Chufameel, ook wel tijgernotenmeel genoemd, zijn glutenvrij en rauw te gebruiken. ChufaFactory vroeg mij om hun chufameel te proberen. Mijn vriend maakt vaak pannenkoeken voor zijn ontbijt, dus ik wilde dit graag proberen om meer variatie in zijn pannenkoeken aan te brengen. Daarnaast is een glutenvrije meel natuurlijk altijd welkom om over te schrijven op deze website! Ik kreeg biologisch extra fijn chufameel opgestuurd en daarnaast ook biologische arrowroot en biologisch chufaschaafsel. Ik vertel je in deze blog meer over de chufa of tijgernoot en twee variaties recepten om heerlijke pannenkoeken te maken van chufameel.

Wat is een chufa?

De chufa is geen noot, wat zijn alternatieve naam tijgernoot wel doet lijken, en dat is dus goed nieuws voor mensen met een notenallergie, zoals mijn vriend! Het is een knolgewas en groeit aan de wortels van een grassoort. De chufa zit vol met vezels en is glutenvrij en vegan! Er zitten de mineralen magnesium en ijzer in en ze zijn ook rijk aan fosfor en kalium. Na de oogst van de chufa’s worden ze gewassen en 3 maanden gedroogd. Daarna zijn ze al klaar om gegeten te worden! In de Jouwbox van zomer 2020 zaten gepelde chufa’s. Die vond ik toen ook erg lekker. De chufa heeft een lichtzoete smaak en de gepelde chufa is dus heerlijk als vezelrijk tussendoortje.

chufafactory chufameel chufaschaafsel

Verschillende toepassingen van de chufa

Rauw uit het vuistje

Zoals gezegd had ik vorig jaar dus gepelde chufa’s die je zo kunt opeten als een lichtzoete snack.

Geschaafd

In het pakket wat ik kreeg zat ook chufa schaafsel. Dit is heerlijk om bijvoorbeeld over je (geiten)yoghurt te doen of over je overnight oat of natuurlijk waar je ze maar overheen wilt doen. Ze kunnen overal als lichtzoete topping fungeren. Verwacht trouwens niet een knapperige topping, de chufa’s zijn alleen geschaafd, niet geroosterd! Het zijn dus een beetje zachte plakjes, maar wel heerlijk!

Ongepeld

Ongepelde chufa’s zijn te hard om zo te eten, maar zijn goed te gebruiken om te laten weken en zo zelf plantaardige melk te maken.

Chufameel

En als laatste, dat wat ik ook kreeg opgestuurd, het chufameel. Deze zijn er in 3 soorten van fijnheid en ik kreeg de extra fijne chufameel. Hiermee heb ik op 2 manieren pannenkoeken gemaakt. 1 in combinatie met de arrowroot en 1 zonder de arrowroot voor als je dit niet in huis hebt. De pannenkoeken hebben door de chufa’s een lichtzoete smaak. De structuur is iets anders dan ik van pannenkoeken met bijvoorbeeld havermeel gewend ben. Het heeft wat weg van zandkoekjes. Niet dat het naar zand smaakt! 😉 Maar het heeft een wat korrelige structuur. Anders, maar zeker lekker! Hier komen de recepten:

Recepten chufa pannenkoeken met en zonder arrowroot

Het voordeel van het gebruik van arrowroot door het chufameel is dat de structuur iets egaler wordt. De arrowroot geeft geen smaak mee aan het beslag, dus voor het beslag maakt het niet uit. De glycemische index, oftewel hoe erg je bloedsuikerspiegel reageert op een voedingsmiddel, is van arrowroot en van chufameel trouwens erg laag, dus je kunt dit zonder zorgen eten als je een grotendeels orthomoleculair voedingspatroon hebt en je bloedsuikerspiegel zo stabiel mogelijk wilt houden. Nadeel van een extra toevoeging als arrowroot is natuurlijk dat je dit maar net in huis moet hebben. 🙂

Met beide recepten maak je ongeveer 4 tot 5 pannenkoeken, natuurlijk afhankelijk van de grootte van je pan. Probeer het gewoon een keer en dan weet je hoeveel je ermee maakt. De pannenkoeken vullen behoorlijk! Dus misschien heb je minder nodig dan normaal om vol te zitten.

Chufapannenkoeken tijgernotenpannenkoeken

Voor chufa pannenkoeken met arrowroot:

Voor chufa pannenkoeken zonder arrowroot:

  • 60 gram chufameel extra fijn
  • 120 ml havermelk
  • 1 ei
  • Snufje (Keltisch zee)zout
  • Roomboter of kokosolie om in te bakken

Hoe je ze maakt is als volgt:

  1. Mix alle ingrediënten door elkaar met bijvoorbeeld een staafmixer
  2. Doe een beetje roomboter of kokosolie in de pan, laat dit smelten en verdeel het over de pan
  3. Doe wat van de mix in de pan. Ik doe 2 sauslepels in een 20 cm pan. Zo worden ze niet te dik, waardoor ze misschien niet goed garen, maar ook niet te dun, waardoor ze snel breken. Vind jouw optimale dikte voor jouw pan.
  4. Laat de pannenkoek eerst garen op een laag vuurtje, totdat je ziet dat ook de bovenkant is ingedroogd
  5. Zet het vuur dan iets hoger, zodat de onderkant goed gaat bakken en lichtbruin wordt. Dit is een truc van mijn vriend om ze makkelijker om te kunnen draaien!
  6. Probeer dan voorzichtig de pannenkoek om te draaien. Het zal iets moeilijker gaan dan een traditionele pannenkoek, maar echt, het helpt als je het vuur dus even hoger zet om de onderkant goed bruin te bakken, zodat deze beter loslaat van de pan. 😀
  7. Laat dan de andere kant ook nog even lekker bruin kleuren en je kunt verder met de volgende pannenkoek
  8. Doe dit tot je beslag op is
  9. Serveer de pannenkoeken naturel, ze hebben van zichzelf al een zoetige smaak. Of je kunt er een lekker topping op doen, zoals het chufanoten schaafsel of bijvoorbeeld rode vruchten of kaneel

Eindoordeel chufaproducten

Ik vind het heel leuk dat ik kennis heb mogen maken met deze producten van ChufaFactory. Ik kende chufameel of tijgernotenmeel eigenlijk helemaal niet en ook na de gepelde chufa’s in de Jouwbox was ik niet op het idee gekomen dat er misschien ook meel van zou zijn.

Het schaafsel vind ik heerlijk om over geitenyoghurt te doen of over een smoothiebowl bijvoorbeeld.

Het chufameel vind ik een mooie aanvulling op de andere melen die we in huis hebben (vaak havermeel en boekweitmeel), zodat we nog meer kunnen variëren. Je kunt er ook veel andere dingen mee maken. ChufaFactory heeft zelf ook veel recepten met chufa’s op hun website staan. Ik heb ook het idee dat chufameel heel voedzaam is. Ik zit er sneller door vol en het bevat veel vezels en een aantal mineralen. De arrowroot geeft een egalere structuur aan de pannenkoeken, wat ik wel een voordeel vind.

Het zou goed kunnen dat ik dit meel vaker zal bestellen als het op is en dan zijn dingen als chufaschaafsel en de gepelde chufa’s ook lekker voor tussendoor of ergens overheen om meteen mee te bestellen. 😀

Ben jij ook benieuwd geworden naar de producten van ChufaFactory? In hun webwinkel staan veel verschillende producten die met chufa’s te maken hebben, dus neem snel een kijkje in de webwinkel van ChufaFactory!

Laat je mij je chufa creaties zien door @Natuurlijklinda te taggen op social media? Dat vind ik natuurlijk heel leuk. 😀

Meer variaties in je baksels met chufameel (+ pannenkoekenrecept en kortingscode!)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *