Toen ik dit boek in de boekwinkel zag liggen wist ik dat ik het wilde lezen! Ik zette het op mijn kerstlijstje en vervolgens kwam de kerstman met het boek aan tussen de cadeautjes! Ik was ergens bang dat ik geen nieuwe dingen zou gaan leren, omdat ik toch wel behoorlijk bekend ben inmiddels in de oplichterijen van de supermarkt. Maar toch heb ik nieuwe dingen geleerd en ik heb ook enorm gelachen bij het lezen van dit boek. Lees je weer mee met mijn review? Dit keer over De supermarktsurvivalgids!

Teun van de Keuken

Voor mij is Teun van de Keuken vooral bekend van het tv-programma Keuringsdienst van Waarde. Wij kijken dat altijd en moeten altijd erg lachen om de woordgrappen die gemaakt worden. En ik vind het ook goed dat er eens gekeken wordt wat er in de industrie allemaal gebeurt, aangezien dat niet altijd de meest eerlijke dingen zijn. Verder is deze programmamaker bekend als één van de oprichters van Tony’s Chocolonely, het eerlijke chocolademerk (of toch niet? Dat lees je ook in dit boek).

Eerste indruk

Supermarktsurvivalgids Natuurlijk Linda

Het boek ziet er supermooi uit! Mooie kleuren, goed formaat, het voelt degelijk aan. Er staat niet te veel tekst op 1 pagina. Als je vaker mijn reviews leest weet je dat ik dat fijn vind. 😉 Te veel tekst op een pagina vind ik irritant. In dit boek wordt de tekst mooi afgewisseld met mooie illustraties en het helpt ook dat er telefoongesprekken tussen staan. Je weet wel, die hilarische gesprekken, waarbij ze altijd vage antwoorden krijgen bij Keuringsdienst van waarde. Om ze te lezen is net zo grappig als om ze te horen op tv.

De inhoud

En dan natuurlijk de inhoud! Het boek leidt je per hoofdstuk door een heuse supermarkt. Alsof je er doorheen loopt en wat je dan allemaal tegen komt. Van de groenten- en fruitafdeling, via het vis en vlees, richting de zuivel, het snoep en alle andere afdelingen die je tegenkomt als je in een supermarkt loopt worden besproken. En ook wordt de kassa niet vergeten.

Per afdeling worden producten uitgelicht waarmee iets opmerkelijks is. Waarom bijvoorbeeld de eetrijpe avocado’s zo hard zijn dat je er iemand mee om kunt leggen. Hoe je een rijpe watermeloen herkent. Hoe je etiketten leest. Hoe verschillende soorten vlees verkregen worden. Waarom “Geitenyoghurtmoment” niet gewoon geitenyoghurt heet (ik zeg al jaren tegen mensen dat ze dat “moment” moeten laten staan!). En nog veel en veel en veel meer tot aan het je moeten inhouden als je de boodschappen van anderen ziet (eh ja, soms ben ik daar ook schuldig aan! 😉 ).

Hoe Fairtrade is Fairtrade?

Van het verhaal over de Fairtrade producten ben ik toch wel redelijk in shock! Ik weet dat je overal wordt opgelicht, maar deze had ik toch niet aan zien komen! :O Er blijken dus 2 verschillende (of wie weet wel meer?) Fairtrade bedrijven te zijn. Fairtrade International en Fair Trade Original. En wat denk je? Die laatste is eigenlijk helemaal niet 100% Fairtrade! Toen ik dat las ging ik meteen naar de kast, want Frank eet altijd hagelslag waarvan ik dacht dat hij dan in ieder geval voor de boeren nog goed bezig was met het eten daarvan, maar nee hoor! Ik ben opgelicht! Ik ben gewoon met open ogen ingetrapt! :O De hagelslag is van Fair Trade Original… Volgende keer dus op zoek naar een andere hagelslag en ik vertrouw niks anders meer dat het originele Fairtrade logo (dat logo die iedereen wel kent)!

Biologisch goed voor wie?

Daarnaast heb ik nog een punt gelezen in dit boek wat mijn gedachtegang aan het wankelen maakt. Zijn biologisch vlees en eieren nou wel of niet goed. Ik heb de afgelopen jaren geleerd in alle boeken, websites, bij lezingen, enz. dat je biologische producten moet eten, omdat dat gezonder is voor ons. Vlees moet hebben rondgelopen en het moet hun natuurlijke voeding hebben gegeten, zoals gras. Zo krijgt het vlees minder vet en juist meer eiwitten en is dus gezonder voor ons. Voor eieren geldt hetzelfde, die zijn gezonder voor ons als de kip lekker heeft kunnen rennen en zijn natuurlijke voeding heeft kunnen eten. (Bron: veel, maar o.a. Oersterk)

Biologisch slecht voor het milieu

Nu lees ik (en ik moet toegeven dat ik dat wel eerder heb gehoord, maar dat ik er nooit wat mee gedaan heb verder) dat biologisch eigenlijk helemaal niet zo goed is voor het milieu. In dit boek valt namelijk te lezen dat dieren die in megastallen strak op elkaar staan veel minder CO2 uitstoot hebben dan dieren die lekker ruim staan en dus zijn biologische dieren helemaal niet goed voor het milieu! Verder zijn er geen regels aan waar een biologisch stukje vlees vandaan mag komen. Het kan dus zomaar zijn dat je biologische biefstuk in Argentinië heeft rondgehobbeld, helemaal met het vliegtuig hierheen komt en dus ook weer een enorme impact op het milieu heeft. Met legkippen hetzelfde verhaal, er komt erg veel fijnstof vrij bij biologische stallen. Bij biologische producten wordt vooral rekening gehouden met het welzijn van de kip en niet met het welzijn van de rest van de wereld.

Bio of geen bio?

Eigenlijk kies je dus of voor jezelf, je eigen lichaam en dus het biovleesje of je kiest voor de hele wereld, het milieu. Ik denk dat wij onbewust een mooie tussenvorm aanhouden, waarbij we altijd biologisch gehakt kopen (is echt veel lekkerder!) en af en toe en biologische biefstuk en daarnaast scharrelkip, de ene keer gewone kipfilet en de andere keer kippendijfilet. Of ook regelmatig kalkoenfilet, die niet in scharrel- of biovariant te koop is waar wij komen. Eieren koop ik biologisch. Die vind ik ook gewoon veel lekkerder. Mooie tussenweg zou ik zo zeggen. 🙂

Conclusie

Dit boek heeft mij weer goed aan het denken gezet over bepaalde onderwerpen, zoals ik hierboven vertelde. Ik heb heel veel gelachen bij het lezen van de soms hilarische teksten en de telefoongesprekken. Regelmatig lag ik in bed nog even in dit boek te lezen en moest ik ineens zo hard lachen dat Frank zijn boek weglegde en zei “Ok…. Vertel maar…” en dan moest ik het stukje voorlezen. 😉

Dit boek is een erg leuk boek voor iedereen die meer wil weten over hoe je je weg kunt vinden door de supermarktschappen en hoe je toch hier en daar bedonderd wordt, vaak zonder dat je het doorhebt. Ik dacht dus dat ik alles wel zou weten, maar ik weet dus echt nog niet alles…. Het heeft mij weer even goed aan het denken gezet over wat ik koop, zoals het biologische vlees. De grote lijn is in ieder geval hetzelfde als mijn overtuiging, hoe minder bewerkt, hoe beter. Ook jij gaat zeker nieuwe dingen lezen! Daarnaast is het gewoon een super leuk geschreven boek en zeker de moeite waard. Als je de Keuringsdienst van waarde leuk vindt, dan vindt je dit ook leuk! 🙂 Ken je Keuringsdienst van waarde niet? Dan ook moet je dit boek lezen. 😉

Wil je hem meteen bestellen? Dat kan via deze link! 😀

In deze review heb ik partnerlinks verwerkt. Door hierop te klikken en, wat dan ook, te bestellen betaal jij niks meer, maar krijg ik een beetje commissie. 🙂

Boekreview: Teun van de Keuken – De supermarktsurvivalgids
Getagd op:            

13 gedachten over “Boekreview: Teun van de Keuken – De supermarktsurvivalgids

 • 4 februari 2019 om 09:26
  Permalink

  De recensie is ook leuk geschreven 🙂 Ik wil het boek ook graag lezen en ik ben heel benieuwd welke dingen ik nog niet weet.

  Beantwoorden
 • 4 februari 2019 om 16:24
  Permalink

  Ik heb dit boek ook gelezen, en vond het vooral veel meer dan een boek over de supermarkt. En ik vond het ook best schokkend, zoals dat biologisch vaak veel slechter is voor het milieu dan legbatterij kippen om maar wat te noemen.

  Beantwoorden
  • 4 februari 2019 om 17:40
   Permalink

   Ja precies! Dus eigenlijk kies je dan of voor je eigen lichaam of voor de rest van de wereld. Dan maar van allebei wat, een mooie middenweg 😊

   Beantwoorden
 • 5 februari 2019 om 18:29
  Permalink

  Grappig want als ik dit boek ergens zou zien liggen, zou ik het nooit oppakken maar nu ik je review gelezen heb, ben ik echt heel benieuwd.

  Beantwoorden
 • 6 februari 2019 om 17:00
  Permalink

  Niet mijn soort boek dus, ik ben meer van de thrillers. Maar wel een super leuk geschreven recensie.

  Beantwoorden
  • 6 februari 2019 om 17:39
   Permalink

   Dank je. 😊 Dit is niet te vergelijken met een thriller, dit is een informatief boek😆

   Beantwoorden
 • 6 februari 2019 om 18:43
  Permalink

  Toevallig heb ik eerder een review gelezen van dit boek. Ik begin me echt af te vragen wat de overheid voor het milieu doet. Op de verpakking van Tony Chocolonely staat in ieder geval dat ze gekeurmerkt zijn.

  Beantwoorden
  • 6 februari 2019 om 19:58
   Permalink

   De overheid heeft naar mijn idee te veel vriendjes bij Unilever. Aan een broccoli valt niet te verdienen, dus voordat ze die richting op gaan gaat wel even duren vrees ik…

   Beantwoorden
 • 6 februari 2019 om 23:31
  Permalink

  Ik ben benieuwd naar dit boek. Ik heb nog voorlopig een hele stapel, deze plaats ik op mijn wishlist.

  Beantwoorden
  • 7 februari 2019 om 12:52
   Permalink

   Leuk! Veel plezier alvast en succes met je stapel hihi, ik ken dat.. Ik heb er ook nog een hoop liggen!

   Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.