avocado

Ik eet bijna iedere werkdag een halve avocado. Altijd bij de lunch. Er zitten veel goede vetten en eiwitten in en die hebben we hard nodig. Maar wat is een avocado nou eigenlijk? En een tip om een halve avocado te kunnen bewaren, zonder dat deze bederft.

Oorsprong van de avocado

De naam avocado komt uit het Nahuatl en betekent testikel. Blijkbaar vonden mensen het daarop lijken toen een naam verzonnen moest worden. 😉 De avocado vrucht komt van de gelijknamige avocado boom. Mexico is een belangrijke exporteur van avocado’s.

Eigenschappen

De avocado is zeer voedzaam en bevat veel olie, wat uit onverzadigde vetten bestaat. Voor 70% de avocado deze uit water. Het bevat ook veel ijzer en kalium en veel eiwitten. Het bevat meer dan 15 verschillende vitaminen en mineralen, vooral vitamine E. Ook bevat de avocado veel vezels.

Voordelen van avocado’s

 • Het verlaagt het cholesterol
 • Verbetert de kwaliteit van de huid
 • Helpt je vitaal blijven door de grote hoeveelheid vitaminen en mineralen
 • Helpt bij afvallen, doordat het een verzadigd gevoel geeft
 • Goed voor zwangere vrouwen, omdat het folaat, de actieve vorm van foliumzuur, bevat
 • Stabiliseert de bloedsuikerspiegel
 • Zorgt voor sterke botten
 • Reinigt de darmen door de vezels die erin zitten

Hoe eet je een avocado?

Je snijdt de avocado door midden en de pit haal je eruit. Je kunt hem gewoon uitlepelen, eventueel met een beetje Keltisch zeezout en zwarte peper erover. Je kunt hem ook eten op een zilvervliesrijstwafel. Je kan het ook in stukjes door je salade doen of op een volkoren(spelt)boterham. Of je verwerkt hem in mijn heerlijke frambozenvla!

Wanneer zijn ze (over)rijp

Als je een avocado wilt kopen kun je checken of hij niet overrijp is door het dopje wat er altijd op zit eraf te halen. Wanneer eronder een mooie groene/gele kleur zit is hij goed. Wanneer dit een bruine kleur heeft is hij overrijp. Hij is rijp als hij een beetje zacht aanvoelt.

Tip om een halve avocado te bewaren

avocado-zakje

Ik eet dus altijd een halve avocado, omdat ik een hele teveel vind van het formaat waarin ik ze koop. De helft waarin de pit blijft zitten kan je het beste bewaren. Het gaat er namelijk om dat het vruchtvlees bruin wordt wanneer het in aanraking komt met zuurstof. Dus als de pit er nog in zit scheelt dat weer een stukje waar zuurstof kan komen. Verder doe ik die helft altijd in een plastic zakje en doe die met een klemmetje dicht op een manier dat er zo min mogelijk lucht bij zit. Zie ook de foto. Dit leg je dan in de koelkast. Op deze manier kan je hem zeker een dag bewaren. En ik had zelfs van de week een halve avocado op deze manier 3 dagen laten liggen. Het enige wat er was gebeurd was dat een deel van het vruchtvlees een beetje bruin was geworden. Hier heb ik een klein laagje vanaf geschraapt en daaronder was hij weer mooi groen!

Wil je een meer duurzamere manier om je halve avocado te bewaren? Lees dan even verder bij mijn andere tips om avocado’s te bewaren!

Eet jij wel eens een avocado?

De avocado + tip om te bewaren
Getagd op:            

2 gedachten over “De avocado + tip om te bewaren

 • 10 december 2016 om 08:34
  Permalink

  Leuke blog! Ga even zoeken naar het dopje ? Ik eet er meestal in ’t weekend eentje, op ’n boterham met ei en tomaat of beleg het met hummous!

  • 12 december 2016 om 20:12
   Permalink

   Dat is ook een lekkere combinatie ja! 😀

Reacties zijn gesloten.