Vijf natuurlijke principes om het leven makkelijk te maken. Dat past bij Natuurlijk Linda, dacht ik bij de aankondiging van dit boek door Kosmos Uitgeverij. 😀 Het heeft even geduurd voordat deze review online kwam. Door omstandigheden. Altijd die verdomde omstandigheden! 😉 Soms loopt het zoals het loopt. Maar, beter laat dan nooit. In deze blog vertel ik over het boek van Frank Bruining, Ik kan alles, dus jij ook.

Frank Bruining

Ik kende Frank Bruining niet eerder. Hij is coach en maakte veel online cursussen over sjamanisme en meditatie. Na een reis naar Peru en een verblijf bij de Q’ero indianen in de Andes verkocht hij zijn opleidingsinstituut voor coaching en ontwikkeling en is zich meer gaan richting op zelfonderzoek met meditatie. Grote lijn door alles wat hij maakt is hoe je tot innerlijke rust kan komen. Dit spreekt mij zeker aan, want die innerlijke rust heb ik al een tijd niet (meer?). 1 van de redenen ook waarom deze review zo lang op zich heeft laten wachten. 😉

Eerste indruk

Zoals van de meeste boeken van Kosmos wel gewend is ook dit een lekker handzaam formaat, goede letters die niet te klein zijn en niet te zwaar. Het boek telt 240 pagina’s en bij het boek dat ik kreeg zit een gratis masterclass “De motivatieformule” twv 67 euro. Ik ga niet verklappen wat daarin verteld wordt, want dan heeft het geen zin meer om het te bekijken, mocht het bij jouw boek er ook bij zitten.

Review Frank Bruining Ik kan alles dus jij ook

De inhoud

In het boek vertelt Frank over de 5 natuurlijke principes die hij leerde van de sjamanen in Peru. Daarmee kan je met het leven meebewegen en zo in een goede flow komen waarin dingen die je graag wilt gaan lukken. Na een vrij lange inleiding gaat Frank per hoofdstuk dieper in op de 5 principes. Hij legt uit wat het idee achter de principes is, met voorbeelden waardoor ik het beter kan begrijpen. Verder hoe je het kunt toepassen in je eigen leven en ook met heeeeel veel voorbeelden van oefeningen die je kunt doen. Sommige oefeningen zijn wel een verhaal van een paar bladzijdes, waardoor je eigenlijk iemand moet hebben die het voor je voorleest. Anders moet je telkens tijdens je meditatie kijken wat je ook alweer moet doen bijvoorbeeld, omdat het te lang is om alle stappen te onthouden. Tenminste, voor mij wel. 😉

Ik vond het boek een beetje moeilijk door te komen. Of dat door de schrijfwijze is of door mijn gebrek aan concentratie op dit moment weet ik niet zo goed. Het idee achter de principes vind ik wel goed klinken.

Wat heb ik geleerd?

Om nog meer uit dit boek te kunnen halen moet ik het echt nog wel een keer lezen, met hopelijk meer concentratievermogen, maar wat ik er tot nu toe uit heb gehaald is als volgt:

  • Alles om ons heen is energie en dit heeft een bepaald evenwicht. Dus als je iets kleins verandert, kan dat een groot effect hebben.
  • Bepaalde patronen uit dingen die je hebt meegekregen toen je klein was kunnen je belemmeren in hoe je denkt. Zo is het lastig om naar iets te kijken zonder meteen een oordeel te hebben. Als je hiervan bewust bent, kan je over dingen nadenken met open aandacht, zonder meteen een mening
  • Vanuit je hart weet je wat voor jou goed is
  • Vertrouw op je onderbuikgevoel

Conclusie

Ik denk dat dit boek in de basis hele goede ideeën in zich heeft, voor mij was het alleen lastig door te komen. Je moet alleen wel echt iets met de oefeningen gaan doen wil je alles uit het boek halen wat erin zit. Om zo ook de principes te ervaren. Fijn vind ik wel dat het weer een andere kijk op dingen geeft, in een andere context. Mijn leerpunten bijvoorbeeld wist ik ergens al wel, maar het nog eens lezen vanuit een ander oogpunt is zeker wel eens goed.

Boekreview: Frank Bruining – Ik kan alles, dus jij ook

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *