Vanaf het moment dat er buiten weer gesport mocht worden geeft de yogastudio waar ik al 2 jaar heen ga buitenlessen. Ik vind het heerlijk! Ik ben sowieso altijd liever buiten dan binnen en het lijkt buiten ook makkelijker te gaan dan binnen. Misschien omdat er meer zuurstof is? Of de hele ambiance, met vogeltjes, de bladeren die door de bomen waaien en met een beetje geluk de zon lekker op je huid.

Buitenyoga brengt alleen ook soms wel wat uitdagingen met zich mee en daarom wil ik jou deze tips meegeven voor als je buitenyoga gaat doen. Waar kan je rekening mee houden? Wat is handig om te doen?

yoga buitenles

Laagjes!

Als het 25 graden met een zonnetje is, dan is het duidelijk. Korte sportbroek, topje erop en gaan, niks aan het handje. Maar we leven nu eenmaal in Nederland, waar het weer vaak nogal onvoorspelbaar is. Dus laagjes, vooral aan de bovenkant. De onderkant is vaak makkelijker. Afhankelijk van de temperatuur en wat je zelf fijn vindt kan je een lange yogalegging (Onzie is mijn favoriete merk op dit moment) aan doen of een 3kwart. Ik krijg het al snel veel te heet, dus als het zonnetje een beetje warm is gaat bij mij de korte broek aan.

Met de bovenkant kan je wat meer variëren. Handig is om een top of shirt aan te doen (over een sportbh) en daar overheen een vest of trui en als het echt koud is, kan je daartussen nog een shirt met lange mouwen doen. Let wel op dat je trui makkelijk aan en uit te doen is, zodat je niet staat te rommelen als je het ineens te warm krijgt. Sommige truien hebben zo’n smalle hals dat je er niet zomaar uit bevrijd bent, die is dan niet zo handig. Met deze laagjes kan je iets uit doen als je het warm krijg of iets aan doen als je het juist koud krijgt.

Opengeknipte vuilniszak

Aangezien het ook nog wel eens wil regenen zal het met enige regelmaat voorkomen dat je je matje neerlegt op een natte ondergrond. Er zijn vast hele goede niet-doorlatende matten te krijgen, maar mijn mat laat op een gegeven moment water door als je te lang op 1 plek zit of staat. Dat vind ik vies! Dus, neem zo’n grote vuilniszak, knip die open, zodat hij de lengte krijgt van een yogamatje, doe die standaard in je tas en leg die onder je mat als de ondergrond nat is. Zo krijg je geen natte plekken meer in je matje.

Waterdichte tas

Het gaat een beetje lijken op “Tips bij veel nattigheid”, maar het is nu eenmaal zo dat het vaak voorkomt in Nederland dat de ondergrond nat is als je iets buiten gaat doen. Als het niet door regen is, dan is het wel door dauw in de ochtend. Dus nog een tip voor als de ondergrond nat is! Je zal vast een tas mee hebben, al is het maar voor een extra vestje, sokken, flesje water, sleutels of je telefoon. Neem dan wel een tas mee die geen water doorlaat, want dan is binnen no-time al het water wat onder je tas lag verplaatst naar in je tas. Dus geen stoffen tas, maar een tas van materiaal wat geen water doorlaat. Ik heb bijvoorbeeld een kleine shopper die gemaakt is van oude grote reclamedoeken van het Alexandrium in Rotterdam. Daar gaat geen druppel doorheen. Jaren terug deelden ze die daar uit. Gemaakt door Bannerbag.nl (geen reclame, gewoon een goed idee vind ik) Ik hou wel van dit soort duurzame initiatieven!

Zonnebrand en zonnebril

Natuurlijk zijn er toch ook heel veel dagen dat buitenlessen gegeven worden in de volle zon! Heerlijk! Let dan wel even op dat je je thuis alvast insmeert met zonnebrand, want je bent toch al snel een uur buiten en voor je het weet kom je thuis met pijn door verbrande plekken in plaats van spierpijn. Dat zou toch vervelend zijn.

Mocht je het vervelend vinden om tegen felle zon in te kijken, of gewoon niet zo goed kunnen tegen fel licht, doe dan een zonnebril op. Ik heb altijd al een normale bril op, dus een zonnebril zit ook echt niet in de weg bij yoga. 🙂

Aan de slag!

Met deze tips ben je hopelijk een heel eind op weg in je voorbereiding voor een heerlijke buiten yogales in de buitenlucht. Hopelijk komen er nog vele mooie dagen aan, zodat we lekker lang buiten yogalessen kunnen volgen. Ook als de yogastudio waar ik ga officieel weer naar binnen mag blijven ze toch doorgaan met wat buitenlessen, dus ik kijk uit naar een heerlijk yogazomer! Heb jij nog aanvullende tips waar ik niet aan gedacht heb? Laat het mij dan even weten! 😀

Tips voor buitenyoga
Getagd op:        

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *