Een nieuw boek van Richard de Leth van Oersterk! Samen met Ruud Rotteveel schreef hij een super compleet handboek voor de totale gezondheid. En ik had dat helemaal gemist haha. Het is wel duidelijk dat ik het afgelopen jaar echt even in mijn eigen bubbel onder een steen heb geleefd. Maar het is goed gekomen. Toen ik een beetje onder mijn steen vandaan kroop zag ik dit nieuwe boek! Ik kreeg hem opgestuurd en hier is dan mijn review over De Gouden Gezondheidsgids. Lees je weer mee?

Richard de Leth en Ruud Rotteveel

Even wat achtergrond over de schrijvers. Richard de Leth is oprichter van het platform Oersterk. Als je mij al langer volgt weet je inmiddels wel dat ik fan ben van Oersterk. Ik heb alle boeken en bijna alle magazines inmiddels verzameld. Richard studeerde Geneeskunde, maar kon hierin niet aarden. Hij richtte zich op preventieve leefstijlgeneeskunde. Met zijn boeken, podcasts en online cursussen wil hij mensen aanzetten tot preventieve zelfzorg. Ook geeft hij een complete opleiding tot Oersterk coach. Zo interessant, dat laatste. Maar ik voel nog niet dat het daar tijd voor is om te gaan doen.

Ruud Rotteveel kende ik niet. Maar nu wel. Ruud is expert voeding en leefstijl bij auto-immuunziekten en schildklieraandoeningen en oprichter van het platform Revolutionair Gezond. Hierin staat het leven van de jagers en verzamelaars centraal. Ruud is docent in de Oersterk coach opleiding en biedt zelf ook online cursussen aan en schreef e-boeken.

De Gouden Gezondheidsgids Richard de Leth Ruud Rotteveel

Mijn eerste indruk

Het boek is een prachtige hardcover, wat degelijk aanvoelt. Met de frisse witte omslag met gouden letters en het typerende Oersterk-groen ziet het er simpel maar krachtig uit. Het boek bevat ruim 300 pagina’s vol met informatie. Het bevat een uitgebreide inhoudsopgave, waardoor je gericht kunt zoeken op een onderzoek wat jij op dit moment nodig hebt. Later zal ook blijken dat het boek niet in volgorde gelezen hoeft te worden. Je kunt eruit pakken wat je interessant vindt. Er staan dan genoeg verwijzingen naar andere stukken in het boek waarbij je verdieping of meer informatie kunt vinden over het onderwerp wat je leest.

De inhoud

Zoals gezegd, je kunt het boek in de volgorde lezen waar jij zin in hebt. Het boek is opgedeeld in verschillende delen.

  • Mind
  • Verbinding
  • Ontspanning
    Bioritme – nacht
  • Bioritme – dag
  • Beweging
  • Voeding
  • Gifstoffen

Het ene deel is groter dan het andere deel, maar allemaal met veel diepgaande informatie. Sommige stukken tekst zijn wel lang, maar er is ook veel te vertellen. Er staan ook veel mooie fullcolour illustraties tussen de tekst. Dit maakt de besproken onderwerpen duidelijker. Sommige illustraties hadden alleen wel een betere legenda mogen hebben. Dan is het eigenlijk niet duidelijk wat een grafiek precies betekent. Maar de meeste plaatjes zijn zeker om dingen duidelijker te maken.

De informatie gaat ook best diepgaand vind ik. De eerdere Oersterk boeken bleven veel meer op de oppervlakte. Dit boek gaat wel echt dieper in op alle onderwerpen, dus het is zeker een verrijking. Ook staan er een aantal tabellen in waarin heel makkelijk te zien is wat voor symptomen er bijvoorbeeld horen bij een tekort aan een bepaalde vitamine, hoeveel van een bepaalde voedingsstof er in voedingsmiddelen zit en welke kruisreacties je kunt hebben bij een allergie. Dat vind ik wel heel handig!

Opvallende dingen

Immuunsysteem bij eenzaamheid

Wat ik echt niet wist en waar ik wel van opkeek is dat je immuunsysteem beïnvloed wordt door of jij je wel of niet eenzaam voelt. En dan maakt het niet uit of je echt geen mensen om je heen hebt of dat je eenzaam voelt terwijl je tussen veel mensen bent. Iemand die het gevoel heeft eenzaam te zijn heeft een lagere afweer tegen virussen. Dit komt voort uit het feit dat virussen zich vooral verspreiden in groepen mensen of dieren die dicht bij elkaar leven. Als je alleen was had je dus minder kans op een virale infectie. Het antivirale systeem was dus minder hard nodig en ging op een lager pitje werken. Dit zit nog steeds in onze genen. Het gevoel eenzaam te zijn zegt al tegen je virale afweer dat het niet nodig is, waardoor je zieker wordt van een virale infectie. Je afweer gaat zich dan meer richten op bacteriën. Die zijn namelijk overal. Of je met veel of weinig mensen bent, dat maakt niet uit. Dat is toch bijzonder eigenlijk hoe dat werkt?

Periodiek vasten

Verder staat er een hoofdstuk in het boek over periodiek vasten. Hier staan een hoop dingen in die ik echt niet wist. Iedereen roept maar dat periodiek vasten zo goed is. Ik heb het ook een tijd gedaan. Ik had alleen tussen 12:00 en 20:00. Maar toen ik las dat het vooral bij vrouwen kan gaan rommelen met de hormonen en ik daar last van had ben ik daarmee gestopt. Ik voelde mij er wel heel ok bij en had een minder opgezette buik. Maar wat ik niet wist is dat het vanuit evolutionair oogpunt veel beter is om juist in de ochtend te eten en niet in de avond. Dus bijvoorbeeld tussen 7:00 en 15:00. In de ochtend kan je lichaam meer met je voeding dan in de avond. Je lichaam gebruikt de voeding dan om je op te warmen en slaat het minder op als vet. Waar ik dus altijd iedereen hoor over het overslaan van het ontbijt, en dat heb ik zelf ook gedaan, zou het dus eigenlijk beter zijn om juist de avondmaaltijd over te slaan. Wellicht doen mensen dat niet omdat dat moeilijker in de dag in te passen is.

Een ander punt is ook dat periodiek vasten zeker niet voor iedereen goed idee is. Bij veel stress of een burn-out is bijvoorbeeld niet aan te raden, omdat je lichaam al veel stress ervaart. Voor kinderen is het zeker slecht, want die hebben voedingsstoffen nodig en ook als je eetlust laag is dan ga je wellicht door periodiek vasten nog minder eten en kan je voedingstekorten oplopen. Ik denk dat er te weinig bij nagedacht wordt als iemand met periodiek vasten begint en er beter naar de risico’s gekeken moet worden. Neem dus niet zomaar alles aan wat je leest en hoort, maar kijk echt goed of het voor jou een goed idee is.

Conclusie

Ik vind dit boek een heel waardevolle aanvulling op de eerdere boeken. Het gaat best diep op de onderwerpen in en ondanks dat ik toch al veel gelezen heb staat er weer veel nieuwe informatie voor mij in dit boek. Zeker een aanrader als je meer wilt weten over hoe het lichaam werkt en wat je kunt doen om dit te verbeteren. Ik ga zeker de hoofdstukken over het bioritme voor de dag en nacht nog eens lezen. Ik heb wat problemen met wakker worden en mijn lichaam blijft wat hoog in de stress tot 2:00 volgens mijn Garmin horloge. Dus hier valt zeker wat te verbeteren!

Interesse gekregen in dit boek? Via deze link koop je dit boek bij Oersterk en krijg je er ook een Masterclass Bezieling gratis bij!

Wil je meer Oersterk reviews van mij lezen? Lees hier over Oersterk in 6 weken en hier over Zielsgelukkig is kerngezond, wat meer over mindset gaat.

Oersterk heeft ook vier online trainingen, waarin je nog verder de diepte in kunt gaan.

Boekreview: De Gouden Gezondheidsgids – Richard de Leth en Ruud Rotteveel
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *