Ik heb iets nieuws ontdekt! Kiemen kweken! Buiten dat het leuk is om ze te groeien zijn ze ook nog eens enorm gezond. In deze blog lees je waarom je kiemen zou willen kweken, hoe je dat doet en ik laat je zien hoe het eruit ziet.

Waarom kiemen kweken?

Het is heel leuk om te zien dat het zo onwijs snel groeit. Als je kinderen hebt, dit vinden ze vast leuk! Buiten dat hebben kiemen ook nog een aantal gezondheidsvoordelen, zoals:

  • Ze bevatten veel vitaminen en mineralen
  • Ze bevatten enorm veel anti-oxidanten, die schadelijke stoffen in ons lichaam wegwerken
  • Er zitten 10-30x meer voedingsstoffen in dan in volgroeide groenten
  • Het is echt vers, want het leeft totdat jij het oogst en het opeet
  • Het is een leuke en lekkere aanvulling bij je maaltijd

Hoe kun je kiemen kweken?

Natuurlijk kun je in de winkel alfalfa en tuinkers kopen, maar zelf kweken is veel leuker! Ik heb een kweekschaaltje van Dille & Kamille. Hierin doe je water onder het rooster en op het rooster leg je een laagje zaadjes. Kiemzaadjes kun je daar ook kopen, maar ze zijn ongetwijfeld ook op andere plaatsen te koop. Je moet zorgen dat de zaadjes vochtig blijven, dus iedere dag even met de plantenspuit vochtig maken. Na 1 tot 1,5 week kan je ze al oogsten! Als de blaadjes komen zijn ze goed.

Bij mij lukte het eerst niet, maar ik denk dat het toen nog te koud was. Aangezien wij overdag de verwarming niet aan hebben. En als de verwarming wel aan is is het vaak niet hoger dan 19 graden… Ze hebben dus wel een beetje warmte nodig. 😉 Nu het weer een beetje warmer wordt buiten en dus ook in onze woonkamer met de zon vol op de ruiten doen ze het super goed, dus mogen ze weer uit het keukenkastje!

Zo zien ze eruit

Ik ben begonnen met rucolakiemen:
Dag 1:

Dag 4:

Dag 7, tijd om te oogsten! 😀 :

Hoe eet je kiemen?

Je kunt ze overal doorheen doen. Op je brood, door je salade of door je avondeten. Het maakt echt niet uit!

Verschillende soorten

Er zijn veel verschillende soorten zaadjes te koop om kiemen uit te groeien. Allemaal hebben ze net een andere smaak. Mij sprak de omschrijving van de rucolakers aan en ze zijn heel lekker! Ze hebben een scherpe smaak. Nog sterker dan de rucola zelf. Heerlijk! 😀

Heb jij al eens kiemen gekweekt? Of ga je het nu eens proberen na het lezen van deze blog?

Kiemen kweken, leuk en lekker!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *