Vandaag ben ik vrij! Mijn plan voor de komende tijd was om te schrijven over natuurgebieden waar je mooi kunt wandelen. Dan moet ik natuurlijk wel naar die natuurgebieden gaan! 😉 Vandaag was dus een goed moment! Omdat ik alleen ging lopen ben ik dicht bij huis gebleven, de Broekpolder in Vlaardingen. Hier kwam ik als klein meisje al veel met mijn opa en ook nu nog komen wij er vrij regelmatig. Het is nu wel helemaal veranderd vergeleken met meer dan 20 jaar terug. Er is heel veel te doen voor alle leeftijden, van de wandelpaden die erdoor lopen tot het klauterwoud voor de kinderen. Ik liep vandaag de blauwe route en paste hem wat aan. Een heel gevarieerd rondje die ook leuk is voor jouw volgende wandeling!

De Broekpolder

De Broekpolder is een natuurgebied wat te vinden is in het noordwesten van Vlaardingen. Als je niet uit de buurt komt en je wilt erheen rijden met een navigatiesysteem, gebruik dan het adres Watersportweg 11 in Vlaardingen. Je ziet dan aan je linkerhand een parkeerplaats waar altijd (gratis) plek is (de keren dat ik er was tenminste 😉 ). Je kunt er fietsen, wandelen, mountainbiken, paardrijden of, voor de kinderen, klauteren in het Klauterwoud. Let op als je gaat wandelen of mountainbiken, deze paden kruisen elkaar hier en daar. Af en toe is het dus even uitkijken!

Deze route liep ik

Ik heb vandaag de blauwe route gelopen, al heb ik wel een stukje aangepast, waar ik later op terug kom. Het is dat ik de route een beetje ken…. Ik merkte dat veel paaltjes nu compleet overgroeid zijn met groen en daardoor pas te zien zijn als je het pad al in bent gelopen. Maar met de kaart die ik straks zal delen komt het helemaal goed! 😉

Dit is het bord wat aan het begin van de route staat, als je van de parkeerplaats richting Polderpoort loopt. Ook daarmee kan je je een beetje oriënteren, al staan niet alle bochtjes er netjes op aangegeven. Je ziet hierop de blauwe route die is uitgezet met paaltjes. Maar er is ook een rode en witte route, die je aan de hand van de knooppunt nummers kunt lopen. Ik zelf vind het altijd fijner om paaltjes te volgen, want dan hoef je niet telkens op de kaart te kijken.

Broekpolder Vlaardingen

Het begin van de route loopt door een stukje bos. Hier hoor je de vogeltjes fluiten, zie je de parkieten voorbij vliegen. Ook kwam er een konijn het pad overgestoken, waarvan je hier nog net zijn kontje kan zien links van het pad. 😉

broekpolder vlaardingen

Naast dat de blauwe paaltjes soms niet te zien zijn staat deze ook wel eens op een rare plaats, waardoor je gewoon niet weet wat nu de goede weg is. Bijvoorbeeld als je het bos uit komt. Je moet dan richting fietspad en dan is er een wildrooster. Het paaltje daar rechts van staat zo ver van dit pad af dat je denkt dat je het dijkje op moet, maar dit is niet het geval! Dus het wildrooster over, waardoor je langs het water komt te lopen. Heel mooi water! Met ontelbaar veel watervogels! En mooie hei er tussendoor nu. Prachtige plaatjes hier.

Broekpolder Vlaardingen

Hier zijn de paaltjes weer wel even goed te volgen. Je komt dan vanzelf weer door een ander stukje bos. Ook hier hoor je weer heel veel vogels. Heerlijk rustgevend! 🙂

Na dit stuk bos loop je over een fietspad, aan de rand van de Broekpolder. Als de bosjes niet zo hoog zijn als dat ze nu zijn kan je zo de weilanden over kijken richting de A20. En nu komt het stukje waar ik de route wat heb aangepast. Hieronder op de foto zie je bij welk kruispunt dit is. De blauwe route loopt naar links (blauwe pijl). Dan loop je helemaal om de golfbaan heen, langs . Ik vind dit een vrij saai stuk om te lopen en zeker omdat ik alleen liep had ik hier geen zin in. Dus ik ben hier rechts gegaan (paarse pijl).

Broekpolder Vlaardingen

Dit is een pad waar ik eigenlijk nog nooit gelopen had! Dus dat is sowieso ook wel eens leuk. 😀 Het is een vrij breed asfaltpad, maar loopt wel door mooie natuur. Ik vind het juist wel leuk dat er wat afwisseling is tussen bospad en asfaltpad. Dat houdt het spannend.

Broekpolder Vlaardingen

Als je het pad aanhoudt en vervolg eens beetje links aanhoudt (volg mijn kaartje hieronder, dan komt het goed 🙂 ) dan kom je vanzelf weer op de autoweg waar de blauwe route weer tevoorschijn komt. Al is het hier ook bijzonder slecht aangegeven, dat hadden we eerder ook al eens gemerkt. Een klein stukje voorbij de boten kan je links een paadje op. Het lijkt alsof het naar een dicht hek leidt, maar vlak daarvoor gaat een paadje naar rechts. Je komt dan langs het water te lopen. Normaal is dit best een leuk paadje, maar nu zag het er zo uit.

Broekpolder Vlaardingen

Zo gaat het best een tijdje door, helemaal dicht met riet. De paaltjes worden niet onderhouden, maar het pad dus ook niet. 😉 Maargoed, het heeft ook wel weer wat natuurlijk. Al moet ik zeggen dat ik hier liever niet alleen had gelopen, aangezien ik niet zo van insecten houd en je natuurlijk erop kan wachten dat er ergens een spin in zijn webje zit te wachten. Ik heb er gelukkig niet eentje gezien en ook de brandnetels heb ik kunnen ontwijken!

Thuis heb ik nog even gecheckt voor teken, maar ik heb ze niet gevonden. Op een gegeven moment kom je bij een brug aan. Normaal kan je daar onderdoor en loop je over gras langs een plek waar veel boten liggen. Nu vond ik het “pad” echter wel heel avontuurlijk, dus ik ben de brug op gegaan en ben dat stukje langs de weg gaan lopen (zie afwijking nr 1 op het kaartje verderop. 😉 )

Vervolgens ging ik weer het pad af richting de boten en dan zou je normaal gesproken moeten kunnen lopen langs de kanovereniging. Maar dit was niet mogelijk, want ik kwam dit bord tegen. (afwijking nr 2 op het kaartje verderop)

Broekpolder Vlaardingen

Dus ik ben weer terug gelopen naar de autoweg. Daarna kwam er wel weer een paadje richting het water en daar kwam ik dus ook weer het blauwe paaltje tegen! Zo loop je nog een stukje langs het water. Hier met iets minder begroeiing. 😉 Hier heb ik eerder ook wel eens zoetwatermosselen gezien, maar die waren er nu niet. Je komt hier ook een leuk meertje aan de rechterkant van het pad tegen. Hier is ook weer veel leven te zien.

broekpolder vlaardingen

De tweede brug moet je ook onderdoor en dan direct na de brug naar rechts, waar je dan weer bij de autoweg en ook de Polderpoort uit komt. Onderstaand kaartje komt van mijn Fitbit. Of duistere wijze stopt die altijd met tracken als ik daar bij het water loop waar je 7,17 km ziet. Ik heb daar dus zelf nog even het lijntje verder getrokken en het is dus eigenlijk totaal zo’n 7,5 km, als je ook de verkeerde paadjes er even af haalt. 😉 Ik liep dit in een uur en 20 minuten. Het hele rondje inclusief de loop om de golfbaan is zo’n 2 uur. Maar wij lopen altijd wel aardig door. Lees: wij lopen altijd te snel volgens andere mensen. Dus ik ben benieuwd hoe lang jij hierover doet! 😀

Route broekpolder

Dit keer heb ik ze niet gezien, maar er lopen ook regelmatig Schotse hooglanders in dit gebied! Super leuk. In het voorjaar zagen we ze ook, met een baby.

broekpolder vlaardingen

Ik ben benieuwd! Vond je dit leuk om te lezen? Ga jij hier ook een keer lopen? En zo ja, dan ben ik heel benieuwd naar jouw ervaring! Op mijn kaartje zie je ook echt de bochtjes die niet te vinden zijn op de kaart die bij de start staat. Dus ik ga er van uit dat het je gaat lukken, ook als de paaltjes nog steeds overgroeit zijn. 😉 Natuurlijk zijn er nog veel meer paden te ontdekken in de Broekpolder. We lopen iedere keer wel weer ergens anders. Maar als je er nog niet bekend bent is dit een goede start. 😀

Tot het volgende gebied! 😀

Wandelen in Broekpolder, Vlaardingen
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *