11 november kreeg ik dit bericht doorgestuurd van een vriendin: Wie de richtlijn van het Voedingscentrum volgt, krijgt dagelijks 20 bestrijdingsmiddelen binnen

Heel interessant, shocking eigenlijk wel en samen met het Zweedse onderzoek wat gedaan was bij een gezin, wat ik al eens eerder had gezien zette mij dat toch weer aan het denken. Dat Zweedse onderzoek is hier te lezen: Human exposure to pesticides from food. Zodra ze stopten met het eten van niet-biologische voeding waren de chemicaliën uit hun lichaam! De chemicaliën die ze in zich hadden kwamen dus puur uit niet-bioloigsche groenten en fruit.

Wat eet ik al biologisch?

Wij doen de meeste boodschappen bij de Lidl. Ze zijn al jaren de beste in groenten en fruit en ze zijn goedkoop. Ze hebben ook het een en ander biologisch. Zo nemen we de wortelen en het rundergehakt al heel lang biologisch. Vooral omdat de bio wortelen niet veel duurder zijn en het bio gehakt echt veel lekkerder is dan de niet bio variant. Pompoen hebben ze altijd al alleen biologisch.

Bij de Albert Heijn ga ik heel af en toe langs om een stapel biologische volkorenspaghetti van het eigen merk te halen. Die is gewoon het lekkerst! En verder eet ik dingen als havermout, chiazaad, cacao nibs, kokosrasp, etc allemaal al vanaf het begin biologisch.

Dan toch maar over op helemaal biologisch?

Na dat nieuwsbericht hebben we nagedacht over of we dan toch helemaal biologisch wilden gaan eten. Maar ik vind het zo duur! Dus we hebben een tussenvorm bedacht om eerst te proberen. Bij de Lidl hebben ze tegenwoordig steeds meer biologische groenten en fruit. Dus ons plan was om eens een maand te proberen alles wat ze bij de Lidl in bio variant hebben, die dan ook te nemen. Alles wat ze niet bio hebben, nemen we dan gewoon de niet biologische. Zo kunnen we kijken of we verschil merken in hoe wij ons voelen en we kunnen kijken wat dit met de portemonnee doet. En deels biologisch is al beter dan helemaal niet biologisch denk ik dan maar!

En actie!

De eerste keer dat we weer boodschappen gingen doen was 15 november, dus toen is de testmaand gaan lopen. Allereerst gingen we naar het biologische deel in de Lidl en alles wat ze niet bio hadden hebben we niet-biologisch gekocht, zoals het plan was. Dit hebben we zo een maand volgehouden.

Lekkerder?

De eerste vraag is natuurlijk: Is de biologische variant lekkerder? Het antwoord is ja en nee. Ik eet iedere dag bananen, vooral op mijn werk. Gewoon omdat ze super makkelijk zijn. De biologische, fairtrade variant is echt veel lekkerder! Avocado’s daarentegen zijn niet te eten biologisch. In ieder geval die ze bij de Lidl hebben. Die zijn al rot voordat je ze koopt. Dus dat is niet handig. Dan kan ik ze niet eten. Dus daarmee ben ik weer terug gegaan naar de niet-bio variant voor de avocado’s. Een ander opmerkelijk punt waren de appels. Frank neemt vaak appels mee naar zijn werk. Hij heeft een notenallergie en kan soms ook niet tegen appels. En met de biologische appels kreeg hij ook last van allergiekriebels, waar hij met Pink Lady of Royal Gala nergens last van heeft. Hij is dus weer gestopt met de biologische appels. Wel interessant dat dat een allergische reactie geeft. Ik ga er nog eens achteraan hoe dat kan. Misschien dat de pesticiden op de niet-bio appels ervoor zorgen dat beestjes er niet zijn die een bepaald stofje in de appel af kunnen geven, waardoor een allergische reactie kan ontstaan. Al heeft hij ook met sommige niet-bio appels last ervan. Blijft vooralsnog een raadsel.

Qua paprika’s, courgettes, witlof, etc proef ik niet veel verschil. Het geeft hooguit een beter gevoel, dat dan weer wel.

Fitter?

En voelen wij ons ook beter nu we meer biologisch eten? Nee, ik voel geen verschil. Maar ik moet erbij zeggen dat ik wel ook meer chocola ed heb gegeten vanwege Sinterklaas en kerst enzo. Dus helemaal eerlijk is het niet om te vergelijken. Ik heb mijn bloed niet gecheckt, dus of ik ook echt minder chemicaliën in mijn lijf heb nu weet ik niet.

En de kosten?

Ik ben zo’n neuroot die alle inkomsten en uitgaven bijhoud in een Excel bestand. 😉 Dus ik weet precies wat we per maand aan boodschappen uitgeven! In de half-bio-maand waren we 25 euro meer kwijt dan het gemiddelde van heel 2017. Dit valt dus wel binnen de normale variatie die we altijd hebben. En het is 1 maand die we geprobeerd hebben, dus wetenschappelijk niet goed opgezet. 😉 Maar het geeft een beetje een idee dat het niet ineens 60 euro duurder is. Dus het lijkt mee te vallen.

Groentenpakket

We hebben ook nog nagedacht over zo’n biologisch groentenpakket. Die kan je dan wekelijks (of minder) thuis laten bezorgen. Maar ik vind het zo duur!! Ik denk dat als je normaal alles bij de AH haalt het misschien wel interessant is. Maar aangezien wij het grootste deel bij de Lidl halen en ze daar ook best veel biologisch hebben zal het echt veel duurder worden om zo’n pakket te nemen. Ik vind dat dus nog een te grote drempel om daarop over te gaan. Plus dat de meeste organisaties die dit aanbieden alleen maar bezorgen op tijden dat wij niet thuis zijn. En we hebben geen schuurtje oid in de voor”tuin” waar het neergezet kan worden. Dus dat wordt ook wat lastig allemaal.

En nu?

Feit is dat AH duur is, maar ook dat zij wel zo’n beetje alles ook in biologische variant hebben. Ik wil in het nieuwe jaar een keer een maand gaan proberen om alle bio dingen die ze hebben bij de Lidl te kopen. En alles wat ze daar niet hebben dan bij de AH te gaan halen. Om echt een maand helemaal bio te eten. Ik ben wel benieuwd wat er dan gebeurt. Met ons lichaam en met de portemonnee. 😉

Hoe denk jij over wel of niet biologisch eten?

 

Een maand semi-biologisch eten
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *