Een nadeel van gezond gaan eten is dat heel veel gezonde baksels met noten gemaakt worden. Mijn vriend heeft een notenallergie, dus vaak als ik iets maak kan hij het niet eten. Maar dat is nu verleden tijd met deze gezonde brownie zonder noten! Gebaseerd op het originele recept van Maaike schrijft op. Gemaakt met zoete aardappel en havermeel en -melk. Kijk snel verder wat je straks in de supermarkt moet gaan halen om deze heerlijke brownie ook te maken!

Benodigdheden

Brownie met zoete aardappel en zonder noten

Ingrediënten

  • 400 g geschilde zoete aardappelen
  • 10 Iraanse dadels, deze zijn iets kleiner (en veel goedkoper) dan Medjool dadels
  • 130 g havermeel (of havervlokken heel fijngemalen)
  • 150 ml havermelk
  • 4 el cacao
  • Eventueel een eetlepel honing
  • 1,5 tl wijnsteenbakpoeder
  • Snufje Keltisch zeezout
  • 50 g hele pure chocolade, minimaal 85% cacao

En zo maak je de brownie

  • Schil de zoete aardappelen, snijd ze in kleine stukjes en kook deze in ongeveer 15 minuten superzacht. Laat goed uitlekken
  • Haal de pitten uit de dadels
  • Verwarm de oven voor op 180-190 °C (afhankelijk van je oven)
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier
  • Doe de havermeel in de keukenmachine
  • Voeg hieraan de zoete aardappel, cacao, dadels, havermelk, wijnsteenbakpoeder en zout toe
  • Meng dit tot er een glad beslag ontstaat
  • Hak de pure chocola grof en meng dit met een spatel door het beslag. Hoe groter je de stukken laat, hoe meer kans dat je stukjes chocolade tegenkomt in je brownie, want het grootste deel zal smelten door de warmte van de zoete aardappel
  • Proef het beslag en voeg honing toe als je dat nodig vindt. De eerste keer had ik het niet gedaan. Ik vond het prima, maar mijn collega’s zeiden dat het voor de “normale mens” toch wel fijn is om wat honing erdoor te doen 😉
  • Doe het beslag in de bakvorm
  • Strijk de bovenkant glad
  • Zet de brownie ongeveer 30 minuten in de oven
  • Je kunt prikken met een prikker om te kijken of hij gaar is, maar de binnenkant zal sowieso nog wat zacht zijn. Afkoelen en een nachtje in de koelkast maakt het wat stijver
  • Ik had er nog schijfjes aardbeien op gedaan om het extra feestelijk te maken 😀

Eet smakelijk! Laat je nog even weten wanneer je hem ook gemaakt hebt en wat je ervan vond?

Wil je nog veel meer recepten lezen? Kijk dan eens bij mijn recepten, of klik door naar de kookboeken in de Natuurlijk Linda shop! 😀

Gezonde brownie met zoete aardappel, maar zonder noten
Getagd op:                        

2 gedachten over “Gezonde brownie met zoete aardappel, maar zonder noten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *