Voor veel mensen blijft het soms toch een mysterie hoe wij het nou doen dat we “zo vaak” en zo ver op reis gaan. Ik weet dat dit niet persé normaal is en dat het ook echt niet voor iedereen te doen is. Maar ik kan je wel mijn tips geven hoe wij meer geld overhouden en daarvan dus op reis kunnen. Welke tips ga jij oppakken?

Inzicht in je inkomsten en uitgaven!

Alles begint met inzicht. Ik klink nu wel heel erg als Annemarie van Gaal van Een dubbeltje op z’n kant (geweldig programma!). Maar het is wel de waarheid. Als je geen inzicht hebt in wat er aan inkomsten binnen komt en aan uitgaven uit gaat heb je geen idee wat er met je geld gebeurt. Al sinds 2012 houd ik Excel bestanden bij met alle inkomsten en uitgaven. Eentje voor mijn eigen rekening en eentje voor de gezamenlijke rekening. Zo weet ik precies hoe veel geld er uit gaat naar boodschappen, vaste lasten en overige dingen als vakantie of uitstapjes. Op deze manier kan je dus ook zien waar je veel geld aan kwijt bent en waar je dus op zou kunnen besparen.

(Nu ik dit aan het typen ben denk ik dat het misschien wel een super cool idee is om een kant en klaar Excel bestand te maken, zodat jij alleen nog je verschillende categoriën hoeft in te vullen en alle bedragen en alle grafiekjes en statistieken er zo uit rollen. En deze weg te geven of te verkopen! Hmmm, zou jij hier interesse in hebben? En moet het dan gratis zijn of wat zou je er maximaal aan uit willen geven?)

Geld overhouden Natuurlijk Linda

Automatisch sparen instellen

Ok, volgende stap. Als je dan weet wat er iedere maand in komt en uit gaat weet je dus ook wat je overhoudt! Ik ga er tenminste even vanuit dat je geld overhoudt en niet in een tv-programma hoeft te komen om je schulden weer op de rit te krijgen. 😉 Stel dat hier dus uit komt dat je iedere maand 500 euro meer salaris krijgt dan dat je nodig hebt voor de vaste dingen en een beetje geld meegerekend voor kleding, cadeautjes en uitstapjes. Dan kan je dus een automatische spaaropdracht instellen iedere maand op 500 euro! Op deze manier gaat er zonder dat je het merkt een hoop geld naar je spaarrekening.

Ik krijg bijvoorbeeld altijd op de 23ste mijn salaris. Als dit een zondag is dan wordt het de 24ste. Dus ik heb mijn automatische spaaropdracht op de 26ste ingesteld, zodat ik zeker weet dat het geld er ook echt is op het moment dat de afschrijving gebeurt.

Je geeft minder makkelijk uit

Voordeel van dat het geld meteen weg is als je salaris komt is ook dat je op je betaalrekening geen bijvoorbeeld 800 euro hebt staan, maar 300 euro! Nadat je hypotheek en andere vaste grote bedragen eraf zijn natuurlijk. Ik merk aan mijzelf dat ik dan toch minder snel dingen koop die eigenlijk niet nodig zijn. Omdat ik dan denk, tja er staat niet zoveel meer, dus zo hard heb ik het ook weer niet nodig. Op het moment dat ik dan toch echt meer nodig heb, bijvoorbeeld afgelopen maand voor bergschoenen of toch iets meer kleding dan je van plan was, dan is het binnen 2 tellen terug gehaald van je spaarrekening met de bankapp, dus is er niks aan de hand.

Geld over? Naar de spaarrekening!

Andersom werkt het ook goed. Dus naast dat je aan het begin van je salaris meteen geld wegsluist kan je ook aan het eind van je salaris nog meer geld naar je spaarrekening overmaken. Dus als je nieuw salaris krijgt gaat er automatisch geld weg, daar hoef je niet over na te denken. Wat je nog wel even kunt checken is of er toevallig nog geld over is van je vorige salaris. Dus stel, je salaris is 2000 euro netto en op het moment dat je salaris is gestort staat er 2100 euro op je rekening. Dat betekent dus dat er 100 euro over was van je vorige salaris. Hop, overmaken naar je spaarrekening! Hier geldt weer, minder geld in het zicht, dus minder de neiging om het uit te geven.

Boodschappen

Een goed punt om op te besparen is natuurlijk de boodschappen. Je kunt altijd naar AH gaan. Je kunt dat ook niet doen en echt heel veel geld overhouden. Wij gaan altijd naar de Lidl en dingen die ze daar niet hebben halen we bij de Hoogvliet. Voor de geitenyoghurt en havermoutmeel ga ik apart naar de Jumbo. Vanuit werk, zo’n 1 keer per 1,5 week. Bij de AH haal ik alleen biologische volkorenspaghetti en pas ook rode linzen pasta, verder eigenlijk vrijwel niks, dus hier kom ik maar 1 keer in het half jaar ofzo. Toen ik vorige week iemand vertelde dat wij boodschappen doen bij de Lidl in een gesprek over het reizen zei die persoon “Ooooow, jaaaa”. Duidelijk dus. 😉 Maar zelf op het idee komen om de AH dan dus links te laten liggen komt niet in hem op (of misschien nu wel). Het is maar net waar je je prioriteiten legt.

Overbodige dingen

Ok, naast het inzicht en daarna het gegoochel met de spaarrekening zijn er natuurlijk dingen waar wij op besparen door het niet te hebben. Gewoon omdat wij het nut niet zien. Ik noem maar wat dingen: Netflix, Spotify, RTL XL, Videoland, tijdschriften, de krant die je maar 1 keer in de week leest, loterijen, enzovoorts. Spotify werkt prima met reclame en als je een specifiek nummer wilt horen is er Youtube. Netflix heb ik ook echt nog niet gemist. Er zijn genoeg leuke series op de normale tv en ik wil niet eens zo lang voor de tv hangen.

Tijdschrift abonnementen

Over de tijdschriften wil ik apart nog iets zeggen. Natuurlijk is een tijdschrift super leuk! Ik heb ook een abonnement op Yoga Magazine, zelfs met YogaTV erbij. Maar ik heb door de jaren heen gemerkt dat veel tijdschriften een super leuke actie hebben als je lid wordt, maar na dat eerste half jaar of jaar dat de actie loopt wordt de prijs ineens veel hoger. Soms zelfs hoger dan wanneer je het blad in de winkel zou kopen! Check dit dus altijd voordat je zomaar een abonnement weer automatisch laat verlengen! Je kunt beter het actie-abonnement opzeggen en dan het blad een paar keer los in de winkel kopen om vervolgens weer een leuke actie tegen te komen. Dit scheelt bij sommige bladen echt tientallen euro’s per jaar.

Mobiele telefoon en abonnement

Nog een abonnementenvoorbeeld. Ik betaal maar 12 euro per maand aan een Sim only abonnement en heb daarnaast een losse telefoon, gewoon een Samsung van 350 euro oid. Met een beetje geluk gaat die 3 jaar mee, wie weet zelfs langer. Sowieso snap ik niet waarom je een telefoon van 1000 euro zou kopen, maar ik hoor ook mensen met abonnementen van 50 euro per maand. (No effense, als jij dat cool vindt, lekker doen 😉 ) Ik zou werkelijk niet weten wie ik allemaal zou moeten bellen voor zo’n abonnement en hoeveel filmpjes ik wel niet moet kijken om die data op te krijgen. Heb je echt zoveel nodig? En het is een feit dat 9 van de 10 keer (bijzondere acties buiten beschouwing gelaten) het veel goedkoper is om een los toestel te nemen met een Sim only abonnement dan dat je een abonnement inclusief toestel neemt. Aan het eind van de rit ben je inclusief toestel sowieso duurder uit en als hij kapot gaat betaal je nog steeds voor je telefoon.

Ik ben op die 12 euro per maand gekomen door over te stappen van T-Mobile naar Ben. Hetzelfde netwerk, maar dan iets langzamere 4G en daardoor goedkoper. Ik heb het helemaal uitgeplozen en ook gebeld hierover met T-Mobile en Ben. De snelheden van T-Mobile haal je vrijwel nooit, dus het heeft geen zin dat die zo snel kan. Ik merk geen verschil met de snelheid van Ben.

Wil je ook overstappen naar Ben na mijn enorm overtuigende pleidooi? 😉 Doe dat dan snel via deze link naar Ben.nl. 😀

Enquetes invullen voor geld

Er is nog een manier om aan wat extra geld te komen. Ik vind het altijd super leuk om enquetes in te vullen. Bijvoorbeeld bij RADAR testpanel of GFK panel (waarvan ik ook GFK consumerscan doe, dus ik scan al mijn boodschappen als ik thuis kom) en EuroClix, het online spaarprogramma. Bij Euroclix kan je trouwens ook clix (en dus geld) krijgen als je bij bepaalde webshops dingen bestelt of met je creditcard betaalt, maar daar maak ik geen gebruik van. Ik vind het gewoon alleen leuk om mijn mening te laten gelden door enquetes in te vullen. 🙂

Conclusie

Dus nog even kort op een rijtje wat je kunt doen om geld over te houden:

 • Inzicht, inzicht, inzicht! Maak een Excel bestand en kijk wat er gebeurt (Of heb je interesse in een bestand door mij gemaakt??)
 • Stel een automatische spaaropdracht in aan het begin van je salaris
 • Stort alles naar een spaarrekening wat je over hebt aan het eind van je salaris
 • Kijk nog eens kritisch waar je je boodschappen doet
 • Schrap alle overbodige uitgaven!
 • Check je tijdschrift abonnementen eens of je ze echt nog wilt en of je niet meer betaalt dan in de winkel
 • Check ook echt je mobiele telefoon abonnement. Heb je echt zo’n grote bundel nodig?

Ik ben benieuwd wat je van deze tips vindt! Ga je ermee aan de slag? Heb je misschien nog aanvullingen? Laat het mij weten! 😀

Tips om geld over te houden om te reizen!
Getagd op:        

23 gedachten over “Tips om geld over te houden om te reizen!

 • 8 februari 2019 om 14:19
  Permalink

  Leuk om te lezen Linda. Ik doe het een beetje hetzelfde als jij. Ik heb ook het ‘geluk’ dat ik alleen ben en buiten de schoolvakanties kan gaan. Alle uitgaven zijn voor mezelf in plaats van keer zoveel. Als ik samen met een vriendin ga, kunnen we kosten voor huurauto en overnachting zelfs delen. Ik ben vrijwel altijd in Turkije, waar het verblijf goedkoop is. En qua vakantiedagen denkt iedereen ook altijd dat ik uit een bodemloze put vis. Maar vakantie plannen in de periode van Pasen en meer van dat soort feestdagen scheelt vaak 2 en soms wel 3 of 4 dagen. Ik wens je nog veel voordelig vakantieplezier 🙂

  Beantwoorden
  • 8 februari 2019 om 15:06
   Permalink

   Leuk om te lezen. 😀 Voordelig gaan wij vaak niet. 😉 Wel zo voordelig mogelijk, maar soms gaan we naar dure bestemmingen, dus voordelig is het meestal niet. Tanzania en Hawaii waren bijvoorbeeld (in verhouding) hele dure reizen) Maar daarom zijn we juist bewust bezig met hoe we zo veel mogelijk geld kunnen overhouden, juist zodat we dit gewoon kunnen doen. 😀

   Beantwoorden
 • 9 februari 2019 om 15:34
  Permalink

  Automatisch sparen gebeurt hier wel…helaas is het inderdaad via de app ook zo weer terug overgemaakt, haha. Werkt niet altijd even goed. Op het juiste moment boeken werkt ook. In het weekend zijn de reizen vaak goedkoper dan doordeweeks (vraag me niet waarom…geen idee!)

  Beantwoorden
  • 10 februari 2019 om 11:19
   Permalink

   Haha, ja je moet wel een beetje discipline hebben dat je alleen geld terughaalt van je spaarrekening als dat voor iets is wat je ook echt nodig hebt of waar je het in ieder geval voor nodig hebt. 😉
   Wij boeken meestal of een groepsreis of op een andere manier georganiseerd reis, zoals een individuele rondreis, via een organisatie, dus dan maakt het niet uit wanneer je akkoord geeft voor de boeking. En iedere keer dat ik het gecheckt heb konden zij het goedkoper boeken dan wanneer ik alles zelf los zou boeken. Maar ik hoor inderdaad vaker dat bepaalde momenten goedkoper zijn om dingen te boeken. 😀

   Beantwoorden
 • 9 februari 2019 om 15:52
  Permalink

  Goede tips voor als je inderdaad snel wat te veel uit geeft. Ik hoop dat mensen er wat aan zullen hebben. Blijft een lastig ding hé, dat geld?

  Beantwoorden
  • 9 februari 2019 om 18:03
   Permalink

   Ik vind het niet lastig en wil graag mijn trucs daarom aan anderen leren 😃

   Beantwoorden
 • 9 februari 2019 om 16:03
  Permalink

  Leuk om te lezen! Ik ben op dit moment zelf ook aan het bijhouden wat mijn inkomsten en uitgaven zijn. Op die manier hoop ik wat meer te kunnen sparen voor leuke uitjes of een vakantie bijvoorbeeld!

  Beantwoorden
 • 9 februari 2019 om 21:40
  Permalink

  Hoi Linda, wat een goede opsomming van wat je kunt doen en laten om goed met je geld uit te komen. Ik weet nog, dat ik vroeger een tijd erg weinig geld had. Ik had een doosje gemaakt met gleuven met bijbehorende kostenposten. Dus huur, gas&licht, verzekeringen, eten, uit, sparen, enz. Het geld dat ik verdiende (ik kreeg het cash in mijn handen) verdeelde ik dan over dat doosje. Dat werkte goed. Dank voor je adviezen. gr. Jeannet

  Beantwoorden
  • 9 februari 2019 om 22:08
   Permalink

   Dat is ook een manier ja. Al zou dat nu niet meer werken denk ik, want al die kosten zijn niet contant te betalen 😉

   Beantwoorden
 • 9 februari 2019 om 22:32
  Permalink

  Leuke tips alleen als je een gezin met kinderen sta je er vaak anders voor. Zeker als je gezin wat groter is dan gemiddeld.

  Beantwoorden
  • 9 februari 2019 om 22:46
   Permalink

   Dan nog kan je besparen door onnodige dingen niet te kopen of geen onnodige abonnementen te nemen. 😊 En ook het sparen kan je gewoon doen, alleen misschien met wat minder geld 😃

   Beantwoorden
 • 10 februari 2019 om 12:24
  Permalink

  Leuke tips! Deze week hoorde ik op televisie dat volgens recent onderzoek bij ons in België AH de tweede goedkoopste supermarkt is! Vreemd hé!

  Beantwoorden
  • 10 februari 2019 om 17:14
   Permalink

   Dat vind ik zeker vreemd ja! Misschien is het in België anders met de prijzen in verschillende supermarkten. In NL wordt de Jumbo vaak als goedkoop weggezet, maar die zijn ook echt heel duur als je het vergelijkt! En de kwaliteit van groenten en vlees zijn ook nog eens echt om te huilen. Sorry Jumbo, jullie geitenyoghurt is heel lekker en goedkoper dan bij de AH. 😉

   Beantwoorden
 • 10 februari 2019 om 14:20
  Permalink

  Zo’n Exel bestand is inderdaad erg handig! Ik gebruik dit al sinds ik voor het eerst op mezelf ging wonen. Ideaal om inzicht te houden.

  Beantwoorden
 • 10 februari 2019 om 18:54
  Permalink

  Ha Linda, ik ga altijd naar de Appie en blijf erbij dat dat het goedkoopste is. Let altijd op de aan iedingen en de 35 procent korting. Loop alleen de buitenste cirkel en soms een zijpad voor de koffie of kattenvoer.
  Zeep koop ik tegenwoordig bij de action.
  Mijn ervaring met Aldi en Lidle is dat ze veel bij producten verkopen en de mensen daar toch een hoop van mee nemen.
  Bedankt voor je leuke artikel groetjes Jackey

  Beantwoorden
  • 10 februari 2019 om 19:13
   Permalink

   Op de aanbiedingen letten is altijd een goed idee. 😀 De kortingsstickers hebben ze bij de Lidl ook en daar neem ik regelmatig dingen van mee, dat scheelt inderdaad een hoop geld! Die bijproducten heb ik gelukkig geen last van. Ik ben heel goed in het negeren van producten die ik eigenlijk niet nodig heb. Daar hebben ze bij mij een slechte aan hihi. 😉 Graag gedaan hoor! En jij voor je reactie natuurlijk. 😀

   Beantwoorden
 • 11 februari 2019 om 08:38
  Permalink

  Interessant artikel zeg. Ik denk dat veel mensen hier echt wel wat van leren.
  Ik ben gelukkig zelf al erg bewust wat er in en uit gaat en hoop dit ook vast te houden. Ik zie wel in mijn ongeving dat het vaak nog fout gaat helaas..
  Het kan zo simpel zijn

  Beantwoorden
  • 11 februari 2019 om 09:07
   Permalink

   Dank je wel. 😊 Goed dat je het goed op een rijtje hebt 😃

   Beantwoorden
 • 8 mei 2019 om 08:25
  Permalink

  Leuke site heb je en goed geschreven artikel😃. Zelf ben ik hier ook erg bewust mee bezig en maak ik ook gebruik van een excelsheet, werkt super😗 Een tip die ik kan geven voor de tijdschriften: ik ga naar de bibliotheek voor het gratis lezen van tijdschriften!

  Beantwoorden
  • 8 mei 2019 om 19:41
   Permalink

   Dank je wel! 😃 Dat is ook een goed idee ja! Hebben ze bij de bibliotheek actuele tijdschriften?

   Beantwoorden
   • 11 mei 2019 om 13:36
    Permalink

    Ja, wordt elke maand vernieuwd 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *