Vele jaren terug werd ik door een vriendin gewezen op de website van Jelle Hermus. Sochicken.nl werd daarna een website die ik nog heel vaak zou lezen en inmiddels ook al lange tijd volg op Facebook en Instagram! Een aantal weken geleden werd ik gemaild door het Sochicken servicenest (door dit soort woordspelingen hou ik van ze!) dat Jelle had aangegeven dat hij mijn website moest bekijken. Hoe cool is dat?! De in lifestyle-land zo bekende Jelle Hermus kent mijn website en ik mag zijn boek Leven met wind mee reviewen! Natuurlijk wil ik dat! 😀 Dus hierbij mijn mening over dit boek en wat ik eruit geleerd heb. Lees snel verder als jij ook meer rust en minder drama wilt!

Jelle Hermus

Ik had hem al even genoemd. Jelle Hermus is dus de man achter Sochicken.nl en schrijft daar al sinds 2004 over onderwerpen die het leven telkens een stukje leuker maken. Zoals hij zelf zegt heeft hij een talent om ingewikkelde dingen simpel en leuk te maken en is het zijn missie om de samenleving liefdevoller te maken. Ik vind de blogs van Jelle altijd fijn om te lezen. Duidelijk, informerend, to-the-point en met de nodige dosis humor. De woordspelingen vliegen je om de oren, waardoor je gewoon geen blog kunt lezen zonder te lachen. Hoe zwaar het onderwerp van de blog soms ook is.

Leven met wind mee Jelle Hermus review

Eerste indruk van Leven met wind mee

Het boek heeft een mooi formaat en heeft een heldere, maar toch kleurrijke voorkant. Het karakteristieke eitje is ook op alle kanten te zien. De binnenkant vind ik ook prachtig met het blauwe wolkje wat op iedere pagina terugkomt en de mooie blauwe kleur die zelfs alle koppen een kleurtje geeft. Daar word ik blij van. Het boek is heerlijk vlot geschreven, net als de blogs altijd zijn.

Gedachten zijn scheten.

De inhoud

Dan natuurlijk de inhoud! Het boek bestaat uit 3 delen.

  • Deel 1 gaat over hoe je jouw tegenwind uitschakelt. Welke ene gewoonte kun je in je dagelijks leven inbouwen om meer wind mee te ervaren en je persoonlijke groei te stimuleren
  • Deel 2 gaat over hoe je minder drama kan ervaren. Welke obstakels kom je tegen en hoe kan je hier anders mee omgaan door gebruik te maken van die nieuwe gewoonte
  • Deel 3 tenslotte gaat over hoe je de weerstand omzeilt om die nieuwe gewoonte ook echt te gaan doen. Wat doe je bijvoorbeeld als je liever tv wilt kijken of iets anders je aandacht vraagt.

Ik vind dat ik wel alvast kan verklappen dat het hele boek draait om meditatie. Dat is die ene gewoonte waar ik het over heb. Dat wordt al vrij snel duidelijk, dus dat kan ik wel zeggen. 😉 Door de manier waarop alles uitgelegd wordt ga je nog beter begrijpen waarom meditatie je echt kan helpen met bepaalde dingen. En hoe je nou eindelijk eens er ook echt aan begint!

Pas als je het drama in jezelf oplost ben je vrij. Verhuizen naar Bali heeft geen zin. (Hè jammer 😉 )

Een illusie armer

Ik dacht dat ik al wel zo nu en dan mediteerde. Bij de yogalessen bijvoorbeeld, voorafgaand en na afloop van de les. En soms thuis. Maar Jelle hielp mij van deze illusie af. Ik heb niet vaak echt gemediteerd blijkt nu! 1 van de weinige keren was denk ik op de stiltedag die ik eens deed. Jelle legt duidelijk uit dat er een verschil is tussen meditatie en ontspanningsoefeningen. Blijk ik ineens alleen ontspanningsoefeningen te hebben gedaan! 😉

Meditatie is hard werken. Meditatie heeft de potentie om je hele wereld op zijn kop te zetten, je ego op te ruimen, een avontuurlijke ontdekkingsreis naar wat schuilt in je diepste emoties, patronen en angsten.

Ontspanningsoefeningen maakt je vooral ontspannen en laat je ego kalmeren, maar verder zal het niet gaan. Nou, lekker dan. 😉 Die tips die ik gaf in mijn blog over beginnen met mediteren zijn dus blijkbaar ook niet helemaal waar, of in ieder geval valt de bodyscan niet onder mediteren. 😉 Misschien dat ik daarom geen steek verder ben gekomen het afgelopen jaar. Werk aan de winkel dus!

En er is meer!

Na ieder hoofdstuk kun je ook nog in je eigen online windmachine nog meer informatie lezen en filmpjes kijken. Nog meer verdieping naast wat er in het boek staat, oefeningen en bijvoorbeeld ook een inspirerende TED talk (ik hou van TED talks! Wat is jouw favoriet?)

Het leven is een pannenkoek

Mijn leerpunten

Bij dit soort leerzame boeken schrijf ik altijd alles op waarvan ik denk “Dat moet ik onthouden!”. Dan onthoud ik het ook beter en heb ik er daardoor meer aan. Dit zijn een aantal van mijn belangrijkste leerpunten uit dit boek:

  • Het zijn je gedachten die het leven zo ingewikkeld maken, niet het leven zelf!
  • Alles wat de moeite waard is, kost moeite.
  • We hebben ontevredenheid nodig om in beweging te komen, maar doorslaan is niet handig.
  • Het is belangrijker consequent iedere dag te mediteren dan dat het altijd lang is.
  • Tegen de wind in fietsen brengt misschien je haar in de war, het geeft ook het gevoel dat je leeft. (Dat gevoel is precies wat ik had toen ik in het ijsbad zat!)
  • Ik MOET niet mediteren, ik WIL mediteren.

Conclusie en actieplan!

Ik ben door dit boek echt weer aangezet om te gaan mediteren! Zoveel theorie over het hoe en waarom heeft mij nu echt overtuigd dat het een goed idee is. Ook staat er een stuk in over hoe ik obstakels kan overwinnen, dus ik kan er nu niet meer omheen. Dit boek is goed om te lezen voor iedereen die stress of andere onrust ervaart en nu eindelijk eens rust in het leven wil. Ik denk dat het niet anders kan dan dat je na het lezen van dit boek ook aan de slag gaat.

Ik ga snel een moment op de dag bedenken waarin ik deze nieuwe gewoonte ga inbouwen en dan ga ik er zeker mee aan de slag! Nee, ik moet eerlijk bekennen dat ik nog niet begonnen ben, maar dat heeft een reden, waar ik later nog een blog over zal schrijven. 😉

Wil je dit boek nu meteen bestellen? Dat kan via onderstaande link! 😀 (Kost jou niks meer, maar ik krijg dan een beetje commissie 🙂 )

Boekreview: Jelle Hermus – Leven met wind mee
Getagd op:                    

3 gedachten over “Boekreview: Jelle Hermus – Leven met wind mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *