We hebben al heel wat zonuren mogen tellen dit jaar en voor de meesten ligt de eerste keer op het terras alweer achter de rug. Binnenkort kunnen we er officieel dan ook niet meer omheen: het is voorjaar!
Om deze heerlijke tijd van nieuw leven, ontspruitend groen en voorzichtig optimisme ook in de keuken door te laten werken hebben we 3 heerlijke voorjaarsrecepten voor je uitgewerkt. Het gaat om een echte power salade, een fris groenteshotje en een warm gerecht dat je naar smaak kunt aankleden. De recepten zijn tot stand gekomen in samenwerking met deze Utrechtse cateraar.
California Power Salad
Deze salade is heel gemakkelijk te maken en zit bomvol powerfood. Heerlijk na afloop van een fijne voorjaarswandeling. Maak hem als maaltijdsalade, of als kleurrijk bijgerecht voor een picknick in het park. Vervang voor een vegetarische variant de kip of kalkoen door een gekookt eitje of kies een lekkere blauwe kaas.
Ingrediënten voor 1000 gram (4 personen)
- 300 gram spinazie
- 150 gram quinoa
- 120 gram feta
- 130 gram kip of kalkoen filet
- 100 gram komkommer
- 100 gram avocado
Marinade voor de kip of kalkoen, combineer naar smaak:
- paprika poeder
- cayennepeper
- rozemarijn
- citroensap
- olijfolie
- grove zeezout
Citroendressing:
- 40 ml Olijfolie
- 20 ml Azijn
- 15 ml Citroensap
- 15 ml Mosterd
Bereiding
- Maak naar smaak de marinade voor de kip of kalkoen. Meng deze door de gesneden kip of kalkoen filet. Laat dit liefst een paar uur staan vóór verdere bereiding.
- Bak wanneer de marinade goed ingetrokken is de kip of kalkoen filet goed en gelijkmatig gaar. Gebruik hiervoor laag vuur om te voorkomen dat de filet uitdroogt. Laat de filet nu afkoelen.
- Kook de quinoa totdat deze gaar is. Tip: er is inmiddels ook quinoa van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
- Snijd de paprika in reepjes, de komkommer in stukken en de avocado in lange parten.
- Meng de afgekoelde quinoa met de paprika, komkommer, afgekoelde kip of kalkoen en schep dit over de spinazie.
- Verbrokkel de feta tot kleine stukjes en gebruik deze samen met de avocado als topping.
- Schenk tenslotte de dressing over de salade en de salade is klaar om te serveren.

Pittig komkommershotje
Dit is een echte gezonde oppepper voor tussendoor, mooi te serveren in shotglaasjes of een reageerbuisje.
Basis ingrediënten voor 2500 ml
- 1750 gram komkommer
- 750 gram selderij
- verse rode peper naar smaak
- garnituur naar keuze
Bereiding
- Vermaal de komkommer en selderij in een keukenmachine of blender tot een mooi verdund, soepel geheel. Voeg indien nodig of naar smaak wat water toe om te verdunnen.
- Hak de verse rode peper in kleine stukjes, voeg deze aan het mengsel toe en vermeng het goed in de keukenmachine of blender.
- Schenk het mengsel in de glaasjes en top af met fijngesneden rode peper en andere garnituren naar smaak. Een vers takje koriander oogt mooi en geeft een extra kick.
Gevulde courgette en puntpaprika
Dit gerecht is eigenlijk één groot en gezond feest dat je zelf kunt invullen naar smaak. Het draait helemaal om de garnituren die je uitkiest. Hieronder vind je een vegetarische suggestie, maar er is natuurlijk eindeloos te variëren met de toppings. Ook een fijn gerecht om op het dakterras te bereiden in de smoker.
Basis ingrediënten
- Hele courgette
- Hele puntpaprika
- Linzen (kies een soort naar smaak, beluga linzen zijn bijvoorbeeld erg gezond)
- Zilvervliesrijst
- Olijfolie
- Citroensap
Vegetarische garnituren
- Parmezaanse kaas
- Oregano
- Cherry tomaatjes
- Paranoten
Bereiding
- Halveer de puntpaprika en verwijder eventueel de zaadjes.
- Halveer de courgette en hol het midden uit. Bewaar de verwijderde courgette voor een ander gerecht of om eventueel fijn gesneden als garnituur over de puntpaprika toe te voegen.
- Vet een ovenschaal in met olie, besprenkel de courgette en puntpaprika met olie en zet ze 10 minuutjes in de oven op 200 graden.
- Kook intussen de zilvervliesrijst.
- Was de linzen en kook deze. Let op dat ze niet te lang staan maar hun bite behouden.
- Meng de linzen en de rijst door elkaar, haal de courgette en puntpaprika uit de oven en vul deze met het mengsel.
- Besprenkel de gevulde courgette en puntpaprika met olijfolie en een klein beetje citroensap.
- Zet de ovenschaal 5 minuten in de oven op 220 graden.
- Rasp de parmezaanse kaas, halveer de cherry tomaatjes en hak de paranoten in stukjes.
- Haal de gevulde courgette en puntpaprika uit de oven, verdeel de cherry tomaatjes over de vulling, bestrooi alles met oregano en gehakte paranoten en bedek tenslotte de courgette en puntpaprika met parmezaanse kaas.
- Laat het geheel nog 5 minuten op 220 graden in de oven staan, daarna is het gereed om te serveren.
- Besprenkel bij het serveren eventueel nog met citroensap.
Ik hoop dat jullie zullen genieten van deze frisse en gezonde recepten. Laat hieronder weten hoe de recepten bevallen en welke garnituren jij het lekkerst vindt.
Deze blog is het resultaat van een samenwerking met Van Rooijen Catering. Zij leveren dagelijks ontbijt, lunch, borrel en diner aan bedrijven en bedrijfscateraars. Hierbij werken ze zoveel mogelijk met lokale producten en bieden altijd een gezond alternatief. Blijf op de hoogte via hun blog.
Jam! Ga ik proberen.
Leuk! 😀 Welk recept ga je proberen?