Onderweg naar een verjaardag in het oosten van het land wilden we een aantal weken terug onderweg ergens gaan wandelen. Wandelen doen wij vaak, zoals ik al eens eerder schreef. En als we dan toch ergens langs komen waar we nog nooit zijn geweest kunnen we dat mooi weer even meepakken! Dat breekt de reistijd een beetje en anders ga je toch minder snel die kant op om alleen even te wandelen. Frank had gelezen over een wandelroute door het Hulshorsterzand en dat leek ons wel mooi om heen te gaan. En mooi was het! Echt heel mooi! Mocht je een keer in de buurt zijn, ga er dan zeker even heen. Ik vertel je hier waarom en laat je ook zien hoe het eruit zag.

Reizen algemeen

Hulshorsterzand

Het hulshorsterzand is een stuifzandgebied tussen Harderwijk en Nunspeet. Zo’n gebied hebben we niet in de buurt van Maassluis, dus dan is het leuk om voor de afwisseling er eens te gaan lopen. Het ligt ten zuiden van de A28, een kwartiertje rijden vanaf de afrit. Het maakt deel uit van de natuurgebieden Leuvenhorst en Leuvenumse bossen. (1)

Je komt er door je navigatie te zetten op het volgende adres: Hierderweg 19, 8077 SG in Hulshorst. Google Maps heeft ons er feilloos heen geleid. 😀 Daar vindt je een parkeerplaats en ook staat er een informatiebord, waarop je kunt bepalen welke route je gaat lopen. Wij hadden eigenlijk een door iemand zelf uitgezette route gevonden. Maar toen we hier aan kwamen zagen we dit bord staan. Ik vind het altijd een stuk relaxter om paaltjes te volgen dan dat we met knooppunten en kaarten aan de gang moeten. Het was dat hele koud weekend (ja, die hele hele koude 😉 ) en we waren dus op doorreis, dus hadden niet onbeperkte tijd, dus we besloten om de gele route te lopen van 5 km.

Dit is er te zien

Ik vond het heel bijzonder om zo’n vlakte zand te zien. We hebben in de buurt natuurlijk wel duinen aan de kust, maar dat is toch anders dan een zandvlakte met bomen op de achtergrond. 😀 Er zaten nog geen blaadjes aan de bomen en er groeiden nog geen bloemen, maar ik vond het nu al super mooi!

Vervolgens liep de route door het Leuvenumse bos. Wat een sprookje! Ik kan mij bijna niet voorstellen hoe mooi het hier moet zijn als er straks blaadjes aan de bomen zitten en alles wat groener wordt. Dat moet echt magisch zijn! Nu zag het er in ieder geval al zo uit.

Op een gegeven moment loopt de route langs een beekje. Het leek wel het mooiste beekje dat ik ooit heb gezien haha. Ik weet niet wat het is. De sfeer die hier hangt is echt top!

De gele route

Misschien kwam het door de bladeren op de grond, maar soms waren we de route even kwijt. 2 stukjes hebben we gelopen op gevoel, dat we dachten dat de route vast daar langs zou gaan. En dan later zagen we inderdaad weer een geel paaltje komen. Wat je kan onthouden is, volg de beek op het moment dat je het even niet meer weet. Dan kom je vanzelf weer een nieuw paaltje tegen. 🙂 Leuk aan deze route is dat je eerst langs het Hulshorsterzand gaat en daarna nog door het bos en langs de beek. Dit zorgt voor veel afwisseling. Dit was een wandeling van een klein uurtje, inclusief fotostops. De paden zijn prima begaanbaar, dus voor iedereen wel te doen. Hier en daar wat wortels die door de grond komen enzo, maar dit mag geen naam hebben.

Conclusie

Wij gaan hier zeker een keer terug! En dan zal het vast minder koud zijn, dus dan kunnen we de groene of bruine route lopen, of een combinatie hiervan als we zin hebben om echt lang te lopen. Die bruine route is trouwens ook te vinden in het boek Beleef de natuur; 80 verrassende tochten van Natuurmonumenten, vol met mooie routes! Ik ben heel benieuwd hoe het er hier uit ziet als het groen is. Het moet vast super mooi zijn!

Spreekt jou dit aan? Ga jij hier nu ook eens heen om te wandelen? En ik ben heel benieuwd of je dit soort blogs überhaupt leuk vindt? Ik ben van plan om vaker te schrijven over een gebied waar we hebben gewandeld. Ik merk dat ik, doordat ik weet dat ik erover ga schrijven en foto’s ga laten zien, ik ook bewuster loop, omdat ik meer oplet op wat ik zie en voel. Dat vind ik zelf heel fijn, omdat ik dan meer de omgeving in mij opneem en ik wil andere mensen ook laten zien hoe mooie plekken er zijn in Nederland. Ik ben benieuwd wat je er van vindt. 😀 Laat je het weten?

Reizen algemeen
Wandelen door Hulshorsterzand

3 gedachten over “Wandelen door Hulshorsterzand

 • 13 september 2018 om 08:03
  Permalink

  Zeker leuk om nieuwe wandelgebieden te ontdekken. En ja, ik kan me ook voorstellen dat het er met blaadjes aan de bomen mss nog mooier zou zijn, maar ook nu, met die strakke blauwe hemel zag het er al super uit.

  Beantwoorden
 • 26 mei 2019 om 16:54
  Permalink

  De bruin route is ook prachtig om te lopen. Zeer gevarieerd. Wel vermoeiend het stukje door het zand. Gelukkig was het niet al te zonnig toen wij daar wandelden. Wat wel een nadeel is, is dat je de snelweg goed hoort.

  Beantwoorden
  • 26 mei 2019 om 17:33
   Permalink

   Die wil ik ook zeker een keer gaan lopen inderdaad! 😃 Door het zand is altijd zwaarder dan normaal lopen, gelukkig had je goed weer om door zand te lopen😉 Ik weet niet meer of ik de snelweg heb gehoord toen we de route liepen eigenlijk. Maarja, waar in Nederland hoor je niet een snelweg of op z’n minst een provinciale weg?😉 Heb je nog leuke tips waar ik ook nog eens zou kunnen gaan lopen?

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.