Inmiddels ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van diarree en andere zieke gevoelens op reis. Helaas… Mijn ingewanden zijn blijkbaar niet zo goed opgewassen tegen raar voedsel. En ook niet tegen Malarone, de malariatabletten die zogenaamd de minste bijwerkingen zouden moeten geven. In Tanzania kwam het er aan de voor- en achterkant uit. In Madagaskar gelukkig alleen 1 nacht de achterkant. Maar ook daar knap je niet van op! De rest van de tijd in Madagaskar had ik gewoon een algehele onprettige buik en naar-voelerij. In Zuid-Afrika voelde ik mij ook niet helemaal top in mijn buik. Dus! Tijd voor een what-to-do blogje over ziekte op reis! Ik hoop dat je er iets aan hebt als jij er een keer mee te maken krijgt.

Eet natuurlijk in ieder geval NOOIT een salade of gesneden fruit in onhygiënische landen! Dan heb je al 80% van de risico’s getackeld. Maar dan nog kun je je goed beroerd voelen helaas.

Niet alle oplossingen zijn even orthomoleculair verantwoord. Maar, je bent op vakantie en daar wil je van genieten. Dus sommige dingen zijn nou eenmaal even nodig om snel van je klachten af te komen! 😀

Wit brood

Wat mij in Tanzania enorm geholpen heeft was wit brood! Ik deed er soms een half uur over om, half liggend in de jeep midden in de Ngorongoro krater (ik wilde echt niet in het huisje blijven!!), 1 hap weg te werken. Maar ik kreeg wat binnen! Gelukkig hoefde ik niet de Kilimanjaro op te klimmen. 😉 Wit brood werkt in je darmen als spons wanneer je diarree hebt. Dus het dikt je ontlasting een beetje in! Hierdoor wordt de diarree minder. Dit nam ik in combinatie met cola.. Ja, echt waar. 😉 Koude cola welteverstaan! De chauffeur in Tanzania had het natuurlijk al vaker meegemaakt dat iemand in zijn jeep diarree kreeg, dus die kwam meteen aan met brood en cola. Hier, dit helpt! Ok….

Cola

We hadden een koelkastje in de jeep, dus ik kon telkens een minislokje cola nemen. Waarom cola werkt bij diarree is niet echt duidelijk. Officieel zou het ook niet werken. Maar hé, ik knapte vrij snel op die dag, dus ik vind het allemaal prima! 😉 In Vietnam lang geleden nam ik iedere dag een halve liter cola uit voorzorg en dat werkte top! Nergens last van gehad daar. Terwijl dat toch ook wel een land is om goed aan de kak te gaan. 😉

Loperamide

Als je een diarreeremmer wilt nemen, neem dan Loperamide. Deze verstopt niet meteen alles, zoals met Norit, maar legt je darmen een beetje stil. In Tanzania werkte dit bij mij alleen maar averechts, ik ging er ook nog van overgeven, maar had pas later door dat het daardoor kwam. In Madagaskar werkte het echter wel na een aantal pillen! Dus, als het werkt is het ok. Ga je ineens ook nog overgeven, kappen met die dingen! Blijkbaar wil je lichaam dan echt ergens van af.

ORS

Van die zakjes ORS kun je gebruiken die je bij de drogist kunt kopen. Hiermee vul je je zouten in je lichaam aan en houd je vocht beter vast. Wanneer je diarree hebt is dit een goed idee om te nemen, tegen uitdroging. Van een Belgische arts die ons enorm heeft geholpen in Madagaskar toen Frank knock out was gegaan leerde ik dat je ook zelf ORS kan maken als je dit niet hebt of als het op is wat je bij je had. Neem een liter water en doe daarin 1 schepje zout en 7 schepjes suiker. Dat is hetzelfde als wat in zo’n zakje zit. Onthouden hè! 😀

Probiotica

Het zou je niet beschermen tegen diarree, want als je een bacterie binnen krijgt via het voedsel gaat dit je niet helpen. Maar probiotica kunnen zeker wel ondersteuning bieden. Officieel tenminste. Bij mij niet… 😉 Misschien de verkeerde genomen. Te weinig genomen? Of gewoon echt slecht voedsel in Madagaskar, waar ik uit voorzorg probiotica nam en toch aan de race ging. We zullen het nooit weten. Ik ben niet overtuigd in ieder geval.

Bananen

Vraag aan de mensen van het hotel/hostel/B&B om eten dat jij wilt. Als het een beetje een behulpzaam hotel is willen ze je echt wel helpen. Als je je niet helemaal top voelt heb je soms gewoon niet zo’n behoefte aan een vet gebakken ei, wat je uit kan knijpen en vervolgens een hele kip in kunt frituren (gadverdamme, het was echt te smerig!) als ontbijt. Dus vraag wat ze verder nog hebben! Zeg er even extra bij dat je ziek bent als ze moeilijk kijken. 😉 In Madagaskar had ik al na een paar dagen door dat er vaak wel bananen aanwezig zijn. Ik heb dus regelmatig een stapeltje bananen gevraagd en die krijg je gewoon. Let wel even op dat ze hem niet voor je schillen, dan kan je het niet meenemen. 😉

Yoghurt

Later in een hotel had ik net die nacht diarree gehad en de hele dag kreeg ik geen hap door mijn keel. Ik had op de kaart als toetje iets met yoghurt zien staan! Dus ik ging daar vragen of ik dat kon krijgen voor het ontbijt de volgende dag. Toen was er paniek, er was net een hele groep geweest die alle yoghurt had opgegeten. Toen ik zei dat ik mij echt niet lekker voelde en dat brood van hun echt niet door mijn keel kreeg kwamen ze ineens in actie! Er ging meteen iemand bellen en ja hoor, de volgende ochtend had ik ineens 2 bakjes yoghurt. 😉

Soep

De uitvinding van de eeuw is soep! Die bewuste avond voordat ik die yoghurt kreeg bij het ontbijt had ging ik al bijna over mijn nek als ik alleen al dacht aan vast voedsel. Dat hotel had sowieso niet zo lekker eten, dus ik kreeg echt niks door mijn keel daar! Maar toen ik vroeg om een soep kon dat ineens! Volgens mij stond het niet eens op de kaart. Maar inmiddels hadden ze wel door dat ik toch niks van de kaart wilde hebben. Ik verdenk ze ervan dat ze de groenten die ze normaal op een hoopje bij je vlees leggen hebben gepureerd, want toen ik vroeg wat erin zat leek dat verdacht veel op het groentehoopje wat ik de dag ervoor had gekregen bij het eten (waar ik bijna niks van op had, echt te smerig). Het was een enorm bord soep en ik heb bijna alles opgegeten! Zo lekker! Geen moeilijk gekauw, gewoon even gepureerde groenten naar binnen werken. Wauw! Ik voelde mij al veeeeel beter ineens.

Bouillon

Vind je het kauwen op ingrediënten in de soep nog teveel moeite, omdat je je echt nog beroerder dan beroerd voelt, vraag dan om bouillon of laat ze anders gewoon de soep van de dag zeven. Na Frank z’n flauwvallen zorgde de Belgische arts ervoor dat we dit kregen. Ik had het nooit in het Frans kunnen uitleggen dat het gezeefd moest worden, maar gelukkig hadden we deze Franse engel. Dan krijg je zouten binnen, maar ook meteen vitamines en mineralen die in de bouillon zitten. Hier kon hij wel een paar scheppen van naar binnen krijgen. Die er later overigens wel weer uit kwamen, maar dan is al wel iets opgenomen in je maag! Nogmaals, vraag gewoon om dit soort dingen. Die hotel staf wil je echt wel helpen. 🙂

Nou, volgens mij was dat het wel. Ik hoop dat je er iets aan hebt. Onthou het of Google gewoon even iets van “Natuurlijk Linda ziek reis” als het je overkomt en je hebt Wifi, dan kom je hier vast wel weer terecht. 😉

Wat te doen bij ziekte op reis?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *