muntEen aantal weken terug hoorde ik 3 mannen in de sportschool praten over gezond eten. Ik vond dat leuk om te horen, want dat betekent dat ze in ieder geval nadenken over wat gezond is!

Toch hoorde ik in het verhaal een misverstand. Een van hen zei dat te veel zout niet goed voor je is (eens! Tenzij je een lage bloeddruk hebt, dan is het juist goed om wat meer zout te eten, zolang je het niet overdrijft), maar een ander reageerde daarop dat kip zonder kruiden helemaal niet lekker is. Daar gingen zij toen samen op verder dat het dan maar beter smaakloos kan zijn dan dat je teveel zout eet. Ineens hadden zij kruiden dus omgedoopt tot zout.

Aangezien ik vrij dichtbij bezig was en ik al eens eerder een praatje met hen had gehad ben ik erop ingehaakt en heb uitgelegd dat kruiden iets anders is dan zout. Kruiden zijn kruiden. Zij kenden echter alleen kruiden als bijvoorbeeld de kipkruiden mixen die zij gebruikten. In zo’n mixpotje zit inderdaad heel veel zout, 70% van het hele potje is zelfs zout! Toen ik ze vertelde dat je ook potjes hebt met gedroogde kruiden van 1 soort, zodat je zelf, zonder zout, je mix kunt maken waren ze verbaasd, maar ze zouden er zeker naar gaan kijken in de winkel! Het verbaast mij dan weer dat ze dat niet kenden, want de mixen staan vaak echt strak naast de potjes met losse kruiden. Maar ik ben allang blij dat ze het van mij aannamen en ernaar gaan kijken. 😉

Met kruiden en specerijen kan je je gerechten een heerlijke smaak geven. Verschillende soorten kunnen ook gebruikt worden voor specifieke doeleinden. Hier een aantal voorbeelden:

  • Gember en kurkuma zijn verwarmend en ontgiftend
  • Kamille geeft rust en wordt dus vaak gebruikt voor het slapen gaan
  • Kaneel remt bloedsuikerschommelingen
  • Marjolein kalmeert de maag
  • Munt bevordert de spijsvertering
  • Oregano werkt goed tegen parasieten
  • Zwarte peper verwarmt en geeft energie

Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dan wordt het zo’n lange lijst dat jullie stoppen met lezen. 😉

Van veel kruiden, zoals munt, citroenmelisse en gember kun je thee maken, wat ook erg lekker is en veel gezonder dan zwarte en groene thee, helemaal als je het maakt met verse kruiden.

Ik drink zelf heel vaak thee van munt en gelukkig is dat tegenwoordig ook overal in de horeca te vinden! Wij doen ook heel veel kruiden en specerijen door het eten, vaak gedroogd en soms vers. Je kan hiermee aan je groenten een andere smaak geven en zo bepalen of je het vandaag een Chinees of Spaans tintje geeft. Gebruik jij ook kruiden? Welke is jou favoriet?

Pura Vida!

Kruiden niet hetzelfde als zout!
Getagd op:        

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *