Ook dit jaar zal de hooikoorts weer gaan toeslaan als je hier wel eens last van hebt! Ik heb hier tips voor je om hier zo min mogelijk last van te krijgen.

bij bloem

Ikzelf heb ook ieder jaar hooikoorts. Het verschil nu met de afgelopen 10 jaar (of in ieder geval heel lang) is echter dat ik altijd het hele jaar door antihistamine pillen slikte en nu heb ik hiermee eindelijk vorige winter al kunnen stoppen! 😀

De darmen

Allergieën kunnen komen uit de darmen. Niet alleen hooikoorts, ook andere allergieën. Bijvoorbeeld een notenallergie zou zelfs helemaal verholpen kunnen worden als de darmen goed op orde zijn. Je immuunsysteem werkt goed als je darmen goed werken en je immuunsysteem is nodig om je te beschermen tegen de rondvliegende pollen. Dus sowieso is het een goed idee om gezond te gaan eten als je van je hooikoorts af wilt! Vooral geraffineerde suikers zijn een grote aanslag op je immuunsysteem.

Afkicken van de antihistamine

Nu ik al jaren veel gezonder eet dacht ik in het najaar van 2014, toen ik een keer verkouden was, laat ik weer eens proberen te stoppen met die pillen. Want misschien zijn mijn darmen nu wel zo op orde dat het niet meer nodig is! Mijn neus kriebelde tenslotte toch al door de verkoudheid, dus mocht een kriebelneus bij de afkickverschijnselen horen dan had ik daar niet meer last van dan ik nu toch al had. En ja hoor! De verkoudheid ging gewoon over en ook de hooikoortsklachten kwamen niet terug! 😀 Ik had eerdere winters al eens geprobeerd de pillen niet te nemen, maar dit werd altijd een ellende van kriebelende neus en ogen en telkens ging ik ze toch maar weer slikken. Nu slik ik ze alleen nog in het echte pollen-hoogseizoen.

Natuurlijke oplossingen

Voordat ik met die pillen stopte had ik al eens uitgezocht hoe het nou zat met natuurlijke oplossingen tegen hooikoorts. Er zijn een heleboel manieren, maar de methode die ik eruit heb gepikt is het eten van een theelepel rauwe honing in de ochtend van bijen uit de buurt waar je woont. De theorie hierachter is dat die bijen de pollen eigenlijk verwerken in de honing die zij vervolgens produceren. Op deze manier krijg je iedere dag vanuit de honing een beetje pollen binnen en bouw je er antistoffen tegen, waardoor je eigenlijk immuun ervoor wordt. Belangrijk hierbij is dan wel dat je honing hebt van bijtjes uit de buurt. Want die honing heeft pollen uit de planten, bloemen en bomen bij jou in de buurt.

Imker

Ik heb een imker gevonden bij mij in de buurt en ik ben vorig jaar iedere dag een theelepel gaan nemen. Afgelopen winter heb ik dus geen pillen hoeven nemen. Tijdens het hooikoortsseizoen heb ik maar een paar weken toch weer de antihistamine moeten nemen, omdat het te erg werd. Dit is een enorme vooruitgang op voorgaande jaren! Ik blijf dus voorlopig de imker mailen of hij nog potten heeft, zodat ik hopelijk het volgende hooikoortsseizoen ook weer met weinig problemen doorkom.

Andere oplossingen

Er zijn nog andere manieren die voorbij komen op internet en waar mensen baad bij blijken te hebben, maar deze heb ik dus niet zelf geprobeerd. Wie weet werken deze manieren ook wel voor jou!

  • Bijenpollen. Dit heeft dezelfde werking als de hierboven genoemde honing. Bij bijvoorbeeld De Tuinen hebben ze deze. Je kunt ze door je ontbijt doen of los opeten, maar het schijnt dat ze niet heel lekker zijn.
  • Neem genoeg vitamine C. Er wordt geadviseerd om 2000 mg per dag te nemen, verdeeld over 2 eetmomenten. Supplementen zijn in dit geval aan te raden, want om maar een voorbeeld te noemen, in een sinaasappel zit maar 100 mg vitamine C. Je moet dus wel behoorlijk wat eten om aan 2000 mg te komen. Neem dan wel goede natuurlijke vitamine C supplementen, met bio flavonoïden, want deze hebben een sterke anti histamine werking.
  • Smeer de binnenkant van je neus in met iets vets. De pollen blijven daar dan in hangen en omdat ze zo niet echt in je neus komen kunnen ze geen klachten veroorzaken.
  • Doe een bril op. Tja, sommige mensen zeggen dat het werkt. Ik heb alleen altijd een bril op en ik merk geen verschil, dus ik ben niet overtuigd.
  • Kamillethee schijnt goed te helpen tegen jeuk in je keel. Dit kan je prima 3 maal per dag drinken. Het liefst natuurlijk wel biologisch.

Er zijn ongetwijfeld nog veel andere manieren, maar deze manieren kwamen in mijn zoektocht het vaakst langs en ik kan ze nou eenmaal niet allemaal noemen. 🙂

Heb jij ook last van hooikoorts? En wat doe jij om er vanaf te komen?

Alvast veel succes het komende hooikoortsseizoen!

Weg met die hooikoorts!
Getagd op:            

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *