wapitihertVlak voor ik op vakantie ging naar Canada las ik een blog van iemand met tips over hoe je gezond kunt blijven eten op vakantie. Ik had zo’n blog zelf ook geschreven een paar weken eerder, dus ik was benieuwd hoe deze geschreven zou zijn.

Dit bleek nogal een andere insteek te hebben dan de blog die ik had geschreven. Ik eindig bijvoorbeeld met als het dan allemaal echt niet lukt, relax, je gaat niet meteen kapot! Wat mij het meeste is bijgebleven van het andere stuk is dat er stond dat wanneer het zich voordat dat je toch drang hebt om iets ongezonds te eten tijdens je vakantie je lichaam niet gezond is en je toch moet gaan nadenken wat er dan mis is.

Tijdens mijn vakantie kreeg ik ineens een enorme afkeer tegen deze uitspraak. Natuurlijk wordt er gezegd dat hetgeen waar je een afkeer tegen voelt je eigenlijk zelf een probleem mee hebt. Tja, dat zou kunnen, want ja, ik had enorme trek in die brownie en ik heb nog steeds pijn in mijn stuitje en ja, die pijn komt waarschijnlijk door ontstekingen en ja, ontstekingen kan je weg krijgen door 100% gezond te eten. Maar nee, daar heb ik helemaal geen zin in! Ik heb geen zin om tijdens mijn vakantie, en ook in het “normale” leven, 100% gezond te eten.

Ik wilde hier dus heel graag iets over kwijt. Ik heb er lang over nagedacht of ik dat wel moest doen. Want door dit te zeggen kan ik natuurlijk mensen afschrikken om bij mij te komen voor advies, omdat ze denken dat ik er niet serieus mee om ga. Maar aan de andere kant weet ik de theorie wel en kan ik mensen met mijn kennis dus wel helpen. Verder weet ik, na schade en schande, hoe mijn lichaam reageert als ik wel iets ongezonds neem. En ik weet juist ook hoe moeilijk het is om helemaal gezond bezig te zijn. Er zullen misschien mensen zijn die niet naar mij toe komen door deze blog, maar aan de andere kant trek ik misschien juist weer mensen aan die het idee fijn vinden dat ik niet iemand ben die ze zal straffen als ze niet 100% goed bezig zijn. Dus ja, ik gooi het er gewoon in en we zien wel! 😉

Tijdens mijn vakantie ben ik meer en meer overtuigd geraakt van mijn gedachte dat het niet erg is om zo nu en dan iets ongezonds te eten. Heb je echt erge klachten dan is het natuurlijk wel zaak om een tijdje echt streng te zijn om er vanaf te komen, maar voor je onderhoud zeg maar hoeft het allemaal niet 100% goed. Slechter is nog om je enorm druk te maken over hoe je deze dag weer door moet komen zonder iets ongezonds te mogen eten. Stress is ook niet goed, dus stress over je voeding ook niet!

Je lichaam reageert vanzelf als het niet goed was wat je hebt genomen en daar kan je dan in het vervolg op letten. Zolang je naar je lichaam luistert komt het allemaal wel goed. En als dat lichaam schreeuwt om die brownie die daar ligt (ik had ook een keer een brownie gemaakt van zwarte bonen! Top toch? 😉 ) neem hem dan gewoon. Zolang dit niet iedere dag voorkomt is er echt niet meteen een probleem. Ok, tenzij je darmen zo overhoop zijn dat dit voor jou wel een probleem is. Neem deze blog dan niet te letterlijk. 😉 Het is ongetwijfeld waar dat er dan nog iets niet helemaal goed is in je lichaam, waardoor je de trigger krijgt om dat te willen eten, maar misschien is het ook wel goed genoeg als het niet 100% goed is? Is 80% goed ook niet goed genoeg, zolang je er niet teveel last van hebt? Ik vind van wel!

Wat is jou mening hierover? Ik ben hier heel benieuwd naar!

Pura Vida!

NB. Op de foto staat gehaktbrood van wapiti hert! Was heerlijk! 😀

Het hoeft niet 100% goed!
Getagd op:                    

2 gedachten over “Het hoeft niet 100% goed!

 • 24 juli 2016 om 16:24
  Permalink

  Helemaal mee eens linda
  80 -100 regel lijkt mij een prima uitgangspunt …voor veel mensen misschien juist een reden om bij jou langs te komen voor advies …..heel vaak hoor ik om mr heen ja het moet wel leuk blijven straks mag ik niks meer eten ?

  Beantwoorden
  • 24 juli 2016 om 17:30
   Permalink

   Dat is vaak de eerste reactie ja, dat van straks mag ik niks meer. Natuurlijk mag je nog wel iets! 🙂 Je merkt het vanzelf als je lichaam het niet wilt 😉

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *