Het plastic flessen tijdperk is wel een beetje voorbij. Steeds meer zie je mensen met Doppers lopen en ook glazen flessen worden veel gebruikt. Plastic flessen gebruik ik eigenlijk alleen nog op vakantie, omdat je daar niet uit de kraan kunt drinken en alleen maar plastic flessen kan kopen. Waarom drink ik liever niet uit plastic? En welke verzameling hebben wij thuis inmiddels opgebouwd? Je leest het in deze blog.

Bisfenol A (BPA)

BPA is een chemische stof die in plastic producten zit, zoals plastic flessen, blikjes en speelgoed, maar ook in bijvoorbeeld bouwmateriaal en infuusapparatuur en zelf in kassabonnen. Vanuit deze producten kunnen microplastics in het voedsel of naar de huid lekken. De European Food Safety Authority (EFSA) (1) en het Rijksinstituut voor Volsgezondheid en Milieu (RIVM) (2) hebben in 2015 en 2016 geconcludeerd dat er vooral voor kinderen en ongeboren kinderen een risico is.

Kinderen kunnen als gevolg van blootstelling aan BPA tijdens de zwangerschap en op jonge leeftijd meer kans hebben op voedselallergie en gevoeliger zijn voor infectieziekten.

Bij volwassenen kan het bij hoge blootstelling aan BPA leiden tot vruchtbaarheidsproblemen en heeft het effect op het hormoonsysteem.

Hieruit zou je zeggen dat het vooral gevaarlijk is tijdens de zwangerschap voor het ongeboren kind en voor jonge kinderen. Maar ik wil het gewoon ook niet in mijn lijf! Ik drink veel water, dus ik drink veel uit een flesje op mijn werk. En helemaal duidelijk is alles nog niet rond BPA, dus ik neem het risico maar gewoon niet.

Onze collectie

Inmiddels hebben wij in huis 3 doppers, een Lifefactory fles, een Rubytec thermosfles en een Klean Kanteen thermosfles.

BPA vrije flessen

Dopper plastic fles

De Dopper, je ziet ze bijna overal tegenwoordig. In de meest geweldige kleuren zijn ze te krijgen. En zolang je er alleen water in doet zijn ze niet kapot te krijgen! Dat heeft ook zo zijn nadelen, want dan heb je geen goede reden om een nieuwe kleur te kopen! 😉 Ik heb gelezen dat als je er siroop of smoothies of wat dan ook wat geen water is in doet, dan gaan ze kapot! We hebben 2 witte, waarvan 1 op een beurs gekregen, en 1 roze Dopper. Algemeen bekend is dus dat de Doppers geen BPA bevatten. Daarom, en omdat ze gewoon erg leuk eruit zien, zijn ze een veel geziene fles geworden op werk en onderweg. Ik vind het ook fijn dat hij niet zo zwaar is als de glazen Lifefactory fles.

Lifefactory glazen fles

De fles van Lifefactory is van glas. Ik vind hem geweldig! Ik heb hem nu al 2 jaar en, behalve wat krasjes door de rits van mijn tas in het (BPA-vrije!) siliconen omhulsel, is hij nog super mooi. Voordeel van glas is ook dat ik er dus thee in kan maken. Ik loop net zo vaak naar de koffieautomaat voor theewater, maar ik drink wel een halve liter per keer. Dat tikt lekker aan. En hij kan ook gewoon in de vaatwasser. Het enige nadeel van deze fles is dat hij wat zwaar is, omdat het glas is. Maar daarom gebruik ik hem vooral op mijn werk, waar hij gewoon altijd op mijn bureau staat. In het weekend krijgt hij dan een wasbeurt in de vaatwasser.

Rubytec thermosfles

De Rubytec thermosfles hadden wij gekocht voor Lapland. Daar kan je natuurlijk met temperaturen tussen de -5 en -20 geen normaal flesje water meenemen voor als je onderweg bent. Dus hadden we deze gekocht. Het voordeel van deze is ook dat de tuit van (je raadt het al, BPA-vrij) plastic is en dat daar dus je lippen niet aan vast blijven zitten als het koud is. 😉 Het werkte perfect in ieder geval. En nu doen we er nog wel eens thee in als we een dagje weg gaan. Als we dan ergens hebben gelopen en weer terug komen bij de auto hebben we lekker nog warme thee!

Klean Kanteen thermosfles

De Klean Kanteen fles heb ik gewonnen met een Facebook actie. Met het argument dat ik die kan gebruiken om in de auto onderweg naar mijn werk thee te drinken….. Maar dat doe ik eigenlijk niet. Want daarvoor blijft het te heet in die 40-60 minuten dat ik naar mijn werk rijd! Dat is op zich een goed teken dat de thermosfunctie wel werkt! Ook deze fles is natuurlijk weer BPA vrij. Ik wilde deze eigenlijk ook in Lapland gebruiken, maar zoals je ziet is de opening waar je uit drinkt van metaal, dus dat is niet zo handig. Vandaar dat we toch de eerder genoemde Rubytec fles hebben meegenomen.

Wat gebruik jij?

Misschien heb ik jou nu op een idee gebracht over welke fles je wilt gaan gebruiken? Of heb je misschien ook al een BPA vrije fles? Laat het weten! Ik ben benieuwd.

 

*Ik ben niet gesponsord door 1 van deze merken. Ik vind het gewoon leuk om jou te laten zien hoe je gezond kunt leven met welke producten.

Mijn BPA-vrije flessenverzameling
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *