https://www.googletagmanager.com/gtag/js?id=G-HESP0X0EK3

OlifanyTem je olifant? Je denkt misschien, die Linda is niet helemaal goed geworden 😉 Maar ik kan je gerust stellen, het gaat prima met mij hoor! Je olifant is in dit verhaal je onderbewustzijn!

In januari vorig jaar ben ik begonnen met een wekelijkse les yoga en meditatie. Ik vind dat heerlijk! Ik kom er altijd heel ontspannen vandaan. Thuis wilde ik ook gaan mediteren, maar na een paar keer weer te hebben geprobeerd om dit thuis op te pakken kwam ik tot de conclusie dat dit niet zo makkelijk is om zomaar even te gaan doen. Mijn zoveelste poging was na een paar dagen weer op niks uitgedraaid.

Toen de osteopaat, waarbij ik onder behandeling ben voor de pijn in mijn stuitje, zei dat ik “eigenlijk in een soort meditatieve toestand iedere dag 10 minuten alle spanning los moet laten in mijn bekken en heupen” dacht ik tja, misschien moet ik het dan toch eens echt gaan doen en wie weet is dit de stimulans die ik nodig heb. Dus ik weer op mijn meditatiekussen, maar nee, op duistere wijze krijg ik het zelf niet voor elkaar om dit iedere dag te doen.

Vervolgens kreeg ik van Frank voor kerst de keuze om een workshop of cursus uit te zoeken! Ik heb toen gekozen voor een meditatiecursus bij Robert Bridgeman (nee, ik heb geen aandelen, ik vind het gewoon een leuke cursus 😉 ). Eerst een cursusdag, vervolgens 4 weken oefeningen van een cd, daarna natuurlijk het vasthouden van de dagelijkse routine en ik heb mij ook meteen maar ingeschreven voor de verdiepingsdag 3 maanden later. Als ik het doe, doe ik het goed hè ;). 2 weken terug was de eerste cursusdag. Heel interessant om de theorie achter mediteren te leren en wat er gebeurt in je hersenen. Het helpt zeker om te weten hoe het werkt om het ook echt te gaan doen.

Robert had het op die dag over je olifant. De olifant staat symbool voor je onderbewust. Je onderbewustzijn die zegt dat je bijvoorbeeld ergens mee moet stoppen of dat dat chocolaatje echt nog wel kan. Door te mediteren kom je steeds dichter bij je onderbewustzijn en op deze manier kan je je olifant leren kennen en daarmee ook temmen! Ik ben nu bezig met week 2 van de cd, 15 minuten mediteren per dag door te focussen op je ademhaling. Nou, ik kan je vertellen, die olifant heb ik ontmoet! “Is die timer nu echt nog niet klaar? Het is toch allang 15 minuten?”, “Je rug doet zeer! Kap ermee!”. Mijn gedachten gaan alle kanten op. Maar omdat dit nu echt een cursus is houd ik het zowaar wel vol! Nu al bijna 2 weken iedere dag! 😀 Het schijnt dat je je beter zal kunnen focussen als je langer oefent, dus dit keer hou ik vol!

Nu ik weet van de olifant kom ik hem overal tegen 😉 Als ik bijvoorbeeld mijn bed uit moet hoor ik mijn olifant zeggen “Je ligt veel te lekker, nog een paar minuten, dat geeft echt niet!”. Ook op de sportschool… Zondag met de body pump was hij er weer. “Het is te zwaar!”, “Kappen nou!”, “Dit gaat toch niet?!”, “Leg die halter neer!”. Maar ik heb nu ook geleerd mijn olifant te temmen, dus ik heb er niet aan toegegeven en daardoor voelde ik mij juist nog veel beter, omdat ik toch een beetje mijzelf heb overwonnen! Heerlijk!

Ook kijk ik nu ineens anders naar de Cool Challenge die ik vorig jaar heb gedaan, waar ik het in deze blog over had. Toen was het onderzoek vooral gericht op de gezondheidsvoordelen en daarbij merkte ik niet zoveel. Maar in de cursus werd het koude douchen ook genoemd bij het uitdagen van je olifant. Zo had ik het nog niet bekeken! Maar nu ik er zo over nadenk is het wel waar! Het geeft wel een kick dat je toch onder die belachelijk koude douche gaat staan. Ik moet eerlijk toegeven dat ik nog niet nogmaals onder de koude douche ben gaan staan, maar diezelfde kick kreeg ik wel in het koude dompelbad in de sauna 😀 Het is eigenlijk gewoon heerlijk om iets te doen waarvan je olifant overtuigd is dat het echt een heel slecht idee is!

En die olifant is natuurlijk ook van toepassing bij je eetpatroon! Je olifant is degene die zegt dat dat chocolaatje echt wel kan en die ervoor kan zorgen dat je, ondanks je onwijs goede voornemens, toch weer dingen eet die je eigenlijk niet wilt. Achteraf denk je dan misschien “Waarom heb ik dat nou toch weer gedaan? Ik wilde het zo graag anders gaan doen!” Dat is wat je olifant doet… Geef er eens niet aan toe en blijf toch van dat snoepje of chocolaatje af! Je zal merken dat je je hier goed door voelt!

Ik merk dat ik, nu ik van mijn olifant weet, hem ook herken bij bepaalde dingen die ik doe, zoals bij het sporten en wanneer mijn bed veel te lekker ligt. En ik merk ook dat het heerlijk is om mijn olifant in toom te houden! Natuurlijk kan ik hem niet ineens nu helemaal temmen, maar door het alleen al hier en daar te herkennen kom ik telkens een stapje verder bij het temmen van mijn olifant.

Wanneer kom jij je olifant tegen? Je BENT geen olifant, je HEBT een olifant, dus deze kan je temmen! Tem je olifant! 😀 Succes hè 😉

Pura vida!

Update! Lees hier hoe het mij 3 maanden later vergaan is op de verdiepingsdag van de meditatie cursus! 🙂

Tem je olifant!
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.