Ruim een jaar na mijn laatste update heb ik weer nieuws over de adenomen in mijn lever. Ik krijg best vaak reacties op mijn blogs over de adenomen en ik krijg zelfs mailtjes van mensen waarbij ook adenomen zijn gevonden en die zijn gaan Googlen en bij mijn blogs terecht zijn gekomen. Dit had ik nooit verwacht toen ik de updates ging schrijven! Maar blijkbaar is er toch echt behoefte aan mijn verhaal over de adenomen in mijn lever. Inmiddels dus weer ruim een jaar na de laatste update, waarin ik vertelde over een spontane groei van 1 van de adenomen, heb ik weer een update en dit keer positief! Ik heb ook een theorie over de spontane groei. Lees je weer mee?

Twee half-jaarlijkse MRI scans

In het afgelopen jaar heb ik 2 MRI scans gehad. Allebei met een half jaar ertussen. Normaal werd ik 1 keer per jaar gecheckt, maar omdat er een jaar geleden ineens een groei was van 13 mm naar 27 mm van 1 adenoom wilde de MDL arts toch na een half jaar al checken. Daar ben ik zeker niet op tegen, want mijn eigen risico ben ik door dit geintje toch altijd al kwijt en ik vind het niet erg om in de scanner te liggen. Dus ik heb liever dat ze wat vaker checken dan te weinig.

Uitslagen van de scans

Van eind 2019 tot eind 2020 was het ene adenoom dus gegroeid van 13 mm naar 27 mm. De eerste half-jaar uitslag van afgelopen zomer vond ik al erg positief, want het was verder gegroeid naar 30 mm. Het is wel groei, maar het is in verhouding een veel kleinere groei dan het jaar ervoor!

Afgelopen week kreeg ik de volgende half-jaar uitslag en nu is het adenoom nog steeds 30 mm! Geen groei dus! Yes! Ok, het is ook geen afname, maar ik ben allang blij dat het niet meer verder groeit. Daar was ik wel bang voor, omdat ik rond de kerst wel erg veel chocola en koekjes heb gegeten. En in mijn vorige blog schreef ik dat ik mijzelf de schuld gaf van de groei, dus dit hielp niet echt voor het vertrouwen dat het wel goed zou zijn. Waarom ik dat dan toch doe? Tja, geen idee, geen ruggengraat denk ik. 😉

anatomical-2261006_640

Mijn theorie over adenoom groei en stabilisatie

Even een kleine kanttekening voordat ik mijn theorie uitleg. Ik ben geen arts!! En ik ben ook geen hormoondeskundige! Dit is alleen maar mijn theorie naar aanleiding van wat ik gelezen heb in boeken en internet, waaronder Hormoonbalans voor vrouwen.

In mijn vorige blog schreef ik dat de MDL arts voor 90% zeker dacht dat het een FNH is en geen adenoom. Nu spreekt de MDL arts toch weer over een adenoom. Ze weten het gewoon niet. Om dit te kunnen zien is een ander contrastmiddel tijdens de MRI scan nodig. (Ik vraag mij dan alleen maar af waarom ze dat middel dan niet meteen hebben gebruikt, maar goed….) Ik ga er in mijn theorie vanuit dat het toch een adenoom is. De MDL arts die ik vorige week sprak vond dit interessant, gaat het nazoeken, maar heeft zelf geen idee of dit waar kan zijn.

Dus ik denk dit: adenomen groeien van geslachtshormonen. Die zitten in de anticonceptiepil en komen vrij bij een zwangerschap. Beiden zijn niet het geval bij mij. Wel heb ik aan de hand van het boek wat ik eerder noemde geconcludeerd dat ik oestrogeendominantie zou kunnen hebben gehad. En dat komt voornamelijk door stress. Nu heb ik in 2019 veel stress gehad. We kregen een nieuwe schuifpui en dit was een nogal traumatische ervaring voor mij. Inclusief hartkloppingen etc, behoorlijke stress. Vervolgens krijg ik te horen dat het adenoom in mijn lever ineens flink gegroeid was. Ik legde toen trouwens niet meteen de link, pas later dacht ik hier ineens aan.

Actie

Ik ben aan de gang gegaan met het verminderen van stress door meditatie, yoga en ik ben visolie gaan nemen, omdat dit 1 van de simpelste oplossingen was bij oestrogeendominantie. Daar kon ik het minste kwaad mee doen, dus heb ik daarvoor gekozen. In 2020 had ik ook wel stress, maar dit was niks vergeleken met de stress in 2019. De klachten die bij oestrogeendominantie horen werden in de loop van de tijd minder en ik kreeg te horen dat de groei is afgenomen en vervolgens vorige week dat het is gestopt met groeien!

Ik denk dus dat door de stress in 2019 mijn hormonen van slag waren en dit heeft geleid tot de groei van het adenoom. Zoals gezegd, de MDL arts vindt het interessant, ziet wel wat in mijn verhaal, maar zou moeten praten met een gynaecoloog om hier meer over te weten.

Mijn missie is nu natuurlijk om dit adenoom weer te laten krimpen! Het komende half jaar ga ik daar voor!

Actiepunten voor het laten krimpen van het adenoom

De artsen hebben mij altijd verteld dat je zelf niks kan doen aan adenomen. Ik ben het daar vanuit de orthomoleculaire kijk niet mee eens. Ik heb een aantal dingen die ik nu ga doorzetten om dat ding te laten krimpen. Natuurlijk naast zo veel mogelijk gezond eten, wat bij mij betekent veel groenten en zo min mogelijk suikers, gluten en lactose. En ze dus eigenlijk een beetje te bewijzen dat ik wel zelf iets kan doen. 😉 Mocht het toch een FNH zijn dan is het natuurlijk vrij kansloos en was het gewoon domme pech dat het ging groeien. Het voordeel is alleen dat een FNH geen kwaad kan en een adenoom wel. Dus ik ga uit van een adenoom, want dan moet hij gewoon kleiner worden om bloedingen te voorkomen. Is het toch een FNH, dan ben ik in ieder geval lekker bezig geweest.

Meditatie en yoga

Stress moet omlaag. Yoga doe ik al zo’n 3-4 keer per week en dat helpt echt om mijn hoofd rustig te maken. Daarnaast doe ik regelmatig een geleide meditatie. Dit was een beetje ingezakt, maar ik heb nu weer motivatie om dit echt te blijven doen, zeker op de dagen dat ik geen yogales doe.

Periodiek vasten

Sinds mei doe ik aan periodiek vasten, ook bekend als intermittent fasting. Hierbij eet ik niet van, idealiter, 20:00 tot 12:00. Ik sla het ontbijt dus over. Dit is 16 uur niet eten. Dit doe ik sowieso op werkdagen en in het weekend als het uitkomt. Soms is samen ontbijten natuurlijk ook gezellig. Je geeft je lichaam met vasten de rust om te herstellen. Mijn magische doel is in ieder geval 14 uur, want dan begint in theorie het stadium van autofagie. Dat betekent dat je lichaamscellen zichzelf gaan vernieuwen. Oude en kapotte cellen worden opgeruimd en vernieuwd. Periodiek vasten wordt ook aangeraden bij kanker, ook te lezen in het boek Kankervrij van William Cortvriendt. Ik ben hier niet mee begonnen vanwege mijn adenomen, maar een paar weken terug viel bij mij wel ineens het kwartje dat dit wellicht ook zou kunnen helpen bij mijn adenomen. Het is geen kanker, maar wel een gezwel of tumor van foute cellen, dus wie weet… Ik wil nog een aparte blog schrijven over periodiek vasten, maar daarvoor nog even geduld. 😉

Curcuma supplement

Toen ik net wist dat ik adenomen in mijn lever had was ik bezig met de opleiding Natuurvoedingsadviseur van het CIVAS. Tijdens een praktijkdag kwamen de adenomen te sprake en raadde de docent mij aan om curcuma supplementen te slikken. Goed voor van alles, maar ook voor tumoren. En nogmaals, adenomen zijn geen tumoren, maar toch ook wel weer een beetje wel. Ik heb toen een pot gebruikt en nu ook weer. Geen idee of het werkt, want ik heb geen controle. Maar het is sowieso goed voor van alles en af en toe een pot curcuma supplementen kan zeker geen kwaad. Het is het proberen waard.

We gaan het zien hoe het over een half jaar is. Zo jammer dat je niet van de buitenkant kan zien wat er gebeurt! Meer dan in ieder geval zelf het idee hebben dat ik goed bezig ben kan ik in ieder geval niet doen.

Ik hoop natuurlijk dat je hier nooit mee te maken krijgt! Maar mocht je dan toch op mijn website zijn beland omdat je zelf adenomen hebt dan hoop ik dat je iets aan mijn verhaal hebt. Nogmaals, ik ben geen arts, dus ik weet niet zeker of mijn theorie klopt. Dit is puur vanuit de kennis die ik heb, dingen die ik lees en een beetje logica. Maar met de actiepunten hierboven kan je in ieder geval ook niks kapot maken. Twijfel je over iets, overleg dan even met je arts!

Genoemde producten die je misschien interessant vindt:

Adenomen update: De groei is gestopt!
Getagd op:    

6 gedachten over “Adenomen update: De groei is gestopt!

 • 1 februari 2021 om 19:02
  Permalink

  Hee Linda,

  Wat fijn om te lezen dat de adenomen niet meer gegroeid zijn. Ik ben een van die personen die via een Google-zoektocht op je blogs is uitgekomen. 🙂 Over zoiets zeldzaams als leveradenomen is nog weinig ervaring gedeeld online, en ik merkte dat ik zeker behoefte had aan het kunnen lezen van andermans verhalen.

  Ik ben eind december namelijk in het ziekenhuis beland met acute pijnen en ik bleek een leveradenoom te hebben van 11x11x9 cm, waarin een grote bloeding was ontstaan (+ uiteindelijk nog 5 andere adenomen van 2 cm of kleiner). Door spontane regressie van de grootste adenoom (dankzij de bloeding ) zijn ze niet overgegaan op opereren, en hoewel ik daar wel opgelucht over ben, vind ik het toch best eng om die dingen in mijn lichaam te hebben. Ik heb dus veel aan jouw (veelal) positieve updates! Ik hoop heel erg dat je ermee door blijft gaan!

  Beantwoorden
  • 1 februari 2021 om 19:52
   Permalink

   Wow heftig! Is die bloeding vanzelf weer gestopt? Het is inderdaad een heel gek idee om dingen in je lijf te hebben die je niet kan zien, maar die ineens dingen kunnen gaan doen waar je niet op zit te wachten. Wordt je ook over een aantal maanden weer gecheckt om te kijken wat ze doen?

   Super bedankt voor je compliment! Voor deze reacties doe ik het, zodat ik mensen inderdaad kan helpen. Al is het maar doordat je dan kan lezen dat je niet de enige bent die ermee te maken heeft. 🙂

   Beantwoorden
   • 1 februari 2021 om 22:46
    Permalink

    De bloeding is gelukkig gestopt na enkele dagen (moest een paar daagjes blijven, prima want de pijn was toch niet te harden, ik kon alleen maar stilliggen). Na ontslag ben ik nog even flink ziek geweest (pijn, moeheid, nachtzweten, temperatuur die alle kanten op vloog). Daarna werden alle symptomen heel langzaam steeds minder. Ik moet over een halfjaar inderdaad weer in de MRI om te kijken hoe het er allemaal uit ziet!

    Het meest vervelende was dat ik een maand in veel onzekerheid heb gezeten. Door de feestdagen en corona was alles enorm vertraagd. Het duurde 3 weken voordat het AMC de MRI-beelden had doorgekregen van mijn plaatselijke ziekenhuis, en de artsen eindelijk een MDO konden doen. Daarom kon ik pas 2 weken geleden voor het eerst bij een arts terecht met al mijn vragen. Dat was misschien nog wel het zwaarste. Nog een reden dat ik via het internet naar meer informatie én bevestiging zocht dat ik écht nog niet dood ging. Haha. Ik denk eraan om misschien mijn verhaal ook maar op te schrijven, om precies dezelfde reden als dat jij dat doet. 🙂 Hoe meer informatie er bij komt over deze toch zeldzame aandoening, hoe beter.

   • 2 februari 2021 om 08:44
    Permalink

    Ow irritant dat dat zo lang geduurd heeft. Onzekerheid is het meest vervelende inderdaad. Fijn dat je je nu wel weer beter voelt!
    Je verhaal opschrijven kan sowieso geen kwaad, al is het maar voor jezelf. Ik lees het van mijzelf nog wel eens terug en dan blijkt dat ik toch wel dingen vergeten ben. Op zich niet erg, maar soms maak ik de dingen dan groter dan ze zijn 😉

 • 1 februari 2023 om 02:17
  Permalink

  Hoi Linda,
  Ten eerste wil ik je even bedanken voor het maken van deze blog. Het is fijn om te lezen hoe jij dit hebt (ervaart) ervaren.
  Zelf ben ik afgelopen december er achtergekomen dat ik ook een leveradenoom heb van maar liefst 16,8cm. Hier zijn ze achtergekomen doordat ik behoorlijk ziek ben geworden en er op dat moment ook een bloeding in de adenoom (waar wij nog niks van wisten) zat. Ook de dag voor oud en nieuw bleek er weer een bloeding in de adenoom te zitten. Waardoor ik mij dus weer zo ziek voelde (duizelig, misselijk, geen eetlust en heftige pijn). Het meest vervelendste aan dit alles vind ik nog het afwachten. Zal het kleiner worden. Moet ik niet voorzichtiger zijn. En vooral de onzekerheid. Mijn vraag is heb je nog enige tips of adviezen om hier beter mee om te gaan?

  Beantwoorden
  • 10 februari 2023 om 13:33
   Permalink

   Hoi, wat vreselijk zeg! Zo groot! Halen ze die dan niet operatief weg?
   Mij is altijd verteld dat er niks aan te doen is qua voeding ofzo. Ik zelf heb een pot kurkuma supplementen genomen. Omdat dit “anti-tumor” is en dat gaf mij wel een lekker gevoel om 1 pot hiervan te nemen. Je kunt bijvoorbeeld die van Vitakruid nemen (10% korting met mijn code Natuurlijklinda): https://www.vitakruid.nl/products/curcuma-c3-2x Het kan niet veel kwaad sowieso om te nemen, kurkuma helpt bij meerdere processen. Check wel even of je het kan nemen als je ook andere medicijnen gebruikt.
   Verder ben ik gaan letten op genoeg voeding wat de lever ondersteunt. Of dit echt helpt tegen adenomen vraag ik mij af, maar mijn gevoel zei dat als ik goed voor mijn lever zorg, deze in ieder geval ok blijft en wie weet helpt het bij het opruimen van de adenomen. Ik heb hier ook een blog over geschreven: https://www.natuurlijklinda.nl/zo-ondersteun-lever/
   Heel veel succes! Ik hoop dat ze je in het ziekenhuis goed kunnen helpen, waardoor jij je weer goed gaat voelen.

   Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *