Wat vind jij het leukst aan kerst? Samen zijn met familie of vrienden? Of misschien vind je het eten het leukst? Ik vind eigenlijk het leukst dat er overal lichtjes zijn! Naast alle leuke dingen kan het eten nog wel eens problemen geven tijdens kerst. De ene persoon krijgt buikpijn door te veel eten en de ander door het verkeerde eten. Hoe kan je nu het beste de kerst doorkomen zonder pijn in je buik te krijgen?

Eigenlijk is het hetzelfde idee als bij mijn eerdere blog over hoe je een vakantie doorkomt. Dit geldt eigenlijk voor iedere situatie waarin je niet helemaal kunt eten zoals je normaal zelf zou doen. Hier komen wat tips om de kans op buikpijn zo klein mogelijk te maken:

Neem de meest gezonde keuze
Als je keuzes kunt maken, neem dan de meest gezonde optie. Neem dat voorgerecht bijvoorbeeld in ieder geval zonder bladerdeeg.

Neem een gezond gerecht mee als je iets zelf moet maken
Als je zelf een deel van het diner moet maken, zorg dan dat dat in ieder geval iets is waar je goed tegen kunt. Wij zorgen bijvoorbeeld voor het voorgerecht bij de ene familie. Wij maken dan prikkers met garnalen en zalm op een bedje van gebakken courgette en venkel. Die hebben we dan maar alvast binnen. Wat er daarna nog komt zien we dan wel. En bij de andere familie gaan we brunchen en neem ik een bananenbrood mee. Dan hoef ik in ieder geval niet alleen tarwebroodjes te eten.

Vraag wat anderen gaan maken
Als je ook voor de andere gangen wat invloed wilt uitoefenen op wat je te eten krijgt kan je natuurlijk gewoon vragen wat ze gaan maken. Als jij dat wat zij voorstellen echt niet wilt eten dan kan je vast wel een alternatief of een kleine aanpassing voorstellen. Het is tenslotte je familie. Als het goed is begrijpen zij jou prima als je ze uitlegt waarom je dat beter niet kunt eten.

Niet alles hoeft op
Waarschijnlijk denk je vaak van wel, maar niet alles hoeft op en je hoeft ook niet alles te eten wat je voorgeschoteld krijgt. Ook niet om beleefd te doen. Je bent vast een stuk gezelliger zonder buikpijn, dus daar heeft je omgeving ook profijt van. Dat je niet alles opeet nemen ze dan vast wel voor lief.

Uit eten
Hoef je lekker helemaal niks zelf te doen, maar ga je heerlijk een kerstdiner in een restaurant eten? Ook hier geldt weer, neem de meest gezonde optie. Zo verklein je de kans op buikpijn. Je kunt eventueel van tevoren contact opnemen met het restaurant. Misschien kunnen ze dan alvast iets extra’s voor jou inkopen om een aanpassing aan het menu te maken. Een goed restaurant wil dat zeker doen.

Chocolaatjes…
Mijn zwakte, chocola… 😉 Dat komt ongetwijfeld ook op tafel en waarschijnlijk bij jullie ook toch? Als je nou echt die chocolaatjes hoort roepen, neem er dan gewoon 1. En dan klaar. Je hebt tenslotte toch nog ruimte in je buik nodig voor het diner!

Espresso
Heb je nou toch uiteindelijk weer te veel gegeten? Herkenbaar! 😉 Neem dan achteraf een espresso! Door de cafeïne in de espresso worden er meer verteringsenzymen uit je alvleesklier naar je darm gestuurd. Zo gaat de vertering van je eten makkelijker. Met een beetje geluk is dat volle gevoel dan binnen no time weer weg.

Relax!
En misschien nog wel het belangrijkste van alles, relax! Geniet en denk niet alleen aan dat alles gezond moet zijn. Door die stress kan je ook buikpijn krijgen. 😉 Als je dan toch iets eet wat eigenlijk niet zo goed is, neem er dan in ieder geval niet meteen heel veel van. Zo kan je de gevolgen beperken.

Ik vind het heerlijk om door de straten te lopen als alle lichtjes branden. Ik kan sowieso heel slecht de hele dag zitten, dus ik ben altijd blij als ik ’s avonds nog even lekker een rondje kan lopen. En met die lichtjes overal is het helemaal top!
Zo kan je na alle eten, kerstverhalen en gezellig doen met je familie weer even ontspannen en alles laten zakken.

Wat is jou ultieme tip om de kerstdagen goed door te komen?

Hele fijne kerstdagen! Maak er een mooie tijd van!

8 tips om de kerst door te komen zonder buikpijn
Getagd op:                

Eén gedachte over “8 tips om de kerst door te komen zonder buikpijn

  • 24 december 2016 om 13:56
    Permalink

    Dank Linda voor alle tips !
    Ook voor jou fijne dagen en een gezond 2017 !

Reacties zijn gesloten.