Binnen de oervoeding worden nachtschade groenten afgeraden. Ze zouden giftig zijn en niet geschikt om te eten. Maar hoe erg is het nu echt gesteld met deze groenten? In deze blog lees je het antwoord!

Wat zijn nachtschades?

Deze groenten heten zo omdat sommige soorten binnen de nachtschade familie gaan geuren in de nacht. Het woord schade verwijst naar de giftige eigenschappen die deze planten hebben. Onder de nachtschades vallen:

  • Tomaat
  • Aubergine
  • Paprika
  • Aardappelen
  • Pepers
  • Gojibessen
  • Tabak

Waarom zijn nachtschades giftig?

Bovengenoemde planten bevatten giftige stoffen, de saponinen. In aardappelen is dit bijvoorbeeld solanine en in tomaten tomatine.

Klachten als gevolg van nachtschade

Deze giftige stoffen werken in op het zenuwstelsel en de spijsvertering. Klachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn buikpijn, diarree, slaperigheid, en duizeligheid. Solanine veroorzaakt ook ontstekingen aan de darmwand en gewrichten. De klachten lijken op reuma, artritis en fibromyalgie.

Hoe slecht is het echt?

Dit schrikt natuurlijk af! Maar er is hoop. Hoe langer de vrucht in de zon heeft gerijpt, hoe minder antinutriënten er in zitten! De rijpheid kan je zien aan de kleur. Hoe roder de vrucht, hoe rijper. Groene paprika is dus niet rijp en bevat veel antinutriënten. Maar rode paprika bevat veel minder antinutriënten. Zo zorgt de plant ervoor dat de vruchten niet onrijp gegeten worden. Ditzelfde geldt voor tomaten. En aubergine heeft van nature al vrij weinig antinutriënten.

Gevoeligheid

Verder is het per persoon nogal verschillende hoe en of je reageert op nachtschades. Vrouwen zijn er bijvoorbeeld gevoeliger voor dan mannen. Heb je wel eens buikpijn na het eten van paprika? Of krijg je vage gewrichtsklachten na het eten van aardappelen? Dan kan het best eens zijn dat jij er gevoelig voor bent. Een eenvoudige manier om dit te testen is door 2 weken geen nachtschades te eten. Vervolgens neem je weer eens paprika of tomaat en kijk je hoe je daarop reageert.

Mijn advies

Niet iedereen zal last krijgen van nachtschades. Maar het blijft een feit dat deze groenten niet vrij zijn van gifstoffen. De meeste mensen kunnen ze wel eten, maar beter is om dit met mate te doen. En kies sowieso voor de rode varianten! Ik eet alleen rode paprika’s en nooit meer de groene en gele sinds ik dit weet. Het helpt ook niet mee dat ik de groene echt niet lekker vind natuurlijk. 😉
Mijn advies is, zoals wel vaker, let op je lichaam! Je lichaam vertelt je vanzelf of het voor jou een goed idee is om dit te eten. Heb je klachten die hierboven genoemd zijn, probeer het dan gewoon eens 2 weken niet te nemen. Wie weet kom jij zo wel achter de oorzaak van je klachten.

Bronnen:

Boek “Oerslank” van Yvonne van Stigt
Website www.ahealthylife.nl
Website www.gezondheidsnet.nl

Ben je benieuwd naar meer informatie over voeding? Kijk dan eens bij de boeken in de Natuurlijk Linda shop!

Nachtschade giftig of niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *