cherimoya2De wat?! Ja, dat dacht ik ook toen ik het zag liggen bij de Lidl. 😉 Na een snelle zoektocht op Google kwam ik tegen dat het een vrucht is en dat hij makkelijk te eten is. Dus ik heb hem meegenomen! Soms moet je even iets nieuws proberen natuurlijk!

De oorsprong
De cherimoya komt oorspronkelijk uit de hooglandvalleien van de Andes in Peru, Ecuador, Colombia en Bolivia. De vrucht wordt veel in Chili geteeld en dat is ook de grootste exporteur in die regio.

Eigenschappen
De vrucht smaakt zoet, maar heeft maar weinig calorieën. Het bevat veel vezels, wel 3 gram per 100 gram vrucht. Het smeert dus goed de darmen. Het bevat verder veel vitamine C en ook een variëteit aan B-vitamines. Daarnaast ook koper, kalium, magnesium, mangaan en fosfor. Van alles zit niet per se heel veel in deze vrucht, maar omdat het zo veel verschillende vitaminen en mineralen zijn versterken zij elkaar.

Wanneer zijn ze rijp?
Ze zijn rijp als ze niet meer te hard zijn. Maar hoe meer zwarte vlekjes het heeft hoe meliger ze worden en dus moet je eigenlijk net een punt zien te vinden tussen te hard zijn en te melig zijn. Ga er maar vanuit dat als je het wilt kopen, je degene moet kopen die het minst zwarte vlekjes heeft.

Hoe eet je dat?
Je kunt de vrucht doorsnijden en dan uitlepelen. cherimoyaLet op dat je niet de pitjes eet! Die zijn keihard en niet bedoeld om te eten. Ze bevatten namelijk veel alkaloïden, die giftig zijn.

Is dat lekker?
Ja, ik vind het best lekker! Sommige stukjes waren al wat melig, dus dat was minder. Maar de goede stukken waren heerlijk zoet!

Ik zou zeker aanraden om deze vrucht ook eens te proberen. Doe eens gek! Probeer eens wat anders. 😀

De cherimoya
Getagd op:            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *