Laatst hadden we voor het eerst eens kippendijfilet gegeten. Dachten we tenminste. Normaal namen we eigenlijk altijd kippenborstfilet. Kippendijfilet hadden we nog nooit op en er zat ook nog een 35% kortingsticker op! 😀 En er viel mij iets op! Dit wil ik graag met jullie delen.

Verschil kippendij- en kippenborstfilet

Het grote verschil tussen kippendijfilet en kippenborstfilet (ook wel gewoon kort kipfilet genoemd) is natuurlijk dat het van een ander stuk van de kip komt. Je verwacht het niet hè. 😉 Op onderstaand plaatje zie je waar wat zit. Het valt ook op dat kippendijfilet donkerder van kleur is dan kippenborstfilet. Er zitten ook wat vetjes omheen, waardoor het er soms wat viezig uit ziet. Maar daar merk je niks meer van als je het gebakken hebt.

De smaak is anders

Het viel mij op dat kippendijfilet heel anders smaakt! De smaak van kippendijfilet is intenser en het vlees is malser. Het doet mij denken aan de kip die we vaak op vakantie krijgen! Het smaakt echt naar kip! In plaats van naar water, waar ik kippenborstfilet toch vaak naar vind smaken. Blijkbaar wordt in de landen waar wij op vakantie gaan dus vaak gebruik gemaakt van kippendijfilet. In Nederlandse restaurants zie ik het eigenlijk nooit. Jammer!

Wil je eens biologische kip van koopeenkip.nl proberen? Lees dan ook zeker even mijn blog over koopeenkip.nl en vind daar ook een link voor 5 euro korting! 😀

Goedkoper!

Naast dat ik het lekkerder vind, is kippendijfilet ook nog eens goedkoper! Dus de prijs is geen reden om het niet te kopen. 😀

Wij kopen sindsdien vaker kippendijfilet en iedere keer als we het eten waan ik mij terug op vakantie! 😀 Heerlijk!

Kende jij kippendijfilet al? Of neem jij altijd kippenborstfilet?

Laatst deed ik ook kippenborstfilet door de paëlla, super lekker!

Wil je meer lezen over voeding? Kijk dan eens bij de boeken in de Natuurlijk Linda shop! 😀

Kippendij- vs kippenborstfilet
Getagd op:    

10 gedachten over “Kippendij- vs kippenborstfilet

 • 24 februari 2018 om 09:18
  Permalink

  klopt helemaal. wij vinden kippendijfilet veel lekkerder. Er zit veel meer smaak aan en is wat malser. Gewone filet gebruiken wij niet meer. Maak maar eens shoarma van kippendijfilet, heerlijk.

  Beantwoorden
 • 5 februari 2019 om 17:54
  Permalink

  Kippendijfilet vinden mijn vrouw en ik niet lekker, wij vinden de smaak en ruik heel sterk, zullen het niet meer kopen.

  Beantwoorden
  • 6 februari 2019 om 09:54
   Permalink

   Ja, dat kan natuurlijk ook. 🙂 Wij vinden de smaak juist heel lekker. Gelukkig vinden we niet allemaal dezelfde dingen lekker, anders zou alles snel uitverkocht zijn. 😉

   Beantwoorden
 • 4 juli 2019 om 20:49
  Permalink

  We vinden kippendijenvlees echt niet te pruimen. Vies, vet en flubberige stukjes vlees.
  Helaas stappen heel veel grote en kleinere restaurants over van kipsate van heerlijk, eerlijk kippenborstfilet naar de waarschijnlijk veel goedkopere, vettige flubbertjesvlees van kippendijensate.
  Heel erg jammer, wij vragen ook altijd eerste waar de sate van gemaakt is. Is het van kippendijen, dan slaan we echt allemaal over.
  Ik hoop echt dat dit een hype is en dat er weer steeds meer restaurants kwalitatief goed kippenborstfilet voor hun sate gaan gebruiken.

  Beantwoorden
  • 4 juli 2019 om 20:55
   Permalink

   Owjee haha, nouja gelukkig is er in de supermarkt veel te kiezen. 😀 Ik had inderdaad pas geleden ook eens kippendij in een restaurant ja! 😃

   Beantwoorden
  • 17 september 2019 om 17:13
   Permalink

   Hi,

   Graag wil ik ingaan op uw bericht.

   Ik ben zelf werkzaam als chef-kok van een groot hotel-restaurant. Maandelijks werken wij met tientalen kilo’s kip. Zowel borst als dij. Het klinkt misschien als een sociaal wenselijk antwoord, maar de meeste koks en chefs zijn tegenwoordig erg begaan met de duurzaamheid van onze producten. Denk aan welzijns initiatieven en aankoopbeleid in streekproducten. Hier zijn veel koks mee begonnen en de consument volgt, want is bereidt hier voor te betalen.
   Wanneer wij consumenten meer verschillende delen van de kip eten, betekend dit dat de boer daar aan verdiend en in het welzijn van zijn kippen kan steken. Kippenboeren zijn hier in grote lijnen toe verplicht.

   Daarnaast is bij bijna alle soorten vlees dezelde regel van pas. Het meest malse stuk waar het minst van is, brengt het meest op. Dat wil niet zeggen dat dit per definitie het beste stuk vlees is. Gemiddeld genomen is de concument liefhebber van mals, licht vettig en een rijke smaak. Iemand die een magnum eet, kauwt een half pakje roomboter weg, maar geniet er van. De kippendij heeft veel smaak, is matig vet (maar je kunt dit wegsnijden of wegbakken) en is hartstikke mals. De kok krijgt zijn vlees niet droog en de consument is er gek op. Een kippenborstfilet kan ik perfect op gaarheid/malsheid serveren op een verwarmd bord, met warme garnituren, maar wanneer gasten in gesprek zijn, foto’s maken, social media aanvliegen om vervolgens het mes er door te halen, is de kans 99% dat dit stuk is doorgeslagen of droger is dan gewenst. Koks kiezen in geval van saté, wat op een zeer hoge temperatuur op de grill beland, daarom graag voor dij. Het zoveelste pluspunt.

   U spreekt van een eventuele hype, maar in vrijwel alle landen in Azié, Midden-Oosten en een groot deel van Europa is de dij (ook van oudsher) het meest gebruikte stuk kippenvlees.

   Wat betreft het vet, zou ik de frieten vervangen voor ovenaardappels wanneer u een een saté besteld, dat levert u minder gewichtstoename op! 🙂

   Beantwoorden
   • 17 september 2019 om 18:14
    Permalink

    Hi Syb,

    Bedankt voor je reactie op het bericht van Dree. Leuk, zo’n heldere uitleg van een echte kok! 😀 Ik vind het heerlijk!
    Wat je zegt over Azië en Midden-Oosten, dat is inderdaad wat ik zeg dat de smaak van kippendij bij mij gelijk staat aan vakantie, omdat we vaak op vakantie kippendij te eten krijgen. 🙂
    Het vet van kippenvlees maak ik mij inderdaad ook niet druk om.

   • 31 augustus 2020 om 08:44
    Permalink

    Haha dat kan natuurlijk 🙈

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *