De vakantieplannen voor dit jaar waren wat anders voor veel mensen dan wat nu mogelijk blijkt te zijn, dus ook voor ons! We zouden 18 mei vertrekken voor een week safari in verschillende wildparken in Zuid-Afrika en daarna 2 weken eilandhoppen op de Seychellen. Dat is verplaatst naar later in het jaar (al heb ik niet echt de illusie dat het dan door kan gaan, maar eind maart moesten we al beslissen). Omdat ik al zo lang thuis heb gezeten en ik nog steeds niet normaal naar mijn werk mag moest ik even het huis uit! Bergen staan altijd op nummer 1 op mijn wensenlijstje, maar als dat dan niet kan, dan neem ik ook genoegen met nummer 2 op mijn lijstje, het bos! Dus zo werd het de Veluwe.

We zitten in een bosvilla van vakantiepark Roompot Hoenderloo, waar vanuit we zo het bos of de hei op kunnen lopen. Het is vrij klein, dus dat is wel lekker en vanaf ons terrasje heb je geen last van andere mensen, dus dat is ook heel fijn! Ik kreeg nu ook weer vragen of ik een verslag ging bijhouden, dus hier is het dan! 🙂

Dag 1, Aankomst in Hoenderloo

We mochten pas om 15:00 het huisje in en het was minder dan 2 uur rijden, dus vanochtend heb ik nog een buitenyoga lesje meegedaan. Daarna spullen gepakten op pad gegaan. Zo weinig reistijd hebben we nog nooit gehad denk ik. 😉 Het was heel warm vandaag, dus we hebben lekker buiten kunnen zitten in de half-schaduw van de bomen. In de avond toen het wat minder warm werd zijn we lekker een eindje gaan lopen in het aanliggende bos. Dit werd de Varennaroute van 6 km. We zijn maar een paar mensen tegen gekomen, dus het was heerlijk om zo even 5 kwartier te lopen. 😀

In dit bos staat veel vingerhoedskruid, hele mooie paarse en witte bloemen. Super leuk was ook dat we wat wild tegenkwamen! Ik hoorde ineens een soort gegrom, dus we bleven even staan om te kijken wat het was en of we niet aangevallen zouden worden door iets. En ineens kwamen er op 50 meter voor ons 6 kleine zwijntjes het pad overgestoken! Zo schattig! Het gegrom zal dus wel van de moeder geweest zijn en dat ging ook nog even door. Dus we zijn maar voorzichtig doorgelopen toen we dachten dat de kleintjes op waren.

Vingerhoedskruid

Dag 2, Deelerwoud

De voorspelling voor vandaag in Hoenderloo was de hele dag regen en onweer. ’s Ochtends zag ik ineens dat het alleen nog om 13:00 even heel hard zou regenen. Dus ’s ochtends hebben we boodschappen gedaan bij de plaatselijke Spar. Geen Nederlands vakantiedorp zonder Spar natuurlijk! Super klein, maar van alles een beetje, dus prima. Daarna hebben we de regen van 13:00 afgewacht. Op het terras lekker een boek gelezen (Miracle Morning ben ik nu in bezig) en een webinar van SOS Succesgids geluisterd. Er kwam ook nog een eekhoorntje bij ons kijken. 😀

De regen kwam alleen niet en die was ook ineens verdwenen uit de voorspelling. Dus toen zijn we toch al eerder dan bedacht naar een ander wandelgebied gegaan, het Deelerwoud. We zijn naar het zuiden van het Deelerwoud gereden en daar hebben we de Hartenhulberg wandeling van 8,5 km gelopen.

Ik verwachtte dat we door een bos zouden lopen, omdat er woud in de naam staat. Maar de route liep juist een beetje langs het bos en vooral over vlaktes met glooiingen en hei (die nu nog niet in bloei staat). En Schotse hooglanders, die met een groep midden op het pad stonden. Dus we zijn maar even over het parallel graspaadje gegaan. Die berg heb ik gemist geloof ik haha. Maar er stond ook dat de “berg” maar 90 meter hoog was, dus het kan kloppen dat ik die gemist heb. 😉 Na een uur en 40 minuten waren we weer bij het beginpunt.

Deelerwoud
Schotse hooglanders Deelerwoud

Van hieruit zijn we nog langs Ijs van Co gereden, wat schijnbaar de beste ijsmaker van de Veluwe is. Ze verkopen vanille schepijs, wat eigenlijk te vergelijken is met softijs, maar dan niet uit zo’n softijs machine. En dat verschil proef je! Je kan hoorntjes of bekers doen en bekers kunnen ook met vruchten erin, maar wij wilden gewoon een hoorn met ijs, geen poespas verder. Frank had wel van die gekleurde bolletjes erop, ik niet. Uitkijkend over een weiland hebben we dit heerlijke ijs opgegeten. Toen ik met mijn laatste happen bezig was ging het ineens toch nog regenen. En heel hard ook! Dus snel naar de auto en terug naar het huisje. De apps hadden dit niet voorspeld, maar het kwam voor ons precies laat genoeg en het viel toch al alles mee dat het niet de hele dag heeft geregend en geonweerd! Mooie meevaller.

Eerdere voorspellingen gaven aan dat het juist in de avond droog zou zijn en dit was op zich ook wel zo. Maar bij iedere windvlaag die er was kwamen er veel druppels uit de bomen, dus lekker buiten zitten en eten zat er niet in. We hadden bedacht om vandaag van de teppan yaki plaat te eten die we hebben meegenomen, dus dit kon makkelijk naar binnen verplaatst worden. Burgerlijker dan dit gaat het niet worden volgens mij haha. 😉

ReizenReizen

Dag 3, Nationaal park de Hoge Veluwe

Vanochtend hebben we rustig aan opgestart. We waren te laat ons bed uit om 8:00 bij de poort van de Hoge Veluwe te zijn. Dus we besloten om dan juist het eind van de middag daar te zijn. ’s Ochtends vroeg of eind van de middag/avond is er het meeste kans om wild te zien. Dus midden op de dag erheen gaan heeft geen zin.

Je kan op verschillende manieren het park in, met auto, fiets of lopend. We besloten met de auto het park in te gaan en te rijden naar het midden, waar het restaurant is en op dit moment ook een markt met streekproducten was. Van hieruit hebben we eerst een rondje van 10 km gefietst, wat onder meer langs Jachthuis Sint Hubertus leidt en door het Otterlose zand. Er zijn witte fietsen op het park, hele simpele fietsen, maar ze fietsen prima, en die kan je gewoon pakken. Door het virus zijn de meeste fietspaden nu eenrichtingsverkeer, maar niet iedereen lijkt verkeersborden te kunnen lezen.

Na het rondje fietsen zijn we de Landschappenroute gaan lopen, van 4 km. Er waren 2 plekken waar een alternatieve route was, dan volg je niet het normale pad, maar ga je meer de bossen in en loopt het wat omhoog en omlaag. Dat hebben we beide keren gedaan. We kwamen daar veel varens tegen, die vind ik heel mooi en geven mij een vakantiegevoel.

Landschappenroute Hoge Veluwe

Toen we hiervan terug waren hadden we wel genoeg activiteit gehad voor vandaag en hebben we de auto gepakt om zuidwaarts te rijden. In een blog over de Hoge Veluwe van we12travel.com had ik gelezen dat je rijdend over de Wildbaanweg en Reemsterweg veel kans hebt om wild te zien, dus dit hebben we gedaan. En inderdaad kwamen we een hoop reeën tegen! Helaas geen moeflons en zwijnen gezien. Maar toch leuk dat we wel veel reeën hebben gezien! We waren eerst ook nog van plan om in het zuiden van het park te gaan wandelen, omdat daar schijnbaar vaak wilde zwijnen te zien zijn. Maar omdat de lucht nogal dreigend was (en het later ook inderdaad ging regenen) hebben we dit toch maar overgeslagen.

Ree Hoge Veluwe

We zijn weer terug gereden naar het midden en op het terras van het Parkrestaurant hebben we saté van hertenbiefstuk gegeten. Dit was heerlijk! Hierna zijn we weer naar de poort bij Hoenderloo gereden en onderweg stond ineens een heel veld vol met edelherten! Dat was een hele fijne toegift van de dag. Tijdens de wandeling hebben we een paar druppels regen gehad. Tijdens het eten (onder een grote parasol) heeft het ook heel even geregend. Maar verder was het vandaag prima weer en vanmiddag zelfs zo nu en dan best wel heet, zeker heuveltje op. 😉 Leuke dag gehad zo en ik denk dat ik vanavond vroeg in mijn bed duik!

Edelherten Hoge Veluwe

Dag 4, Ochtendwandeling en Loenense waterval

Vanochtend zijn we al vroeg, voor het ontbijt, gaan lopen. Om 7:00 stonden we buiten en het werd een ronde van 5 kwartier. We wilden kijken of we dan in het bos achter het bungalowpark wild konden zien. We hebben 1 hertje gevonden! Heel dichtbij en hij bleef lekker doorgrazen toen we stonden te kijken, dus dat was heel leuk. Verder hebben we geen wild gezien, maar wel heel veel soorten vogels en geen enkel persoon.

Bos Hoenderloo

Toen we terug waren zijn we rustig aan gaan ontbijten. Het was heerlijk om er al een activiteit op te hebben zitten. Een mooi Miracle morning momentje. 😉 Verder ben ik begonnen in een nieuw boek, Dit was het nieuws niet van De Correspondent. We hebben ook een rondje gelopen dichtbij het park terwijl de was in de wasserette draaide en een espresso gedronken op het terras. Het weer is een beetje raar vandaag. De ene keer warm als de zon doorkomt, maar de meeste momenten best koud als de zon er even niet is en de wind aantrekt. We gaan dus de hele tijd heen en weer tussen binnen en buiten zitten.

ReizenReizen

Om een uur of 3 zijn we toch weer op pad gegaan, want we wilden nog een wandeling doen die langs de Loenense waterval komt, de Vrijenberg wandeling van Natuurmonumenten. De hoogste waterval van Nederland, wel 15 meter! 😉 Frank is nogal van de watervallen, dus we moesten hier natuurlijk even langs. Maar omdat het zo droog is de laatste tijd en omdat de rivier waarschijnlijk omgeleid wordt zei een man die er ook stond, was het niet heel bijzonder. Oordeel zelf in de foto hieronder. 🙂 De verdere wandeling was wel mooi! 4,5 km normaal, maar we waren verkeerd gelopen, dus werd het 5 km. De route liep door veel groen bos en over leuke paadjes, dus zeker een aanrader.

Loenense waterval

Nu zijn we weer terug in het huisje. Straks even eten en verder in mijn boek! Ruim 20.000 stappen vandaag al gemaakt, dus ik ga nu helemaal nergens meer heen. 😉

Dag 5, Radio Kootwijk

Vandaag werden we wat laat wakker en toen bleek het weer niet zo best te zijn. Het plan voor vandaag was om te gaan wandelen, de Heidewandeling rond Radio Kootwijk. Maar toen we naar de auto liepen om erheen te gaan miezerde het en met de harde wind erbij was dat erg oncomfortabel. Dus we besloten boodschappen te gaan doen en daarna weer terug naar het huisje te gaan. Toen we klaar waren met de boodschappen was het ineens een beetje open getrokken en omdat verschillende apps geen regen opgaven zijn we toch maar naar het beginpunt van de wandeling gereden.

We waren van plan hem niet helemaal te lopen, maar een stuk af te snijden. Het laatste stuk zou namelijk over de Hoog Buurlosche Heide gaan, dus geen enkele beschutting en met die wind is het niet lekker lopen. Een rondje van 7,7 km bleek over te blijven, wat ook prima was en die we in een uur en 3 kwartier liepen (met fotostops). De omgeving van de bossen en de nog wat beschutte heide waar je door loopt is heel mooi.

Radio Kootwijk

Door de dreigende lucht leken de felle stukken groen ook meer eruit te springen. Het doel van deze wandeling was om langs Radio Kootwijk te komen. Een groot betonnen gebouw waar vanuit vroeger contact werd gemaakt met schepen en in de jaren 20 met Nederlands-Indië. Best een mooi gezicht zo dat lompe gebouw midden in de natuur.

Radio Kootwijk

Toen we de laatste lange open weg naar het gebouw liepen ging het toch weer regenen. En toen we weer verder liepen na het gebouw bekeken te hebben van buiten ging het heel hard regenen. Omdat met 12 man onder een afdakje wachten tot het over was mij toch niet zo’n goed idee leek zijn we maar gewoon doorgelopen. Hopende dat we snel weer in bos zouden lopen, zodat de regen wat minder hard op ons neer zou komen. Niemand lijkt hier trouwens überhaupt aan het virus te denken. Dat is op zich ook wel eens lekker, maar dit vond ik toch niet heel relaxt.

We waren wel voorbereid en hadden onze regenjas aan en inderdaad kwamen we bos tegen en na een minuut of 10 werd het ook weer droger en uiteindelijk helemaal droog. Gelukkig is het niet tot het eind van de wandeling blijven regenen. Ik denk dat ik dit gebied het mooist vond tot nu toe. Groener ofzo, mooiere kleuren.

De middag hebben we in het huisje doorgebracht. Het was te regenachtig, winderig en koud om buiten te zitten. De buren geven een feestje geloof ik…. Dus het was anders toch niet fijn geweest om in de herrie buiten te zitten.

Vanavond zijn we lekker uit eten geweest bij Restaurant De Veluwe. 😀 Ik had reebout met bramensaus en dat was heerlijk! Zeker een aanrader!

Dag 6, Apeldoorn en rondje Schenkenshul

Vannacht erg slecht geslapen. De buren zijn niet gestopt met harde muziek en schreeuwen, dus hier werd ik telkens wakker van. Op het moment dat ik de receptie wilde gaan bellen waren ze telkens weer stil dus dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Hopelijk zijn ze hier maar 1 nacht, maar aangezien het een bungalowpark is zou dat gek zijn. Je mag iets te hopen hebben niet waar?

Voor vandaag waren alle weersverwachting apps het erover eens dat het veel zou gaan regenen. Ergens wandelen was dus niet echt een goede optie. Dus besloten we naar Apeldoorn te gaan om te shoppen. We waren er al lekker vroeg, dus het was niet druk en in de winkels al helemaal niet. Ik heb 6 nieuwe shirts gekocht! Jeee, die had ik echt nodig, dus dat is mooi. Met de lunch hebben we gegeten bij Brownies & Downies. Ik had een speltbrood met avocadohumus en gegrilde groenten. Die was heel lekker! Nog een klein rondje verder gelopen, langs een grote boekwinkel, waar Frank nog een boek heeft gekocht. We moeten thuis echt op zoek naar een extra boekenkast ben ik bang haha.

In het huisje terug was het inmiddels een beetje droog geworden, nadat het inderdaad de hele tijd in Apeldoorn geregend had. We hebben dus nog even buiten kunnen zitten lezen voordat we gingen eten. Wraps vandaag, warm gemaakt op de teppan yaki plaat. Je wilt hem toch gebruiken als je hem mee hebt genomen. 😉 Sowieso een handig ding om mee te nemen trouwens als je buiten een soort van wilt barbecuen/grillen, want barbecues mag je niet gebruiken in bungalowparken. Maar zo’n plaat wel! Je hebt er vast nog wel eentje uit een kerstpakket liggen. 😉

De buren zijn erop aangesproken dat ze te veel herrie maken (it wasn’t me die gebeld heeft). Ze kwamen zelfs aan mij vragen toen ik buiten zat of ik de muziek hoorde. Dit was niet het geval, dus zo was het ok. We hebben ze daarna inderdaad ook niet meer gehoord. Frank heeft er eentje horen zeggen “Ik ga echt niet mijn moeder bellen dat we nu al moeten worden opgehaald”. Haha mooi zo, het heeft blijkbaar indruk gemaakt dat ze een tweede keer zijn gewaarschuwd door het park vanmiddag.

Na het eten werd het zelfs nog een beetje zonnig, dus zijn we vanuit het bungalowpark een rondje gaan lopen door Schenkenshul, een wandeling van 6 km, wat 7 km werd, omdat we er nog heen moesten lopen. Beetje omhoog en omlaag en heel mooie beplanting. Zeker een leuk rondje om te lopen! Na 1,5 uur waren we terug en niet veel later stond ons bed weer geduldig op ons te wachten.

Schenkenshul

Dag 7, Posbank, Veluwezoom

Het laatste gebied waar we nog wilden lopen in deze week was de Posbank in Nationaal Park de Veluwezoom. Vanochtend was het lekker weer, dus zijn we erheen gereden. Dit was een half uur rijden, want verreweg het verst was van deze week. Veel is dus lekker dichtbij dit bungalowpark. Daarom hebben we deze ook gekozen. En de prijs natuurlijk. 🙂

Ik vond de Posbank heel mooi! Het was veel omhoog en omlaag, dus goed voor de kuitjes. We hebben de paarse route vanaf het bezoekerscentrum gelopen van 5 km. Deze kwam langs een aantal mooie uitzichtpunten. Ondanks dat de heide nog niet in bloei staat is het met de verschillende kleuren groen nu ook mooi. Er lopen ook paarden doorheen. Ik weet niet of die wild zijn of daar door iemand zijn losgelaten en ’s avonds weer worden opgehaald, maar het brengt een mooi beeld als je kijkt vanaf de uitzichtpunten.

Posbank Veluwezoom

Rond een uur of 14:00 waren we weer terug bij het huisje en ben ik verder gaan lezen in mijn boek Dit was het nieuws niet. Die is nu bijna uit. Aanrader als je een andere kijk op de wereld wilt vormen dan alleen dat wat op sociale media en in het nieuws over je heen gegooid wordt. Hierna is het boek Alles is f*cked aan de beurt. 😀 Maar eerst straks nog 1 keer uit eten, bij de Boskantine, het restaurant op dit park. Lekker makkelijk, lopend erheen. 🙂 En dan morgen kijken of we alles weer in de auto krijgen en weer terug naar huis….

Het was lekker om even weg te zijn en vooral om veel in de natuur te zijn. Even niet aan werk denken was ook heel fijn. Ik ben niet echt uitgerust, misschien dat alle vermoeidheid er nu zelfs juist extra uit komt. Maar ik merk wel dat het rust geeft om even niet zo met het virus geconfronteerd te worden, zoals dat in het “normale leven” wel is, omdat ik dan niet normaal mag werken bijvoorbeeld. Het gaat hier allemaal heel relaxt en in de meeste gevallen merk je er zelfs niks van, omdat het tijdens de wandelingen altijd super rustig is en afstand sowieso iets is waar je niet over na hoeft te denken, omdat dat automatisch al zo is.

Dit bungalowpark is ons prima bevallen. Nette en schone huisjes, kleinschalig en dicht bij alles waar je heen wilt als je een weekje naar de Veluwe gaat. Zeker een aanrader. We zaten in een bosvilla. Je hebt ook comfort bosvilla’s, die wat meer gemoderniseerd zijn. En je hebt ook kleinere huisjes. Die zagen er ook prima uit als we er langs liepen. Die zijn iets kleiner en je hebt wat directer contact met de buren, zonder bossages ertussen, dus iets minder privacy denk ik.

Zit je liever in een Landal huisje, dan is Landal Miggelenberg hier ook vlakbij. Eerder zaten we altijd in een Landal park (ok, we zijn misschien 2 keer geweest, dus zo veel ervaring hebben we ook weer niet met bungalowparken), omdat we daarvan weten dat het altijd wel goed is. Maar nu kwamen zij qua prijs gewoon wat minder gunstig uit. 🙂

Een aantal van de wandelingen die we deze week hebben gedaan staan ook in het boek Beleef de natuur; 80 verrassende tochten van Natuurmonumenten. Deze kreeg ik thuisgestuurd, omdat ik onlangs lid ben geworden van Natuurmonumenten. In dit boek staan wandelingen in heel Nederland.

ReizenReizen

Overzichtje van de genoemde boeken

Voor het overzicht hier de genoemde boeken op een rijtje. 😀

Dit kan je doen tijdens een weekje Veluwe
Getagd op:        

4 gedachten over “Dit kan je doen tijdens een weekje Veluwe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *