. Ik was even klaar met het gezonde eten. Want ik dacht misschien kan ik het juist daardoor niet meer opvangen als ik eens iets eet uit een gekke keuken. Ik verdenk ze er nog steeds van dat ze toch vies water hebben gebruikt of iets dergelijks… Maar dat zal ik nooit zeker kunnen zeggen.

Wat losser geworden
Door deze ervaring ben ik wat losser geworden met het eten van chocola (de niet pure varianten) en koekjes. Meteen sloeg de suikerverslaving toe en het werd alleen maar meer. Mijn hoofdmaaltijden zijn nog steeds gezond hoor! Maar er gaan wat te veel koekjes naar binnen op het moment… De balans waar ik het eerder al eens over had is even doorgeslagen de verkeerde kant op.

Klachten
En nu krijg ik dus klachten terug die ik de laatste jaren juist niet meer had. Misschien herken jij hier ook dingen in?
– Heel erg moe
– Ogen willen heel graag dicht
– Bibberig
– Opgezette buik
– Kom met enorm veel moeite mijn bed uit
– Gespannen kuiten
– Gespannen rug- en nekspieren
– Zere polsen
– Zelfs weer last van mijn knieën. Ze voelen dik, alsof er vocht in zit (ontsteking… staat suiker om bekend)
– Eigenlijk is mijn hele lichaam gespannen en vol met rare pijntjes
– Moeilijk concentreren
– Geen zin om dingen te gaan doen
– Snel geïrriteerd
– Snel afgeleid
– Enorme trek in ongezonde dingen
Volgens mij was dit het wel. Ik vind het genoeg in ieder geval. 😉

Plan de campagne
Ik wil dit niet weer! Ik had 3 jaar terug al besloten dat ik dit nooit meer wilde. En toch laat ik het nu gewoon gebeuren… Toch raar hoe je brein kan werken. Misschien had ik dit even nodig om er weer even aan herinnerd te worden dat het echt wel een goed idee is om weinig suiker te eten. Niks is zonder reden denk ik dan maar. Dus! Ik ga er weer tegenaan. Geen koekjes meer! Ik ben er klaar mee. Als ik die koekjes boycot ben ik al een heel eind op dit moment. En alleen nog de 86% pure chocola, want daar deed ik het prima op. Niet meer de melk, witte en normale pure chocola. Maar natuurlijk wel zonder door te slaan naar 100% gezond. Terug naar 80/20 is top!

Eigenlijk is dat het enige wat ik nu moet veranderen. Die geraffineerde suikers zijn gewoon killing! Dat blijkt maar weer.
Mijn hoofdmaaltijden zijn prima. De tussendoortjes zijn even het probleem. Gelukkig heeft Frank van de scouting een voorraad mandarijnen gekocht wat genoeg is voor een heel weeshuis. Als ik nu iets moet eten van mijn hoofd neem ik wel een mandarijn. 😉

Herken jij deze klachten? Misschien ben je dan weer even iets te ver gegaan met ongezonde dingen? Of misschien was je nooit begonnen met echt gezond eten? Dat kan natuurlijk ook. Wat is jou plan om je beter te gaan voelen? Hier kan je alvast wat tips lezen om te beginnen met het weglaten van de geraffineerde suikers.

De balans is even kwijt
Getagd op:                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *