Vandaag eens een blog voor het kopje “Lifestyle”. Om precies te zijn, over geld! Want misschien was het je al opgevallen op mijn website, of als je mij persoonlijk kent, dat wij regelmatig op vakantie gaan. Al zijn er echt mensen die vaker op vakantie gaan hoor, geloof mij! En aangezien we op het moment dat deze blog online komt ook weer bijna terug zijn van vakantie, naar Lapland dit keer, leek dit mij een mooi moment om antwoord te geven op de veel gestelde vraag: Hoe doen jullie dat nou allemaal?!

Hobby’s
De ene persoon heeft als hobby motor rijden, de ander het opknappen van oude auto’s, weer een ander gaat ieder weekend shoppen en weer een ander gaat ieder weekend bier drinken. Dit is allemaal ook niet goedkoop! Wij hebben die hobby’s niet, maar willen wel vaak reizen en als we niet op reis zijn, zijn we aan het denken over de volgende reis of de volgende geboekte reis aan het voorbereiden. Natuurlijk heb ik ook andere bezigheden, maar het bloggen kost niet veel geld en sporten doen andere mensen met die andere hobby’s ook.

Waarom niet “gewoon” naar Griekenland?
We hebben echt wel serieus eens gekeken om naar een huisje of hotel in Griekenland of Spanje te gaan! Onder het mom van “Dan doen wij ook eens iets normaals”. Maar ik word echt heel verdrietig van de foto’s die ik daar dan van zie in de reisfolders en op internet…. En als je dan gaat kijken wat dat uiteindelijk kost is het natuurlijk goedkoper, maar je krijgt er ook veel minder voor. We zijn wel een keer naar Griekenland geweest, maar toen hebben we een rondreis gedaan over het vaste land en 2 eilanden met een auto. De laatste 2 dagen aan het strand waren lang zat. 😉 We willen graag veel natuur zien, leuke dieren en andere culturen meemaken en veel van de wereld zien.

Andermans mening
Ik krijg wel eens blikken of opmerkingen naar mij toe waarvan ik voel dat ze het maar overdreven vinden of niet begrijpen hoe we nu “alweer” een dure vakantie kunnen doen. Ik besef mij heel goed dat de vakanties die wij doen niet bepaald gemiddeld en normaal zijn. Ik heb daardoor zelfs de neiging om het dan maar niet te doen. Maar als je dan ziet dat mensen om je heen op onverklaarbare wijze ziek worden of ineens overlijden. En als je je bedenkt dat ik zelf ook soms wat krakkemikkig in elkaar zit, waarom zou je dingen dan uitstellen die je wilt doen en op dit moment ook kan doen? Omdat anderen het er misschien niet mee eens zijn? Dat is zonde van je tijd! Als het kan, doe het dan NU! En gelukkig zijn er ook bosjes mensen die het alleen maar heel cool vinden dat we dit doen. 😀

Tot zover mijn verhaal over waarom wij regelmatig verre reizen maken. Maar hoe kunnen we dat dan allemaal betalen? Veel mensen doen nogal geheimzinnig over hun financiën. Ik niet. Ik wil je er alles over vertellen, alleen niet op internet, dus ik ga geen bedragen noemen hier. Ga ik dus toch weer geheimzinnig lopen doen haha. Maarja, internet vind ik niet echt de plek om met salarissen en spaarsaldo’s te gaan strooien…

Klein rekensommetje
Wij hebben geen kind(eren). Verder kunnen we, ondanks de 5,4% rente voor 20 jaar die wij hebben afsloten toen wij in 2012 ons huis kochten, de hypotheek makkelijk betalen en we lossen zelfs ieder jaar weer een stukje af, waardoor het ook nog eens telkens nog minder wordt. Verder werken we allebei fulltime op een HBO functie, met de nodige ervaringsjaren, we zijn tenslotte ook geen 20 meer. Reken zelf maar uit, dan houd je gewoon iedere maand geld over!

Besparen
Wij besparen vaak op kleine dingen die in eerste instantie geen zoden aan de dijk lijken te zetten, maar wat op jaarbasis best een verschil kan maken.
Ik koop maar sporadisch dure kleding. Ik vind veel kleding te duur en dan ga ik op zoek naar iets wat ik wel leuk te betalen vind.
We gaan naar de Lidl en de Hoogvliet voor boodschappen en komen nooit bij de Albert Heijn. Albert Heijn is echt heel duur hoor! Ik heb een keer wat producten vergeleken, je schrikt je kapot, echt waar!
Ik ga iedere donderdag tanken. Ik rijd iedere week 4-5 dagen naar Leiden heen en weer, wat neerkomt op driekwart tank van mijn Ka per week. Theoretisch moet ik dus iedere 1,5 week tanken. Maar! Op donderdag is de benzine 2-3 cent goedkoper bij de Shell, dus ik ga over het algemeen ieder donderdag tanken. Dat scheelt toch weer zo’n 70 cent per week, dus zo’n 33 euro per jaar!
Verder heb ik een goedkoop mobiel sim only abonnement, hebben we geen Netflix, Spotify of andere van dat soort abonnementen en abonnementen op tijdschriften doen we ook alleen maar met korting en laten we zeker niet voor de normale prijs doorlopen. Laat een tijdschrift nooit zomaar doorlopen! Als je belt dat je wilt opzeggen, na de periode dat je korting had geven ze 9 van de 10 keer weer korting om je bij ze te houden! 😉

Spaarrekeningen
Een beetje shoppen bij verschillende spaarrekeningen loont ook. Je krijgt haast geen rente, maar toch, bij de ene krijg je net iets meer dan bij de andere. Ik heb zelf 3 verschillende spaarrekeningen. 1 waar ik a la minute bij kan, die bij de betaalrekening hoort. Deze geeft 0,25% rente (op moment van schrijven), dus dat is niet handig om hier alles neer te zetten. Maar ik heb ook nog 2 andere, 1 met 0,6% rente (ooit ingestapt voor 3,2% haha) en 1 met 0,45% rente. Bij de eerste heb ik dus de minste rente, dus hier heb ik alleen maar wat geld staan om noodgevallen op te vangen, direct gekoppeld aan mijn betaalrekening, dus daar kan ik a la minute bij. Het meeste staat natuurlijk op de rekening met de meeste rente. En nog regelmatig check ik wat banken hoe de rente erbij staat. Voor iedere 1000 euro krijg je dan toch in dit geval weer 3,50 euro meer rente per jaar. Afhankelijk van hoeveel 1000 euro je hebt is dit natuurlijk best interessant om een beetje te schuiven tussen verschillende spaarrekeningen.

Investeren in zonnepanelen
Een andere tip om geld te besparen wat je kunt uitgeven aan andere dingen is zonnepanelen. Je moet natuurlijk eerst de zonnepanelen aanschaffen (ik zag dat je ze tegenwoordig ook kunt huren, maar ik weet niet of dat aantrekkelijk is). Maar vanaf het moment dat ze op je dak liggen betaal je minder aan je energierekening! Op het moment dat je zoveel minder hebt betaald dat je je investering hebt terug verdiend ga je alleen maar winst maken! Wij hebben vanaf 2013 zonnepanelen en wekken meer energie op dan we verbruiken, dus we zijn lekker aan het terugverdienen. Omdat wij ook nog subsidie kregen en de BTW konden aftrekken zullen we rond 2019 de investering terug hebben en echt winst gaan maken. Maar vanaf dat ze erop liggen betalen we dus al minder aan energie en kunnen we dat dus uitgeven aan andere dingen, zoals vakantie! 😉

Alles bij elkaar
Al die paar tientjes per jaar die je verschil kan maken met bovenstaande dingen zijn totaal toch weer honderdjes en misschien wel duizendjes, afhankelijk van hoe veel je in de verschillende dingen kunt leggen. Dat kan je dan weer mooi bij je vakantie leggen!

Inzicht
Je mag het neurotisch noemen, maar ik noem het gewoon slim. 😉 Ik houd enorm van getalletjes en Excelletjes. 😉 Ik houd al sinds dat ik kan sparen, sinds 2001 zag ik (toen was ik dus 16 jaar), bij hoeveel ik spaar in een Excel bestand. En sinds ik op mijzelf ben gaan wonen in 2008 houd ik ook bij wat mijn inkomsten en uitgaven zijn. Zo heb ik inzicht in wat er met mijn geld gebeurt en kan ik zien wanneer ik dipjes in mijn saldo had en kan ik dus ook checken waar dat door kwam (op mijzelf gaan wonen, huis gekocht, vakanties betaald). Wist je dat de eerste helft van het jaar altijd duurder is dan de tweede helft? Door gemeentebelasting en waterschapsbelasting die bijvoorbeeld altijd in het eerste half jaar komen bij ons. Doordat ik inzicht heb in mijn geld zie ik ook makkelijker mogelijkheden om te besparen, waar ik dan weer op in kan spelen. En ik weet hoeveel ik nodig heb per maand, dus alles daarboven gaat van mijn nieuwe salaris iedere maand linea recta naar mijn spaarrekening. Als je het niet ziet geef je het minder snel uit.

Ik hoop dat je nu een beeld hebt hoe het kan dat wij regelmatig een niet-gemiddelde vakantie doen. En misschien kan je hier ook tips uit halen om bij jezelf toe te passen! En misschien houdt het bij ons ook een keer op. Wie weet komt er een keer een kind, of moet er een grote verbouwing aan het huis gedaan worden. Of een auto die het begeeft. Of misschien worden wij ook nog wel ziek. Je weet het niet. Maar wat ik wel weet is dat het NU kan, dus doen we het NU! 🙂

Heb jij nog meer bespaartips om nog meer over te hebben voor een vakantie of andere leuke dingen?

Lets talk about money!
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *