Heb jij er wel eens over nagedacht wat het eigenlijk kost om te pinnen in het buitenland? Ik wel! 😉 Frank bankiert bij de Rabobank en ik bij de ING en ook onze gezamenlijke rekening is bij de ING. Frank heeft een VISA en ik heb een Mastercard. Zo kunnen we altijd, waar we ook ter wereld zijn, geld uit de muur krijgen of ergens betalen, omdat we meerdere opties hebben. Je kunt nu eenmaal niet overal alles gebruiken is gebleken. Voor deze 2 banken heb ik op een rijtje gezet wat het goedkoopst is om te doen. Want je betaalt altijd extra! Maar wat is de goedkoopste optie? Ik heb het uitgezocht. Dan hoef jij dat niet meer te doen als je bij 1 van deze banken bankiert en op reis gaat buiten Europa en kan je meteen de goedkoopste optie gaan doen. Handig toch? 😀

Wat betaal je extra bij welke bank en met welke pas?

Hier zie je een overzicht van hoeveel je bij welke bank betaalt voor het gebruik van de pinpas of de creditcard en ook zie je de kosten van geld opnemen uit de muur of betalen met de pas. (Gegevens van februari 2018)

Welke bank?Welke pas?ActieKoersopslagExtra kosten
INGPinpasGeld opnemen1,1%€ 2,25
INGCreditcardGeld opnemen2%2% (minimaal €4,50)
INGPinpasBetalen1,1%0
INGCreditcardBetalen2%0
RabobankPinpasGeld opnemen1,1%0
RabobankCreditcardGeld opnemen2%€ 4,50
RabobankPinpasBetalen1,1%0
RabobankCreditcardBetalen2%0

Je ziet dat de pinpas altijd een koersopslag heeft van 1,1% en de creditcard altijd een koersopslag van 2%. Daarnaast zie je dat de Rabobank alleen bij geld opnemen met de creditcard extra kosten heeft. ING heeft daarentegen, naast het opnemen van geld met de creditcard, ook extra kosten bij het opnemen van geld met de pinpas.

Wat betekent dat voor de kosten?

De vraag is nu natuurlijk, wat betekent dit voor de kosten die je uiteindelijk kwijt bent? In onderstaande grafiek zie je hoe de kosten omhoog gaan bij het opnemen of betalen van een hoger bedrag. Op de X-as zie je het bedrag dat je wilt opnemen of betalen. Op de Y-as zie je hoe hoog de kosten daarbij zijn. Klik op de grafiek voor de vergroting. 🙂

Kosten per bank en pas voor betaling en opnemen van cash geld. Let op, de lijnen van “Pin betalen ING”, “Pin opnemen Rabobank” en “Pin betalen Rabobank” liggen precies over elkaar. Dit geldt ook voor “Creditcard betalen Rabobank” en Creditcard betalen ING”. Hierdoor zie je deze lijntjes niet meer afzonderlijk van elkaar.

Wat is de goedkoopste manier voor pinnen in het buitenland?

1. Betalen met je pinpas

Het allergoedkoopst om te doen is betalen met je pinpas (Rabobank of ING maakt niet uit) of cash geld opnemen met de Rabobank pinpas en vervolgens hiermee je uitgaven doen. Helaas is het vaak niet mogelijk om buiten Europa met de pinpas te betalen. Maar het is soms wel mogelijk! Ik las bijvoorbeeld dat in Amerika in supermarkten met de pinpas betaald kan worden (kan iemand dit bevestigen, aangezien wij naar Hawaii gaan? 😉 ) Dus, als het kan, betaal met je pinpas!

2. Betalen met de creditcard

Daarna is het goedkoopst om te betalen met de creditcard (Rabobank of ING maakt niet uit). Dit scheelt per iedere €500 toch weer €4,50 in extra kosten. Aangezien pinnen met de betaalpas dus vaak lastig is, is de vraag of je die €4,50 het waard vindt om met cash op zak te lopen in plaats van overal de creditcard te pakken. In een aantal landen waar we zijn geweest, zoals onder andere Tanzania en Madagaskar, is met creditcard betalen soms lastig en onveilig en wordt ook afgeraden. Dan moet je dus wel met cash aan de gang, of je dat nou fijn vindt of niet. In landen als Canada en Amerika is cash alleen nodig voor kleine dingen en kan je je afvragen of je dan de moeite wilt nemen om met cash aan de gang te gaan voor €4,50 per iedere uitgegeven €500. Dit moet je natuurlijk helemaal voor jezelf uitmaken wat je fijn vindt.

Onze begroting (voor zover we die hebben…) voor Hawaii vertelt ons dat we tijdens de reis nog zo’n €4000 – €5000 euro gaan uitgeven ter plekke (is van uitersten uitgegaan, ik hoop ergens dat het wat minder zal zijn 😉 ). Dat betekent dan dat we zo’n €36 tot €45 euro kunnen besparen door in de gaten te houden of we met de pinpas kunnen betalen en door cash geld te gebruiken. Het is niet veel, maar wel iets om in je achterhoofd te houden. Kan je toch weer een keer van eten. 😉

3. Geld opnemen met de ING pinpas

Vervolgens is het duurder om geld op te nemen met de ING pinpas, dan om dat te doen met de Rabobank pinpas. Deze 2 passen schelen €2,25 voor iedere opgenomen €500 euro. Dus mocht je de keuze hebben, zoals wij dat hebben, haal je geld dan uit de muur met de Rabobank pinpas.

4 en 5. Geld opnemen met de creditcard

Het allerduurst om te doen is geld opnemen met de creditcard. Dit scheelt met geld opnemen met de pinpas van de Rabobank voor de ING creditcard €14,50 voor iedere €500 (!!!) en voor de Rabobank creditcard €9. Gewoon niet doen dus, tenzij het echt niet anders kan en pak dan dus die van de Rabobank…. Geld opnemen met je creditcard buiten Europa is gewoon echt zonde van je geld! Het zou voor ons voor Hawaii tot €145 extra kunnen zijn aan kosten. Dat vind ik wel de moeite van het uitzoeken waard! Naast dat ik het gewoon leuk vind om dit soort dingen uit te zoeken. 😉

Nog een extra aandachtspuntje: Als je van tevoren weet dat je veel met cash geld te maken zult hebben in het land waar je naartoe gaat, is het verstandig om al in Nederland geld te wisselen (voor Madagaskar kan dit trouwens niet). Hier geld wisselen is altijd goedkoper dan in het buitenland geld opnemen.

Conclusie

Dus, wanneer het kan, betaal met je pinpas. Daarna is het verstandigst om geld op te nemen met je Rabobank pinpas en als je die €4,50 per €500 ervoor over hebt om niet met stapels cash te lopen (en wanneer dit mogelijk is in het land waar je bent) is betalen met de creditcard ook een goede optie. Wat je in ieder geval ten alle tijden moet zien te vermijden is geld opnemen met je creditcard!

Check de financiële situatie in je vakantieland voordat je op reis gaat!

Let altijd goed op voordat je naar een land buiten Europa gaat hoe het daar zit met betalen en geld opnemen. Niet overal is dat zo makkelijk als in Nederland. In Madagaskar was het bijvoorbeeld zo dat je maar 80 euro per keer uit de muur kon opnemen. Wij hoefden ter plekke niet te betalen voor hotels en de auto (met chauffeur) en wisten van tevoren dat geld opnemen moeilijk zou zijn, dus wij hadden genoeg euro’s gewisseld direct bij het vliegveld (voor Madagaskar kan je geen geld krijgen in Nederland). Dit was ook geadviseerd door de reisorganisatie waar wij hadden geboekt.

Praktijkvoorbeeldje

Een stel dat wij onderweg tegenkwamen hadden dit van tevoren niet gecheckt en moesten wel nog alles betalen. Zij waren dus iedere dag bezig met het zoeken naar een pinautomaat om aan het eind van hun reis de chauffeur te kunnen betalen en moesten ook geld lenen van hun chauffeur om de hotels te kunnen betalen, omdat met kaart betalen in de hotels lastig bleek. Dit is niet relaxt als je je hier druk om moet maken tijdens je reis! Zorg er dus altijd voor dat je van tevoren weet hoe betalen gaat in het land waar je heen gaat!

Nog wat opmerkingen 😉

Ik heb in deze vergelijking niet meegenomen dat de ene bank en het ene betaalpakket misschien goedkoper is dan het ander. Dit verschil zou je toch al hebben en daar heb je blijkbaar bewust voor gekozen, of je nu wel of niet buiten Europa op reis gaat.

Ik heb dit uitgezocht in februari 2018. Ik ben niet verantwoordelijk voor wijzigen in tarieven van de banken. 😉 En ik ga het alleen maar even checken als ik zelf weer op reis ga buiten Europa, dus check altijd zelf nog even of de tarieven niet veranderd zijn. 😀

Ik denk dat de grootste eye-opener van dit overzicht voor veel mensen zal zijn dat geld opnemen met de creditcard echt heel duur is. Ik denk (en heb het ook gezien tijdens groepsreizen) dat veel mensen automatisch de creditcard trekken en zodra ze buiten Europa zijn niet meer aan hun pinpas denken. Zo zonde! Het scheelt je echt veel geld!

Heb je iets gehad aan dit overzicht? Of wist je dit allang? Laat het weten! 😀

Betalen buiten Europa: Pinpas of Creditcard?

2 gedachten over “Betalen buiten Europa: Pinpas of Creditcard?

 • 18 maart 2018 om 00:20
  Permalink

  Interessant en grappig mijn vriend zit oo bij de ING, ik bij Rabo en onze gezamenlijke rekening bij de ING 😸. Enige verschil is dat hij MasterCard heeft en ik VISA. Oja en vet dat je naar Hawaii gaat! Ik heb daar wel wat keren met mijn Rabopaa gepint en geld opnemen is ook geen probleem. Groetjes!

  Beantwoorden
  • 18 maart 2018 om 07:39
   Permalink

   Cool! Haha. Goed te weten dat pinnen kan! Scheelt een hoop geld😃

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *