Een aantal weken geleden kwam ik op Instagram een oproep van Saal Digital Nederland tegen waarin ze vroegen om mensen die hun fotoboek wilden testen in ruil voor een hoge korting. Wij waren net terug uit Lapland, dus konden deze korting goed gebruiken! En omdat ik tot nu toe altijd fotoboeken heb gemaakt bij AH en Hema die dan donkerder uitvielen dan je zou willen, was ik heel benieuwd naar dit bedrijf. Zeker voor de noorderlichtfoto’s zou het enorm zonde zijn als ook deze foto’s donkerder uitvallen. In ruil voor de hoge korting moet ik een eerlijke review schrijven, dus bij deze! 😀

Fotovoorbereiding

Omdat ik al aangegeven had bij de aanvraag dat we vaak te donkere foto’s in de boeken krijgen hadden ze meteen al bij de goedkeuring een link naar het ICC profiel meegestuurd. Die trouwens ook meteen op hun homepage te vinden is. Met een gekalibreerd scherm en dit ICC profiel kan je in Lightroom checken hoe je foto in het fotoboek eruit zal gaan zien. Dit is heel fijn! Zo konden we checken of de sneeuw wel echt wit wordt en het noorderlicht wel echt de goede kleur.

De software

De software waarin je het fotoboek kunt samenstellen is eenvoudig te downloaden en ik vind het ook prettig in gebruik. Je kunt na downloaden meteen kiezen wat je wilt maken en welk formaat. Vervolgens kies je allerlei opties voor de cover en daarna kun je aan de slag. Wij kozen voor een glanzende cover, ongewatteerd en een matte binnenkant. Verderop in het proces kun je deze instellingen ook nog veranderen.
De vooraf geïnstalleerde lay-outs vonden wij niet geschikt voor wat wij wilden. Maar het is heel eenvoudig om je foto’s erin te slepen, aan te passen qua grootte en vervolgens jou favoriete lay-out op te slaan. Of je kan natuurlijk gewoon iedere pagina anders maken door je foto’s erin te slepen.

Handig is ook dat de software met een lijntje en een melding aangeeft of je foto goed op de pagina zit of dat deze zal worden afgesneden. Ook geeft de software een melding als je de foto teveel hebt uitgerekt, waardoor deze minder mooi zou kunnen worden bij het afdrukken.
Heel fijn vind ik ook dat je, net als in Powerpoint, kunt uitlijnen op links, recht, boven of onder of verticaal of horizontaal kunt verdelen. Zo weet je zeker dat alles niet schots en scheef staat. Dit vind ik persoonlijk erg fijn. 😉
Er zijn ook verschillende rasters in te stellen. Blokjes van 0,5, 1 en 2 cm.

Het bestelproces

Het bestellen gaat heel eenvoudig en snel, afhankelijk natuurlijk van de hoeveelheid en de grootte van je foto’s die de software moet uploaden.

De verzending

De verwachte verzendtijd was toen we het op zondag hadden besteld dat het op zaterdag zou binnen komen. Maar we hadden het boek al op woensdag! Het wordt verzonden met DHL, dus het lag bij ons bij de buren, aangezien die altijd op een tijdstip komen dat wij niet thuis zijn. (Dank je wel buurvrouw! 😉 ) Het boek was verpakt in een kartonnen envelop:

Daarin zat het boek in schuimfolie:

En daarin zat het boek zelfs ook nog in plastic!

Met andere fotoboeken die wij eerder wel eens hebben gemaakt was het nog wel eens het geval dat de hoekjes waren beschadigd. Maar dit boek zat zo goed ingepakt dat dat bijna onmogelijk is.

Het resultaat

De boeken worden standaard op lay-flat gedrukt en dit ziet er heel mooi uit. Je ziet de middenlijn bijna niet en je kunt met een gerust hart foto’s over de 2 pagina’s laten lopen. Verder is de sneeuw mooi wit en het noorderlicht ziet er nog steeds uit zoals we verwacht hadden. De foto’s zijn ook totaal niet korrelig.

Conclusie

We zijn blij verrast over dit fotoboek! In basis is Saal Digital iets goedkoper dan bijvoorbeeld AH en Hema, maar laatst genoemden hebben altijd wel een kortingscode ergens, waardoor deze waarschijnlijk uiteindelijk iets goedkoper zullen zijn. Maar je ziet wel echt veel kwaliteitsverschil, dus dat beetje meer wat je dan betaalt voor Saal Digital is het zeker waard!

Ik zou dit fotoboek zeker aanraden. En als je Lightroom gebruikt, vraag dan zeker even het ICC profiel op! We hebben nog foto’s van Tanzania en Canada op de computer die ook nog in een boek moeten. Ik denk dat de kans groot is dat we dit weer bij Saal Digital zullen doen.

Review Fotoboek Saal Digital Nederland
Getagd op:    

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *