Reizen is nu een beetje ingewikkelder dan normaal en naar verre landen kunnen we nu al helemaal niet. Maar normaal is reizen iets wat ik super graag doe! De wereld zien, veel in de natuur zijn, andere gewoontes meemaken, zien hoe het er in de rest van de wereld aan toe gaat. Altijd als we ergens heen gaan koop ik de Lonely Planet gids van het betreffende land. Je kan wel zeggen dat ik ze spaar.

Nu de vraag ook steeds meer opkomt of dat reizen eigenlijk wel zo goed is voor het milieu enzo denk ik daar ook wel meer over na. En toen kwam ineens het boek uit van voormalig CEO van Lonely Planet, Reizen voor wereldverbeteraars; bewust en duurzaam op pad. Je raadt het al, deze moest ik hebben! En toen kreeg ik hem zelfs van de uitgever om te reviewen, dus dat was helemaal mooi meegenomen! Wat vind ik van dit boek en wat zijn voor mij de conclusies? Je leest het allemaal in deze review. En ik heb contact gehad met Daniel!

Daniel Houghton

Zoals gezegd is Daniel Houghton dus voormalig CEO van Lonely planet. Hij werd op zijn 24e al CEO daar! Hoe hij dat voor elkaar kreeg ga ik je niet vertellen, want dat vertelt hij zelf in het boek. Ik kan in ieder geval verklappen dat dit een gevalletje is van dat je nooit weet hoe dingen ineens kunnen lopen. Voor zijn werk voor Lonely Planet is hij op veel plekken geweest en heeft hij ook veel contacten opgedaan.

Reizen voor wereldverbeteraars Daniel Houghton

De inhoud

Reizen voor wereldverbeteraars bestaat uit 2 verschillende dingen, die door elkaar heen lopen. Het eigen verhaal van Daniel en zijn eigen inzichten worden afgewisseld met interviews met verschillende mensen. Van Doug Mills, die 25 jaar in het Witte Huis werkte , tot Laura Dekker, die als jongste meisje ooit de wereld rond zeilde.

In de interviews komen verschillende vragen aan bod. Wat bij de geïnterviewde persoon past en ook een aantal dezelfde vragen die hij aan iedereen stelt. Bijvoorbeeld wat reizen voor die persoon betekent heeft, hoe het hun leven heeft veranderd. Of wat het ergste is geweest dat ze tijdens het reizen hebben meegemaakt. Je merkt wel dat het uit het Amerikaans is vertaald. Er staan bijvoorbeeld dingen in als “Weet je…”, omdat veel Amerikanen vaak “You know…” aan het begin van hun zin zeggen. Niet echt storend, wel opvallend.

Ik vind het interessant om al deze reisverhalen te lezen van doorgewinterde reizigers. Herkenbare en soms bizarre verhalen over situaties waar men in terecht is gekomen.

Mijn leerpunten

Leerpunten, of gewoon dingen die ik uit het boek heb gehaald. Dingen die ik zelf ook al wist of waar ik juist niet eens echt over nagedacht had:

  • Door te reizen zie je dat het niet overal alleen maar ellende is, zoals je in het nieuws ziet. Er worden ook daar goede dingen gedaan.
  • Reizen opent je geest. Je hebt iets om je eigen omgeving mee te vergelijken. Een voorbeeld van iemand die in een ver land onwijs mooie bomen zag, helemaal verliefd daarop werd. Bij thuiskomt bleek dat in het park voor zijn woning diezelfde bomen stonden, maar die waren hem nooit opgevallen!
  • Je gaat open staan voor andere culturen. Je hebt meer begrip voor mensen die anders denken door een andere achtergrond.
  • Reizen is goed voor de wereldeconomie. Ik had mij niet gerealiseerd dat een tiende van de wereldbevolking in het toerisme werkt! Je hoort ook vaak van landen en zeker nu met de pandemie, die helemaal instorten. Omdat het hele land eigenlijk leeft van toerisme. We kunnen dus niet zeggen dat we stoppen met z’n allen, want dan gaan hele landen kapot.

Toch mis ik iets

Op de achterkant van het boek staat, ik citeer, “Het is een pleidooi om duurzaam en bewust op reis te gaan, waarvan je mag genieten.” Ik dacht dus dat dit boek ook zou gaan over hoe je nog wel op reis kunt blijven gaan, maar dan wel rekening houdend met duurzaamheid en het milieu zo min mogelijk te belasten. Niets was minder waar. Er is hier geen woord over gezegd, terwijl ik dit aan de hand van de teaser op de achterkant wel zou verwachten. Meer praktische tips had ik verwacht denk ik.

Navraag gedaan

Ik wilde toch wel heel graag weten hoe Daniel tegen milieu en duurzaamheid aankijkt. Daar kan je maar op 1 manier achter komen als het niet in het boek staat, namelijk hem zelf even mailen! Dus dat heb ik gedaan via zijn website. 😀 Ik wist niet of hij wel zat te wachten op een mailtje uit Nederland, dus was heel benieuwd of hij zou reageren. Na 2 dagen kreeg ik een lange, vriendelijke mail terug! Super leuk! Ik zal het niet helemaal delen, maar een deel uit zijn reactie hier citeren, uiteraard met zijn toestemming dit te publiceren. 🙂 Ik ga er voor het gemak even vanuit dat je wel wat Engels kunt lezen, dan kan ik het niet verkeerd vertalen.

I would say that the majority of environmental problems are not coming from people traveling with tourism in mind, but from the massive global shipping infrastructure that takes place moving all the worlds goods around. That said, every little bit counts. I do think the more we can all buy local goods around the world to reduce that type of environmental damage the better off we will all be.

I think that if more people traveling as tourists, people that are traveling the way we talk about in the book, being respectful to the cultures and locations you are visiting is worth the cost because it opens peoples eyes to the world we are all trying to protect. It takes those people having a change of heart to make a difference and so I do think it’s a good thing. One of the things I like to encourage people to do is to travel less often, but stay much longer in the locations they are visiting.

Daniel Houghton

Is Engels toch lastig voor je? In het kort zegt Daniel dat niet het toerisme een probleem is voor het milieu, maar alle producten die de wereld over getransporteerd worden, terwijl die ook lokaal te koop zijn. Daarnaast zullen toeristen die veel van de wereld zien hun ogen openen voor de wereld, die we juist willen beschermen. Juist door te zien wat er in de wereld gebeurt ga je inzien dat er iets moet veranderen. Hij raadt dus ook aan minder vaak te reizen, maar dan juist langer op 1 plek te blijven.

Mijn conclusies

Dit boek bevat mooie reisverhalen van doorgewinterde reizigers, die leuk zijn om te lezen, zeker nu we zelf niet weg kunnen. Kan je toch even wegdromen. Daarnaast worden er hier en daar wat tips gegeven, die niet perse tips genoemd worden, maar wel zo eruit gepikt kunnen worden. Verder is het ook leuk om het persoonlijke verhaal van Daniel Houghton te lezen. Ik hou altijd wel van persoonlijke verhalen, hoe mensen komen op het punt waar ze zijn op dat moment.

Verder ben ik het eens met zijn visie dat je jezelf enorm ontwikkelt, wereldwijs wordt door reizen en juist daardoor je bewuster bent van je omgeving, van hoe het met de wereld gaat en dat er iets moet veranderen. Ik merk zelf ook, zeker nu ik er meer over na ben gaan denken de afgelopen maanden, dat ik al het reizen wat we hebben gedaan nooit had willen missen en dat ik in mijn ervaringen ook compleet aansluit bij zijn visie. Ik weet wat er in de wereld gebeurt en hoe het ook anders kan. Het gejaagde in Nederland kan veel minder, maar toch hebben we het super goed in Nederland, wat je eigenlijk pas echt ziet als je ook andere landen hebt meegemaakt.

Mooie aanvulling

Daarnaast ben ik het ook eens met zijn aanvulling via de mail. Ik let er de laatste maanden al veel meer op dat ik meer lokale producten koop, zoals uien uit Nederland en niet uit Nieuw-Zeeland. (Ja echt, die liggen in de supermarkt… dat moet toch dichterbij kunnen zou ik zeggen). En kopen we bijvoorbeeld altijd vlees bij Grutto.com. Daarnaast ben ik nu al ruim een jaar geleden gaan investeren in Lendahand, omdat ik heb gezien hoe de mensen leven die hiermee geholpen worden en ik vind het belangrijk om hen te helpen. Dit zijn vaak ook projecten waar duurzaamheid voorop staat.

Vind je het leuk om reisverhalen te lezen? Of wil je meer weten over waarom reizen goed is voor je ontwikkeling? Dan is dit boek zeker een aanrader! 😀

Het boek is via onderstaande link meteen te bestellen:

Boekreview: Daniel Houghton – Reizen voor wereldverbeteraars
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *