Heb jij de cassave al gezien in de winkel? Ze zijn er alweer een paar weken. Ook bekend natuurlijk van Expeditie Robinson, waar ik groot fan van ben! Maar wat moet je met dat ding?
Wat is cassave?
Cassave is een wortelknol en plakt een beetje aan de buitenkant (dus pak een zakje en pak hem dan op en leg hem zeker niet zo los in je winkelwagen 😉 ). Tapiocameel wordt gemaakt van cassave en dit meel is daarom populair bij mensen die glutenvrij willen/moeten eten. Cassaves zien er zo uit:

Waar is cassave goed voor?
Cassave bevat resistent zetmeel, waardoor het in de dikke darm gefermenteerd wordt en niet in de dunne darm. De bacteriën in de dikke darm zijn daar enorme fan van en produceren na het eten van de cassave gunstige stoffen van die ontstekingen in de darmen kunnen verminderen.
Daarnaast zit er veel zetmeel in wat goed is voor mensen die zware lichamelijke arbeid verrichten of mensen met ondergewicht.
Waarom is cassave niet goed voor iedere dag?
De hoge hoeveelheid zetmeel is dus juist niet handig als je wilt afvallen.
Verder bevat de cassave veel anti-nutriënten. Deze stoffen gaan de opname van goede stoffen in je lichamen tegen, dus dat is niet zo handig. Daarom is het beter om niet iedere dag cassave te eten.
Recept: Zo maak je er een lekkere aardappelvervanger van!
Cassave is zeer geschikt als vervanger voor aardappelen. Als je dit dus niet iedere dag doet.
Hoe wij het klaarmaken is als volgt:
- Schil de cassave en snij deze in kleine blokjes, zo’n 1×1 cm
- Kook deze stukje voor ongeveer 5 minuten, probeer even of ze dan inderdaad een beetje zacht zijn geworden. Zo niet, laat ze nog even doorkoken
- Giet het water af
- Nu is er even wat geduld nodig, want het wordt het best als je ze nu even af laat koelen. Om het wat te versnellen kun je ze uitspreiden op een bord. Minimaal een half uur is wel nodig, maar hoe langer hoe beter.
- Daarna bak je ze lekker knapperig in een koekenpan met een heel klein beetje olijfolie, wat Keltisch zeezout en wat zwarte peper
- En dan is dit het resultaat! 😀

Bron voor info over de cassave: De Voedingswijzer